Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halálra ítélik Marosvásárhelyen a magyar nyelvű orvosképzést

2020.02.06

 2020.02.05.

Halálra ítélik Marosvásárhelyen a magyar nyelvű orvosképzést

 

A marosvásárhelyi egyetem tavaly májusban döntött arról, hogy nem közvetlen választáson, hanem versenyvizsgával választja ki a következő rektort. Szilágyi Tibor, az egyetem szenátusának tagja az MTI-nek elmondta: Leonard Azamfirei egyedül pályázta meg a tisztséget. Pályázatát a szenátus érdemi vita nélkül fogadta el. Mily meglepő!

A 19 magyar szenátor amúgy ott volt a 81 tagú szenátus múlt heti ülésén, de úgy érezték, hogy Leonard Azamfirei harmadik mandátuma eldöntött tény, ami ellen esélytelen fellépniük. A számok ugye nem hazudnak, és 19 a 62 ellen az nem éppen túlerő. Ilyen arányok mellett talán csak Leonidásznak menne.

De az igazi huncutság most következik. Mert a román tanügyi törvény értelmében egy személy két egymás utáni teljes rektori mandátumot tölthet be. De hát Azamfirei hogyan készülődhat mégis a harmadikra? Természetesen román huncutsággal.

Leonard Azamfirei arra hivatkozva pályázta meg a harmadik mandátumát is, hogy a második mandátuma nem volt teljes. 2018. április 27. és június 2. között hat hétre felfüggesztette a rektori tisztség betöltését, hogy egy külföldi körúton vegyen részt. Mások ezt nyaralásnak hívják. Mert nem csak Azamfirei, hanem vele együtt hét román egyetem rektora is hasonlóképpen gyártott kiskaput. Mondvacsinált indokkal, azaz „a romániai oktatási és kutatási lehetőségek népszerűsítésében és Románia imázsának javításában” vettek részt az urak a „kimenőn”. A rektorok többhetes tanulmányútja pedig nem a Yale egyetemre, Cambridge-be vagy Oxfordba vezetett. Fenéket, ott rossz az idő! Thaiföld, Mianmar, Bhután, Nepál, Brunei, Szingapúr és a Maldív-szigetek voltak a célpontok. Az utazás idejére természetesen felfüggesztették a rektori tisztségüket, és ezzel azt érték el, hogy immár nem lehet teljesnek tekinteni a második mandátumukat.

Az persze már csak a véletlenek szerencsétlen összejátszása lehet, hogy Leonard Azamfirei akkori útitársai valamennyien tagjai annak a versenyvizsga-bizottságnak, mely március 3. és 5. között kiválasztja a MOGYE következő rektorát.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. Holott ugyanez a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen nem okozott gondot.

Aztán az egyetem vezetősége elutasította az önálló magyar kar létrehozására vonatkozó kéréseket, de jóváhagyta 2019-ben egy önálló angol tannyelvű kar létrehozását. A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult meg 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Ma az egyetem vezető testületei a román oktatók háromnegyedes többségével működnek, és mint tapasztalható, a magyar tagozat teljes elsorvasztására törekednek.

15millio.blogstar.hu/2020/02/05/halalra-itelik-marosvasarhelyen-a-magyar-nyelvu-orvoskepzest/90026/