Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Születési rendellenességeket hozna Európába a TTIP

 hidfo.ru  2016.05.02. 19:47  Nyugati világTérségi hírek

Születési rendellenességeket hozna Európába a TTIP

TTIP hidfo.ru

A német sajtóban olyan kiszivárogtatott dokumentumok jelentek meg, melyek alátámasztják, hogy az Amerikai Egyesült Államok erőteljes nyomást gyakorol az Európai Unióra az európai piac megszerzése érdekében. Ránk erőltetnék a GMO-fertőzött ételt, pedig az USA területén már mutatkoznak a következményei.

A Süddeutsche Zeitung, valamint a WDR és NDR rádió és TV-csatorna egyaránt beszámol egy 240 oldalas dokumentumról, ami a Greenpeace mozgalom kezére jutott, és alátámasztja, hogy a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség valójában arról szólna, hogy az USA megszerezze az európai piacot, ahol saját génmódosított termékeit tudná értékesíteni, tönkre téve a természetes élelmiszert előállító európai vállalatokat. A dokumentum szerint az USA blokkolná az európai autóipar értékesítéseit az Egyesült Államok területén, és ezzel próbálna rákényszeríteni mintegy 508 millió európait, hogy GMO-fertőzött ételt egyen.

A jelentés szerint az USA gyakorlatilag felszámolná az európai fogyasztóvédelmet, és el akar törölni minden olyan szabályozást, ami nem engedélyezi a GMO-fertőzött termékek szabad értékesítését. A dokumentum kiszivárogtatása botrányként robbant be a német és francia közéletbe, hiszen a tárgyalófelek mindeddig azt hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok tiszteletben tartja az Európai Unió GMO-tiltásra vonatkozó szabályozásait.

Az USA és az Európai Unió GMO-szabályozása közti különbség, hogy az amerikaiak engedélyezik a használatát, ameddig be nem bizonyosodik, hogy az káros az egészségre – az EU pedig ezzel szemben megelőző jelleggel tiltja az USA által engedélyezett legtöbb GMO-termék értékesítését. Az amerikaiak által fizetett lobbi-csoportok rendszerint azt hangsúlyozzák, hogy a génmódosított termékek egészségre gyakorolt káros hatása nem bizonyított, ezért a tiltásnak sincs értelme.

Az Egyesült Államok azonban lassan két évtizede folytat GMO-termesztést, így a GMO-fertőzött termékeken mostanra nőtt fel egy generáció, amin már látszódhatnak a “káros hatások”. 2014. februárjában az amerikai szövetségi hivatalok dokumentumaiból már kitűnt, hogy még az egy évvel azelőtti időszakhoz képest is több mint 600%-os növekedést mutatott a születési rendellenességek száma. A Centers for Disease Control jelentéséből kiderült, hogy 10000 születésből 8,4 eset mutatott születési és fejlődési rendellenességeket; ez már olyan arány volt, ami az egészségügyi szakértők figyelmét is felkeltette. Az amerikaiak legújabb generációja gyakorlatilag génmódosított élelmiszereken nőtt fel, így közvetlen összefüggés állhat fenn a GMO-használat és az egyre nagyobb számban megjelenő meddőség, rákos megbetegedések és születési rendellenességek közt. A mostani születési statisztikában ugyanis már szerepelnek azoknak a fiatal szülőknek a gyermekei, akik már egész életükben GMO-fertőzött terméket fogyasztottak.