Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Káosz Romániában: Erdély miatt robbant a bomba

 Káosz Romániában: Erdély miatt robbant a bomba

KOVÁCS ANDRÁSORIGOMTI2017.06.20. 13:53

Elakadtak a román szociálliberális koalíció és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közötti tárgyalások arról, hogy a szövetség miként viszonyul a román miniszterelnök megbuktatására irányuló szerdai bizalmatlansági indítványhoz. A felek nem tudtak megállapodni az RMDSZ által elfogadásra javasolt törvénytervezetekről. Az RMDSZ nem szavazza meg a bizalmatlansági indítványt. Hírek szerint elhalaszthatják a Sorin Grindeanu miniszterelnökről szóló szerdai bizalmi szavazást is. A balliberális többség azért állt el végül az RMDSZ-el való megállapodástól, mert hazaárulással vádolta őket az ellenzék. A kormányválság hátterében az áll, hogy a szociáldemokrata pártvezetés elégedetlen volt a saját kormányával, megvonta tőle a bizalmat, Sorin Grindeanu miniszterelnök azonban nem mondott le. Egyébként Liviu Dragnea, a szociáldemokrata pártelnök azért nem lehet miniszterelnök, mivel bűnvádi eljárás van ellene.

Mivel a PSD-ALDE (szociáldemokrata és liberális parlamenti többség) nem teljesítette a kéréseit, "fel sem merül", hogy az RMDSZ megszavazza a bizalmatlansági indítványt – jelentette ki kedden a parlamentben Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora. A felek nem tudtak megállapodni az RMDSZ által elfogadásra javasolt törvénytervezetekről. Az RMDSZ pedig nem szavazza meg a Grindeanu-kabinet leváltását.

Elgyengült a lej

A Román Nemzeti Bank keddi hivatalos árfolyama szerint egy euró 4,595 lejt ért, többet, mint a múlt heti mélypontot hozó csütörtöki napon. Ez azt jelenti, hogy a politikai válság kirobbanása óta, egy hét alatt 0,34 banit erősödött az euró, és értéke hamarosan elérheti a 4,60 lejes pszichológiai küszöböt.

A román parlamentben szerdán szavaznának a Grindeanu-kabinet ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról. A szociálliberális koalíciónak elvileg 11-gyel több törvényhozója van, mint az a 233, amennyi Grindeanu megbuktatáshoz szükséges, denem biztos, hogy valamennyiükre számíthat.

Az RMDSZ-nek 30 képviselője és szenátora van. A kormánytöbbség azért kezdeményezett parlamenti szavazást az általa hatalomra juttatott kormányfő ellen, mert nem volt hajlandó lemondani, miután a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megvonták tőle a politikai támogatást.

 

 

Sorin Grindeanu, román miniszterelnök mögül elfogyott a politikai támogatás, de egyelőre nem tudják eltávolítani

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Kulturális autonómia és március 15.

Korábban úgy tűnt, hogy az RMDSZ több törvénytervezetét napirendre tűzték a bukaresti parlamentben, miközben a szociálliberális koalíció arra várt, hogy az RMDSZ eldöntse: segít-e neki a szerdai bizalmatlansági szavazáson eltávolítani a támogatás nélkül maradt, de távozni nem hajlandó Sorin Grindeanu miniszterelnököt.

A román hírtelevíziók szerint egyebek mellett a 12 éve előterjesztett és azóta is halogatott kisebbségi törvény tervezete is előkerült, amely eredeti formájában kulturális autonómiát irányzott elő a kisebbségi közösségeknek. A szenátus szakbizottsága hétfőn megszavazta a tervezetet, amely ünneppé és

munkaszüneti nappá nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára,a képviselőház napirendjén pedig kedden szerepel a közigazgatási anyanyelvhasználat.

Kelemen Hunor, RMDSZ elnöke kemény feltételeket állított, amit nem fogadott el a szociáldemokrata-liberális többség

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Erdély kapcsán robbant a bomba

A baloldalon belül azt követően fújtak hátraarcot, hogy a román jobboldali pártok gyakorlatilag hazaárulással vádolták a PSD-t, és azzal, hogy Erdélyt eladták a magyaroknak. „A trikolór helyett a PSD és az ALDE a székely zászlót tűzi ki Székelyföldön" – üti fel a hangot Facebook-bejegyzésében Traian Basescu volt elnök. Szerinte Liviu Dragnea PSD-elnök és Calin Popescu Tariceanu, ALDE-elnök„eladták az ország történelmét"cserében azokért a szavazatokért, amelyeket az RMDSZ ígért nekik a bizalmatlansági indítvány szerdai vitáján.

A PSD-n belül a párt egyik Maros megyei képviselője közölte, hogy semmilyen engedményt nem szavaznak meg, ami a magyarok számára kedvező lenne. Corneliu Buicu azt mondta, nem szavaz meg semmi olyat, ami "veszélyezteti az országát és a népét". Több Maros, Hunyad, Fehér, Beszterce-Naszód és Kolozs megyei szociáldemokrata honatya is tiltakozott az ellen, hogy a parlament március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánítsa.

