Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk!

Cikkek

El kellett távolítani a magyar és a székely zászlót a gyergyóremetén

2021.01.12

 A falu gyakorlatilag színmagyar, a román adminisztráció miatt élnek ott románok, nagyon csekély számban. Dan Tanasă, aki jelenleg az AUR nevű magyarellenes párt színeiben politizál, korábban elérte, hogy a polgármestert megbüntessék, mert az önkormányzat csak magyar nyelven adta ki a község lapját.

 

Hálásak a román gazdák a magyar állam pénzéért: nincs etnikai színezete az erdélyi gazdaságfejlesztésnek

2020.07.01

 Kételkedve tekintettek a Pro Economica Alapítványon keresztül lebonyolított pályázati rendszerre, hiszen meg voltak győződve, hogy az nem nekik szól. Ma már örömmel újságolják, hogy kellemesen csalódtak Magyarország kormányában: a Maros megye színromán vidékein élő gazdák méltányolják, hogy etnikai hovatartozástól függetlenül ők is részesülhettek a jelentős támogatásban.[…]

 

Bukarest a Nyugattól plagizál, mert képtelen önállóan gondolkodni, mondja az orosz külügy szóvivője

2020.06.15

 Moszkva nem hagyja szó nélkül, hogy az új nemzetvédelmi stratégiában Románia veszélyforrásként tüntette fel Oroszország agresszivitását.

 

Bună ziua, román mocsár

2020.05.01

 Száz évvel Trianon után ugyanott jár a román elit. Kerek egy évszázaddal és számos rendszerváltással azután, hogy Erdély és a Partium az ölükbe hullott, a román vezetés még mindig nem hiszi el, hogy mindez megtörtént.

 

EMSZ: Elfogadhatatlan a román elnök magyarellenes kirohanása

2020.04.29

 Tánczos Barna szenátor azt nehezményezte, hogy a román politikusok nem hajlandók érdemi vitát folytatni az autonómiáról. Rámutatott: tucatnyi jól működő példa létezik szerte az Európai Unióban különböző autonómiaformákra. Felidézte, hogy a modern Romániát megalapozó - Erdély és a Román Királyság egyesülését egyoldalúan kikiáltó - 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban a románság kötelezettséget vállalt arra, hogy önrendelkezést biztosít Erdély népeinek.

 

“Én magyarul érzek!”háromezer résztvevő segítségével készült el Gyergyószentmiklós “imázsklipje”

2020.02.09

 Mert én

Megtanulom, megőrzöm
Tanítom, továbbadom
A szüleim nyelvét a gyerekeim hangján
Elkopni nem hagyom

 

Halálra ítélik Marosvásárhelyen a magyar nyelvű orvosképzést

2020.02.06

 A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. Holott ugyanez a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen nem okozott gondot.

 

Betiltották a magyar éneket szenteste Csángóföldön

2019.12.26

 Megtagadta a pusztinai román plébános, hogy magyar ének hangozzék el a csángóföldi település katolikus templomában szenteste. Bár úgy tűnt, hogy a magyar nyelvű mise egy évvel ezelőtti bákói engedélyezése enyhülést hoz, az egyház továbbra is akadályokat gördít a moldvai magyarok anyanyelvhasználata elé.

 

Liberális román kormány: a székelyek léte nemzetbiztonsági kockázat

2019.12.16

 
"Akik Bukarestben ránéznek az erdélyi restitúciós térképekre, sok örömük nem telik benne. Kolozsvár, Marosvásárhely, Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti – hogy csak a nagy erdélyi városokat említsem – központja magyar kézbe került, a visszaszolgáltatott épületek túlnyomó többségének magyar tulajdonosa van. Ha ehhez hozzávesszük a magyar kézben levő erdélyi erdőket, legelőket, kaszálókat és főleg az erdőket, akkor a romániai háttérhatalom számára kétségbeejtő a helyzet” – magyarázza 

 

Üzent az Olt, Maros, Szamos /1920/

2019.12.12

 Halljátok, ott túl a Tiszán,
Mit zúg a szél a Hargitán?
Mit visszhangoznak a Csíki hegyek,
Erdély hegyein sűrű fellegek?

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Következő »