Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harci repülőgépek, székelyföldi katonai és csendőrségi román hadgyakorlatok hibrid támadás ellen

2019.10.07

 Harci repülőgépek, székelyföldi katonai és csendőrségi román hadgyakorlatok hibrid támadás ellen

 

Egy katonai gyakorlat részeként hétfőtől egy hétig alacsony repülési magasságban, alig 300 méteren is fognak szállni a Spartan és Sólyom típusú repülőgépekkel a Gyergyószentmiklós–Csíkszereda–Sepsiszentgyörgy–Székelyudvarhely útvonalon – figyelmeztet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat.

 A harci gépek jelenléte Székelyföldön a Concordia 19 nevű hadgyakorlat részét képezi. Ez az akció Hargita és Kovászna megyékben és Bukarestben zajlik, legfőbb mozzanatát Csíkszeredában tartják, ahol a fiktív forgatókönyv szerint egy kibernetikai támadás következtében felrobban egy sörgyár, ami áldozatokat követelő vegyi szennyeződést okoz. -

A hétfőn kezdődő hadgyakorlatot megelőzően Marian Botea dandártábornok, a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője kifejtette: a fegyveres erők intézményközi együttműködését fejlesztik ezzel gyakorlattal, ugyanakkor kötelességük felkészülni egy hibrid támadásra, hiszen érzékelik és monitorizálják az orosz propagandát. A dandártábornok szerint a hadgyakorlat helyszínéül azért választották Kovászna és Hargita megyét, mert jó az együttműködésük a helyi intézményekkel.

 A hibrid hadviselésben a reguláris és irreguláris hadviselési formák egy hadszíntéren történő kombinált alkalmazására kerül sor, amit a különböző bűnözői tevékenységek, terrorista akciók és a kibertérben folytatott műveletek egészítenek ki. A támadó egy integrált műveleti terv mentén a megtámadott állam politikai, katonai, gazdasági, társadalmi, információs és infrastrukturális rendszereinek kritikus gyengeségeit veszi célba.

 Kovászna megyében a mostani hadgyakorlatot megelőzően, már a múlt héten is sor került hasonló akcióra. Akkor ugyanis a bukaresti csendőrség foglalta el álcázott terepjárókkal, sátrakkal, 360 fokos térfigyelő kamerával és román zászlókkal a maksai Óriáspince-tetőt és az oda berendezett műveleti „fészekből” vezényeltek le egy nagyszabású csendőrségi gyakorlatot.