Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖK JÓ, HOGY VAN MAGYAR FALVAK PROGRAM, CSAK ÉPPEN EGY FILLÉRT SE SZÁNNAK RÁ

2019.01.11

 

2018. 12. 10. 20:04

TÖK JÓ, HOGY VAN MAGYAR

FALVAK PROGRAM, CSAK ÉPPEN

EGY FILLÉRT SE SZÁNNAK RÁ

A választások előtt négy nappal dobta be a Fidesz a kampányba a Modern falvak programot, amelyet aztán némileg szerényebb névre kereszteltek át, ám a költségvetésben továbbra sem szánnak rá egy fillért sem. A Jobbik szerette volna, ha a szép szavakhoz források is társulnak, ám javaslataikat lesöpörték az asztalról.

Orbán Viktor április 4-én a kistelepülések polgármestereinek küldött körlevélben ígérte meg, hogy a Modern városok program folytatásaként Modern Falvak Program is indul.

"A miniszterelnöknek akkor lettek hirtelen ennyire fontosak a falvak, miután a Jobbik levélben hívta fel a településvezetők figyelmét a kormány faluromboló politikájára"

- emlékeztet Hegedűsné Kovács Enikő, a jobbikos javaslatcsomag egyik benyújtója. A képviselő szerint az önkormányzatok feladatainak elvonása, a polgármesteri hivatalok megszüntetése, az úthálózat és a tömegközlekedés rohamosan romló állapota a kistelepülések lassú, de biztos elsorvadásához vezet.

A választások után néhány hónapig nem nagyon lehetett hallani a kezdeményezésről, aztán júniusban Gulyás Gergely bejelentette a – már nevében is lényegesen visszafogottabb – Magyar Falvak Programot. Az elképzelés azért így sem hangzott rosszul, hiszen a Miniszterelnökséget vezető miniszter többek közt a kultúra támogatásától, játszóterek, sportpályák kialakításáról, a mellékúthálózat fejlesztéséről, és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összegnek emeléséről beszélt az ötezer lakosúnál kisebb településeken.

 

Gulyás december elején már 150 milliárdos keretről beszélt, amelyet már a jövő évben a programra fordítanak.

Aztán elkészült a 2019-es költségvetés tervezete, amelyben

"Egy fillért sem különítettek el erre a célra."

- mutat rá a jobbikos Potocskáné Körösi Anita. A kancelláriaminiszter által beharangozott összeget a büdzsé legkülönbözőbb fejezeteiből gereblyézték össze, hogy úgy tűnjön, tényleg létezik a kormány fejlesztési koncepciója – teszi hozzá.

"Megkértük a fideszes képviselőtársainkat, hogy mutassák meg, konkrétan hol, mely költségvetési sorokban vannak azok az összegek, amelyekből ez a program majd elindulhat. Végül csak egyetlen egyet találtunk: a Magyar falvak programért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár kabinetjének felállítására és igazgatási költségeire szánt szerény keretet. Ez arra elegendő lesz, hogy a kormánybiztosnak és néhány munkatársának a fizetését fedezze, illetve lehet belőle szép, színes prospektusokat készíteni, de a falvak fejlesztésére édeskevés."

 - mondta el az Alfahírnek a képviselő, aki Hegedűsné Kovács Enikővel és Steinmetz Ádámmal együtt 14 pontból álló költségvetési módosító csomagot nyújtott be, amelynek keretében összesen mintegy 315 milliárd forintot fordítanának a falvak fejlesztésére, lakosságmegtartó erejük növelésére. Elképzeléseiket a legnagyobb önkormányzati érdekvédelmi tömörülés, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szeptemberben nyilvánosságra hozott tervezete alapján állították össze.

A javaslatokat az Országgyűlés Költségvetési bizottságában a kormánytöbbség kivétel nélkül leszavazta.

A Fidesz által papírkosárba hajított csomag szerint a

 • Nappali és bentlakásos intézmények, valamint az idősellátás és a rászorulók számára infrastrukturális és eszközfejlesztésre: 10 milliárd forintot,
 • térségi és közösségi mikrovállalkozások indításának, fejlesztésének támogatására: 10 milliárd forintot,
 • térségi víz-közmű infrastruktúra rekonstrukciója, fejlesztésére: 60 milliárd forintot,
 • útépítésre, illetve térségi infrastruktúra fejlesztésére: 120 milliárd forintot,
 • térségi gazdaságfejlesztésre, illetve az ipari foglalkoztatottság vállalkozások letelepítésével történő növelésére: 20 milliárd forintot,
 • térségi fejlesztéshez kapcsolódó közadatokhoz való hozzáférés biztosítására: 500 millió forint,
 • térségi együttműködések kialakítása az életminőség javítására: 500 millió forintot,
 • térségi együttműködésben résztvevők és a polgármesterek képzésére: 500 millió forintot,
 • portarendező, újratelepítő programra: 5 milliárd forintot,
 • térségi digitális infrastruktúra fejlesztésre és IKT mentor programra: 10 milliárd forintot,
 • térségi egészségügyi alapellátás fejlesztésre: 11 milliárd forintot,
 • a Megújuló Energia Programra: 36 milliárd forintot,
 • a falugondnoki rendszer fejlesztésre: 12,3 milliárd forintot,
 • az Aprófalu Programra: 55 milliárd forintot

fordítottak volna.

