Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fekete-tengernél lévő Mihail Kogălniceanu román támaszpontra érkezett brit légierő négy vadászgépe

 

ittHON.ma

Négy brit vadászgép érkezett járőrszolgálatra a konstancai Mihail Kogălniceanu légibázisra

 

A brit légierő négy vadászgépe érkezett csütörtökön négy hónapos járőrszolgálatra Romániába, a Fekete-tenger partvidékén lévő Mihail Kogălniceanu katonai támaszpontra – tudatta a román védelmi minisztérium.

A Royal Air Force (RAF) Eurofighter Typhoon típusú harci repülőgépei és az ezeket kiszolgáló mintegy kétszáz katona a román légierő vadászgépeivel, illetve katonáival közösen NATO-parancsnokság alatt végeznek megerősített járőrszolgálatot a NATO keleti szárnyának légterében.

Ez a RAF harmadik küldetése a Mihail Kogălniceanu támaszponton a 2017-ben és 2018-ban lebonyolított misszió után. A 2017 óta közösen végzett – a kiküldetést megelőző évben beütemezett – légtérvédelmi járőrszolgálat a reagáló- és elrettentőképesség növelését, a román és s szövetséges légierők együttműködésének erősítését szolgálja – olvasható a bukaresti védelmi tárca közleményében.

Romániában a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta egymást érik a nemzetközi hadgyakorlatok, amelyek a NATO fekete-tengeri jelenlétének folyamatossá tételével a szövetség délkeleti szárnyának megerősítését, az Oroszországtól tartó tagállamok megnyugtatását szolgálják.

[Forrás: MTI]

 www.itthon.ma/negy-brit-vadaszgep-erkezett-jarorszolgalatra-a-konstancai-mihail-kogalniceanu-legibazisra/

 

A NATO VÉDELMI ÉS ELRETTENTŐ SZEREPÉNEK ERŐSÍTÉSÉT SZORGALMAZTA A ROMÁN, A LENGYEL ÉS A TÖRÖK KÜLÜGYMINISZTER

A NATO védelmi és elrettentő szerepének megerősítését, a “nyitott kapuk politika” folytatását, a keleti partnerek és a nyugat-balkáni országok támogatását szorgalmazta pénteken Bukarestben elfogadott közös nyilatkozatában a román, a lengyel és a török külügyminiszter.

Bogdan Aurescu, Zbigniew Rau és Mevlüt Cavusoglu hagyományos háromoldalú egyeztetésükre idén meghívták Dmitro Kuleba ukrán és David Zalkaliani georgiai külügyminisztert is, a három NATO-tagállam találkozóján ugyanis a legfőbb téma a védelmi szövetség keleti szárnya közelében kialakult feszült helyzet, a Fekete-tenger és Ukrajna térségét fenyegető biztonsági kihívások elemzése volt.

A román, a lengyel és a török külügyminiszter közös nyilatkozatában kiállt Ukrajna és Georgia függetlensége, szuverenitása és – a nemzetközi egyezményekben elismert – területi integritása mellett, és további támogatást ígért a két keleti partnernek.

Közös sajtóértekezletükön Aurescu úgy vélekedett: kedvező fejlemény, hogy Oroszország bejelentette az ukrán határ térségében összevont csapatainak visszavonását, de ez semmit sem változtat azon, hogy azonosítani kell a feszültség kialakulásának okait és az enyhülés módozatait, a hasonló helyzetek kialakulását megelőzendő.

Cavusoglu azt hangsúlyozta, hogy a Fekete-tenger a térség államainak “közös otthona”, és közös érdekük a feszültségek távol tartása.

Rau kulcsfontosságúnak nevezte a Balti-tengertől a Fekete-tengerig terjedő térség stabilitásának és biztonságának szempontjából a NATO keleti szárnyának megerősítését, és örömét fejezte ki, hogy az egyeztetésen részt vevő három tagállam ebben a kérdésben azonos álláspontot képvisel.

KULEBA A BUKARESTI MEGBESZÉLÉSEKET MEGELŐZŐEN FONTOS POLITIKAI JELZÉSNEK, KONKRÉT TÁMOGATÁSNAK NEVEZTE AZT, HOGY A 2012-ES CHICAGÓI NATO-CSÚCS UTÁN REGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉST IS KIALAKÍTÓ HÁROM NATO-TAGÁLLAM MOST ELSŐ ALKALOMMAL UKRAJNÁT ÉS GEORGIÁT – AZ ÉSZAK-ATLANTI SZÖVETSÉG “FEKETE-TENGERI KULCSPARTNEREIT”

– is meghívta a találkozóra.

A román-lengyel-török háromoldalú külügyminiszteri találkozó résztvevőit csütörtökön Klaus Iohannis román államfő is fogadta, aki azt javasolta: a három ország védelmi miniszterei is szervezzenek háromoldalú találkozót, hogy javítsák együttműködésüket a NATO keleti szárnyának erősítése érdekében.