Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EMSZ: Elfogadhatatlan a román elnök magyarellenes kirohanása

2020.04.29

 2020-04-29 14:46:00 

EMSZ: Elfogadhatatlan a román elnök magyarellenes kirohanása

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) magyarellenes kirohanásnak tekinti és elfogadhatatlannak tartja Klaus Iohannis román államfő szerda déli televíziós beszédét.

EMSZ: Elfogadhatatlan a román elnök magyarellenes kirohanása

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetségre lépésével létrejött EMSZ az MTI-hez eljuttatott kAz EMSZ megállapította: Klaus Iohannis államelnöki működésének évei alatt - néhány protokolláris húsvéti üzenettől eltekintve - képtelen volt a mintegy másfélmilliós erdélyi magyarsághoz anyanyelvén szólni. "Felháborító, hogy pártpolitikai játszmái során most mégis a magyar nyelvvel gúnyolódik, így próbálva meg egykori pártja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) számára kedvezően befolyásolni a politikai versenyt".

"Közösségünk tagjait korábban fenyegették már meg akasztással szabad szimbólumhasználatunk jogos igénye miatt, támadtak már ránk botokkal hősi katonatemetőnkben, ellehetetlenítették a magyar nyelvű orvosképzést, Klaus Johannis mostani megszólalásával azonban ismét szintet lépett a romániai magyarellenesség. Jól látható, hogy a komoly titkosszolgálati háttérrel rendelkező államelnök uszít és gyűlöletet kelt, pillanatnyi politikai hasznot remélve. Ezzel azonban nemzeti közösségünkből - 20. századi módszerekkel - oly módon gyárt ellenségképet egy, a járvány miatt egyébként is felfokozott helyzetben, melynek következményei beláthatatlanok" 

- állapította meg az EMSZ.

A pártszövetség azonnali bocsánatkérésre szólította fel az államfőt, és megállapította, hogy a bocsánatkérés normális körülmények között a lemondásával együtt járna. Nyomatékosította, hogy nem a magyar közösség autonómiaigénye jelent veszélyt Romániára és állampolgáraira, "hanem az a csődös válságkezelés, melynek naponta emberéletek és egzisztenciák százai esnek áldozatul".

A közleményt az EMSZ társelnökei, Csomortányi István és Mezei János írták alá.
Klaus Iohannis szerda déli televíziós beszédében arra reagált, hogy a román parlament alsó háza kifutott a törvényes határidőből, és hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiatervezetét. Az államfő ezért az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) hibáztatta, mely szerinte "odaadná Erdélyt a magyaroknak".

 www.atv.hu/belfold/20200429-emsz-elfogadhatatlan-a-roman-elnok-magyarellenes-kirohanasa

Elutasította a szenátus a székelyföldi autonómiatervezetet 2020. április 29., szerda, 

A tervezetet, amely területi autonómiát irányozna elő a Székelyföldnek, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozta ki, és a parlament RMDSZ-listáról megválaszott két magyar polgári párti (MPP-s) képviselője, Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József nyújtotta be tavaly decemberben az alsóházba. 

A kétkamarás parlament felsőházának soron kívüli szerdai ülésén az autonómiatervezet volt az egyedüli napirendi pont. Ai vitán a román pártok szónokai az autonómiatervezetet egyöntetűen elutasították, románellenesnek minősítették, beterjesztését pedig provokációnak nevezték, ugyanakkor egymást vádolták "árulással" a képviselőházi malőr miatt. 

A végleges döntés meghozatala érdekében összehívott szenátus szerdán név szerinti voksoláson 126 szavazattal 9 ellenében erősítette meg a - Székelyföld autonómiáját elutasító - szakbizottsági jelentést. A koronavírus-járvány miatt a szenátorok többsége nem volt jelen az ülésen, szavazatukat telefonon keresztül jelentették be az ülésvezetőnek. A név szerint voksolás több időt vett igénybe, mint a tervezet vitája. Az autonómiatervezetet kizárólag az RMDSZ frakciója támogatta. - a Maszol.ro portálról