Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fekete-Győr András felszólalt a korrupcióval vádolt Dan Barna kolozsvári kampányrendezvényén

2019.11.05

 www.origo.hu/itthon/20191104-feketegyor-kolozsvar-dan-barna-dacian-ciolo-1.html

Fekete-Győr András ott volt a korrupcióval vádolt Dan Barna kolozsvári kampányrendezvényén

ORDÁCS BÁLINT2019.11.04. 16:15

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke vasárnap részt vett az USR-PLUS kolozsvári kampányrendezvényén, ahol együtt mutatkozott a súlyos korrupciós botrányba keveredő Dan Barnával, az USR elnökével, államfőjelöltjével. A momentumos politikus szövetségese 6 millió eurónyi uniós pénzt lophatott el vállalkozásán keresztül. Az eseményen részt vett a magyarellenességéről ismert Dacian Ciolos is.

Hétfőn a "politikus" egy terjedelmes posztban dicsekedett azzal, hogy vasárnap részt vett az USR-PLUS kolozsvári kampányrendezvényén, ahol magyarul is felszólalt. Elárulta, azzal a céllal érkezett az erdélyi városba, hogy segítse Dan Barnának, az USR elnökének államfői kampányát, és "közvetítse értékrendjét az erdélyi magyarság felé."

Hogy mi is az értékrendje Barnának? A Momentum elnöke erre nem adott választ, pedig egészen biztosan érdekes lett volna. A román politikus ugyanis nemrég korrupciós ügyével került bele a világsajtóba. A RISE Project nevű oknyomozó portál ugyanis feltárta, hogy a politikus cégén keresztül eltűntethetett 6 millió eurónyi uniós támogatást. Ezeket a pénzeket eredetileg a szegények és fogyatékkal élők felzárkóztatására pályázták meg, amelyek aztán nagy valószínűség szerint a rászorulók helyett a politikus baráti köréhez kerültek. A dolog azért is különösen visszás, mert az USR a Momentumhoz hasonlóan a korrupcióellenesség hívószavával politizál. Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy Dan Barna pártjának magyarországi testvérpártja a Momentum, és mindkét politikai formáció tagja az Emmanuel Macron francia államfő által létrehozott Renew Europe (Újítsuk meg Európát) nevű EP-frakciónak. A Maszol.ro kiemelte, hogy Fekete-Győr és Barna kisebbségpolitikája között komoly ellentétek lappanganak. 

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke KolozsvárottFORRÁS: FACEBOOK

 A Transindex tudósítása szerint az eseményen részt vett továbbá Dacian Ciolos volt miniszterelnök is, a Renew Europe jelenlegi frakcióvezetője, a PLUS nevű párt elnöke, aki a pártszövetség miniszterelnök-jelöltje lesz a jövő évi parlamenti választásokon. Róla azt érdemes tudni, hogy pályafutása elején magyarellenes és antiszemita nyilatkozatokat tett. Ciolos ugyanis kolozsvári egyetemi hallgatóként a szélsőséges, magyarellenes és antiszemita Román Tűzhely (Vatra Româneasca) szervezet tagja lett, később pedig vezetője lett a magyarellenességéről hírhedtté vált Gheorghe Funar kolozsvári polgármester pártja (Partidul Unitatii Națiunii Române – PUNR, magyarul a Román Nemzeti

mandiner.hu/cikk/20191104_roman_part_elnokjeloltje_mellett_kampanyol_fekete_gyor_pedig_van_magyar_is

Román párt elnökjelöltje mellett kampányol Fekete-Győr, pedig van magyar is

2019. november 4. 21:37

Kolozsvárott korteskedett a Momentum elnöke.

A Momentum elnöke vasárnap lépett fel az USR-PLUS pártszövetség kolozsvári rendezvényén, ahol beszédet is mondott, amelyben Dan Barna elnökjelölt mellett állt ki. Az USR a Momentummal együtt a Renew Europe frakcióban politizál az Európai Parlamentben. Az Emmanuel Macron által létrehozott frakció vezetője az a Dacian Ciolos, aki korábban magyarellenes kijelentéseivel vált ismertté. A Transindex szerint a kolozsvári rendezvényen Ciolos is jelen volt. 

Dan Barna nevéhez mostanában súlyos korrupciós ügyek kötődnek. Egy oknyomozó portál ugyanis feltárta, hogy Barna a cégén keresztül hatmillió euró uniós támogatást tüntetett el, amelyet eredetileg felzárkóztatási célokra szántak. Fekete-Győr András Kolozsvárott ennek ellenére azt mondta: „[m]agunkon kell kezdenünk az új politikai kultúra megvalósítását: meg kell valósítanunk az átláthatóságot, az üvegzseb-politikát, bátorságot és önfeláldozást kell mutatnunk.

Fekete-Győr András arról is beszélt, hogy az USR-PLUS segítségével megvalósítható a magyar kisebbség védelme Romániában. A Momentum elnöke szerint „bűnt követ el”, aki figyelmen kívül hagyja a kisebbségek kérdését. Fekete-Győr azt is kiemelte, fontosnak tartja, hogy Románia és Magyarország kapcsolata baráti legyen, mert most – ahogy fogalmazott – nem túl jó a viszony. „Szerintem az a normális, ha két ország, amelynek sokszor közösek az érdekei, nem a gyűlöletet gerjeszti, hanem karöltve küzd magáért és a másikért. Magyar politikai vezetőként, érthetően ez nemcsak lehetőség, hanem kötelesség is számomra” – tette hozzá. 

 

A Momentum elnöke egy román mondattal fejezte be a beszédét. 

ORBÁN BALÁZS
Facebook
 
 
 

 

Nekünk, magyaroknak az az alap, hogy a magyar jelöltet támogatjuk!
 

„Fekete-Győr Andrásnak és az eszdéeszesedő Momentumnak mutatom ezt a videót, ami arra világít rá, hogy miért elfogadhatatlan az, hogy a közelgő romániai elnökválasztáson egy román jelölt mellett kampányol (románul, Kolozsváron).
Hát, jó reggelt kívánok, kedves Momentum: van magyar jelölt is!
A kinti magyar közösségnek ugyanis 100 éve nem babra megy a játék...
Hogy is mondtad korábban: »nekünk ez alap«.
Hát, nekünk, magyaroknak meg az az alap, hogy a magyar jelöltet támogatjuk!”

A Videót itt nézheti meg: mandiner.hu/cikk/20191105_jo_reggelt_kivanok_kedves_momentum

 

Egység Párt) ifjúsági szervezetének.