Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petőfi Sándor Szibériában

Cikkek

Tarics Péter: Egyetlen vizsgálat hiányzik Petőfi azonosításához

2021.03.14

 Összességében az egész arc az ismert – 1848-ban készült – dagerrotípiával  megegyező jelleget mutat. A koponyán lévő varratcsontok és a meglévő fogak kopási felszíne alapján számított életkor 30-35 év 

 

Bár Petőfi Sándort tisztelték a településen, mégsem volt boldog élete végén Barguzinban

2020.03.31

 Szeretett volna hazatérni Magyarországra, de ha nem őrzik, akkor is képtelen vállalkozás lett volna gyalog megtenni csaknem hétezer kilométert. Petőfinek bele kellett törődnie a rabságba

 

Videó Kéri Edit Petőfi kutatóval a szibériai expedícióról

2020.03.11

 Elképesztő beszélgetés több mint 25 év távlatából... Ennnyit és ilyen összefüggően nem lehet kitalálni...Engem - bármennyire is fáj - nagyon elgondolkodtatott és ugyanakkor ledöbbentett...A   visszavonhatatlan tények előtt fejet kellene hajtani "odafenn", az igazság mindennél fontosabb...A kegyetletsértés gondolatát alá kellene rendelni  és engedélyezni végre a DNS-azonosítást. Méltó módon, hazai földben eltemetni  és síremléket állítani  egyik legnagyobb költőnknek..

 

TITKOS MEGÁLLAPODÁS: "A HABSBURG-HÁZ TUDTA, HOGY PETŐFI ÉL!" (Dokumentum)

2020.03.03

 ".. Ezek szerint a Habsburgok emberekkel fizették meg az orosz segítséget. Többek között ezt is eltitkolták a magyarság és a világ előtt. A MEGAMORV Petőfi Bizottság 1991. július 22-én kiadott tájékoztatójában azt ugyancsak megemlítik, hogy az oroszok a szabadságharc leverése után a hadifoglyokon kívül elhurcolták Kossuth Bem tábornokának hadianyagát és valamennyi felszerelését is. 

 

JÁNOS VITÉZ ÉS ILUSKÁJA IGAZ TÖRTÉNETE

2020.01.20

 1814 júliusban az ezredet visszarendelték az osztrák-francia határ térségébe. A távozó ezred tisztjeit a pápa audiencián fogadta, Horváth N. Jánost pedig a Krisztus-Rend Gyémánt csillag rendjellel tüntette ki, ez a pápa által személyesen adományozható legmagasabb kitüntetés. Így lett Horváth N. János a Krisztus-rend és a Szent György-rend lovagja. Ez a rendjel 1815-ben Milanóban készült, rajta arcképe felismerhető. Halála után a Krisztus-rend csillagát Juliska örökölte. Juliska halála után a ráckevei katolikus templomba került, ahol az áldoztató kehelyre forrasztották. 1937-ben letétként a székesfehérvári Egyháztörténeti Gyűjteménybe helyezték el, ma is ott őrzik

 

1939/ Sándor József könyve: ”Nemes Petőfi Sándor költőnk Szabadszálláson született és Szibériában halt meg.

2019.03.28

 1939-es kiadású   Sándor József-féle könyv, melynek címe, hogy ”Nemes Petőfi Sándor költőnk Szabadszálláson született és Szibériában halt meg.”

 –    Látod fiam ! El sem tudod képzelni ,  milyen nagy öröm az nekem, hogy rábukkantunk erre a Petőfi-könyvre ! Nem azért első sorban ,hogy tudom magam is: van ilyen könyv Petőfi szabadszállási születéséről, hisz ebben én sok szabadszállásival együtt tökéletesen biztosak voltunk ,miszerint: itt született Petőfi, hanem, hogy így Te magad is leírva láthatod – én már  nagyvonalakban el is olvastam – hogy minden szinte pontosan úgy történt, mint ahogy a te dédnagyapád elmesélte nekem.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Petőfi Sándor Szibériában | Hozzászólások: 0

Petőfi Sándor Szibériában/Videó/

2019.01.12

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Petőfi Sándor Szibériában | Hozzászólások: 0

Petőfi Sándor orosz unokái

2018.08.01

 A Kuznyecovok azonnal levelet küldtek az újság szerkesztőségébe, ahol tudták, hogy kikről van szó. Ugyanis a fogolyként 1851-ben Barguzinba szállított Petrovicsot (Petőfit) Anna Ivanovna Kuznyecovánál szállásolták el. Aztán a „titokzatos idegennek” nevezett politikai száműzött és Annuska között szerelem szövődött. Gyermekük is született. Nos, az ő ma élő utódaik, vagyis Petrovics/Petőfi ükunokái jelentkeztek az említett folyóiratnál.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Petőfi Sándor Szibériában | Hozzászólások: 0

Szabó Gábor: Minden ellenvetés dacára bizonyított Petőfi Sándor sírját találták meg a szibériai Barguzinban

2018.08.01

 .    A fogak, különösen a bal szemfog teljes egyezést mutat az irodalomból ismert adatokkal (Jókai Mór olyan jellemzőnek tartotta Petőfi Sándor fogazatát, hogy egy ásatás alkalmával, csupán ennek alapján is megtalálhatónak tartotta tetemét egy tömegsírban. A Pesti Hírlap 1902/4. számában így írja le: „Petőfi felső fogsorában bal felől egy szemfog ferdén, előre nőtt, valóságos kis agyarat képezett, ez a kiálló fog nevetésének ilyen szatír kifejezést adott.“ Gyerekkori barátja, Dr. Sas István, így ír róla: „Bal szemfoga igen előre állt.“)

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Petőfi Sándor Szibériában | Hozzászólások: 0

Petőfi NEM halt meg Segesvárnál! Sírjának feltárása

2018.03.06

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Petőfi Sándor Szibériában | Hozzászólások: 0