Emil Boc, kolozsvári polgármesternek sem tetszett a PSD és az RMDSZ között körvonalazódó megállapodás

Forrás: AFP/Gali Tibbon

A maszol.ro tudósítása szerint Emil Boc kolozsvári polgármester, volt kormányfő szerint ártott volna az erdélyi együttélésnek, ha létrejön a PSD-ALDE-koalíció és az RMDSZ közötti politikai alku. „Nem szabad játszadozni ilyen súlyos dolgokkal.

Kedves PSD-sek ne szítsátok a feszültséget Erdélyben egy marék szavazatért.

Hagyjátok, hogy a románok és a magyarok egyetértésben élhessenek, hagyjátok, hogy a Főtéren együtt ünnepeljünk a Kolozsvári Napok és a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával" – magyarázta a Realitatea FM-nek Emil Boc.

Időt nyerne Dragnea

PSD-s forásokra hivatkozva azt írta a HotNews hírportál, hogy a legújabb fejlemények tükrében Liviu Dragnea pártelnök komolyan fontolgatja a bizalmatlansági indítványról való szavazás egy héttel való elhalasztását. A kiszivárogtatott forgatókönyv szerint szerdán csak vitáznának a kormánybuktató kezdeményezésről,

viszont csak jövő héten szavaznának róla.

Dragnea így szeretne időt nyerni arra, hogy a Grindeanu-kabinet megbuktatásához szükséges szavazatokat összegyűjtse. A bizalmatlansági indítvány sikeressége azt követően kérdőjeleződött meg, hogy több PSD-s honatya is jelezte, a Grindeanu-Ponta-páros oldalára áll, a PSD-ALDE-koalíció pedig nem tudott megegyezni az RMDSZ-szel a bizalmatlanásági indítvány támogatásáról.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke időt nyerne, mert egyelőre nem tudja megbuktatnia a saját kormányát

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Hosszú kormányválság lehet

De jure létezik, ám de facto nincs kormánya Romániának, hiszen a miniszterelnökön kívül csak egy minisztere maradt a kabinetnek - mondta Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő. A koalíciót alkotó pártok azt vetik a kormányfő szemére, hogy késlekedik a kormányprogram megvalósításával, lassan halad a büntetőjogi reformmal, és

óvakodik megvalósítani a populista költségvetési ígéreteket.Emiatt mondott le egy kivételével valamennyi miniszter - fűzte hozzá. Ha nem megy át a házon a bizalmatlansági indítvány, akkor Grindeanunak új kabinetet kell elfogadtatnia a parlamenttel, de ha átmegy, akkor is hosszú kormányválsággal kell számolni.

Egyrészt a Grindeanu-kormány mindenképpen hivatalban marad még 3-4 hónapig, másrészt - mindkét verzió esetén - az alkotmány szerint Klaus Johannis államfő is javasolhat új kormányfőt a parlamenti frakciókkal és a képviselőkkel folytatott konzultáció után - mondta Pászkán Zsolt.

Ilyenre még nem volt példa

Európában még nem volt példa a Romániában kialakult helyzetre, arra, hogy egy hatalmon lévő kormány a saját miniszterelnökét bizalmatlansági indítvánnyal próbálja megbuktatni - mondta a Nemzetpolitikai Kutatóintézet politológusa. Illyés Gergely felidézte, a háttérben az áll, hogy a választásokat decemberben kényelmesen megnyerő szociáldemokrata párt elnöke, és a vele koalícióban kormányzó liberális párt vezetője ellen is bűnvádi eljárás van folyamatban, előbbi ellen pedig már jogerős ítélet is született. Így     a szociáldemokrata párt elnöki posztjáért megindult a harc,amihez a román kormányt és a parlamentet használják fel - fogalmazott.

Az év elején komoly tüntetések voltak Romániában, ami végül megakadályozta a büntető törvénykönyv módosítását

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Véget érhet Dragnea karrierje

Rostás Szabolcs, az Erdélyi Krónika publicistája szerint a mostani válság hátterében az áll, hogy . Dragnea nem bocsátotta meg Grindeanunak, amiért az év elején az egész országon végigsöpört tiltakozáshullámnak engedve hatályon kívül helyezte a büntető-törvénykönyv korrupcióellenes szigorán enyhítő kormányhatározatot, ésnem iparkodott a közkegyelmi törvény kidolgozásával."Márpedig a PSD büntetett előéletű elnökének nem érdeke az igazságszolgáltatás függetlensége, hiszen közeleg az ítélet második büntetőperében, amely pontot tehet a politikai karrierje végére."

www.origo.hu/nagyvilag/20170620-romanai-kormanyvalsag-baloldal-jobboldal-rmdsz-grindeanu.html