Steinmetz Ádám már csak azért is megdöbbentőnek tartja a fideszes elutasítást, mert a jobbikos módosítókhoz sorvezetőnek használt, a TÖOSZ által összeállított anyag elkészítésébe különböző civil szervezetek és önkormányzati szakemberek mellett több minisztériumot is bevontak. A TÖOSZ elnökét, Schmidt Jenő tabi polgármestert is fideszes színekben választották meg – teszi hozzá a képviselő.

Steinmetz felháborítónak tartja, hogy miközben kormányzati kommunikációra és látványberuházásokra hatalmas összegeket költenek, a Fidesz még megvitatni sem hajlandó, hogyan lehetne segíteni a magyar emberek egyharmadán, akik kistelepüléseken élnek.  

Pedig volna hova rakni a pénzt.

„EL AKAROK MENNI INNEN, JÓ

MESSZE”

Dél-Somogy és Baranya megye határa, a Barcsi-járás keleti széle. Távol a városoktól, központoktól, aprófalvas környék, hamisítatlan Dél-Dunántúl. Lakócsán vagyunk. Ide már a Stop-Soros táblákból sem jutott, úgy tűnik, már a propagandának sem fontos ez a vidék. Csak egy árva hirdetmény figyelmezteti szerényen a megmaradtakat, tessék szavazni, ha érdekel valakit, ha marad még valaki.

A vasútvonalat a szocialisták szüntették meg, a Fidesz meg nem nyitotta újra. Nem baj, a sínek még megvannak, ellepi őket a gaz, hisz már nincs, aki vasazzon, nincs, aki ellopja. Pedig az erdőgazdálkodásból meg lehetne élni, mint mondjuk Zalában, de ez a szétrohasztott vasút és úthálózat mellett nem fog menni. A takarék régen bezárt, az iskolákat összevonják és már az orvos is csak hetente egyszer-kétszer jár ki. 

Lakócsán, Potonyban, Kastélyosdombón és Tótújfaluban pontosan úgy telik az élet, ahogy a magyar vidék túlnyomó részén: csendesen várják a véget.

- Hetente kétszer jön az orvos, ma épp nincs itt - mondja egy harminc körüli cigány férfi Lakócsa utcáján. Szívesen mesél.

- Az időseknek jó lenne, ha többet lenne, de legalább van. Régen volt saját orvosunk, de annak már sok éve. Az iskolánk még működik, ölik bele a lóvét, de szerintem az se sokáig, kevés a gyerek össze fogják vonni a darányival.

Mikor a rengeteg eladó házról kérdezzük, rezignáltan közli:

Az idősek közül sokan meghaltak, a fiatalok elmennek, mert nincs itt semmi. Dolgozni sokan eljárnak a környező településekre, vagy épp idénymunkát végeznek a nagy földbirtokosoknak. Hollandok jönnek, németek, ők vesznek itt hétvégi házakat. Kocsma bezzeg van kettő is, mindenki ihat, amennyit bír, az a fontos.

Ironizált persze, de mi azért érdeklődnénk ott is. A "nagykocsma" viszont, ahol állítólag bulik is szoktak lenni, zárva van. Ránézésre évek óta, de az állapot megtévesztő, délutántól lehetne jönni. Nincs szerencsénk a másikkal se, ott 13-tól 15-ig szünet van.

Rátalálunk még egy Szalon sörös táblára, de a látszat csal, az ugyanis a könyvtár épületét ékesíti.

Továbbállunk Lakócsáról, néhány perces autózás után Kastélyosdombón kötünk ki.

- Munka? A környéken semmi, senki nem talál itt semmit. Mennek a fiatalok fölfele, Sopronba, jó messze innen az a lényeg – mondja a buszmegállóban egy cigány asszony.

Messze még a busz érkezése, van időnk beszélgetni.

Akik mennek, azok már nem jönnek vissza, inkább ott maradnak fenn. Ha jönnek is, csak muszájból. – mondja a nő, akiből aztán csak megindul a panaszáradat.

- Itt semmi lehetőség nincsen. Itt sem, Tótújfaluban sem, ahol én élek. Olyan szép játszóterünk van, hogy na... Ráülnek a lányok a hintára, egyből mehetnek a nőgyógyászhoz, érti, ugye? Itt önerőből semmit nem javítanak ki. 

A földeken sincs munka – mondja kérdésünkre az asszony, aki maga is menne innen.

- Nem akarok itt maradni. Minél messzebb mennék. Oda, ahol az ember el tud helyezkedni, ahol a gyerekemet be tudnám adni olyan iskolába, ahol rendesen tanulhat – mondja.

„A gyerekem nem buta! Senki nem mondaná meg róla, hogy roma, magyar kis képe van neki, nézze meg!”

- mutatja telefonján a fiáról készült képet.

„Menjenek át Potonyba, ott van fejlődés, nem csak zsebre vágja a pénzt a polgármester. Írja a pályázatokat, a falunak az érdekét nézi. Nézzék meg a játszóteret, van focipálya is, van ott élet. Nem úgy, mint nálunk.”

Lakhelyén, Tótújfaluban „az egész falu a polgármester rokonsága, nem csoda, hogy nem lehet leszavazni. Ez pofára megy, tetszik neki, nem tetszik neki, bejövök neki, nem bejövök neki. Ennyi.” 

Nem csodálja, hogy nem maradnak itt a fiatalok, a munka mellett szórakozási lehetőség sincs, hébe-hóba van még néhány kocsma.

Itt még van azért – mutat a szomszédos épületre – nézzék meg. 

Az utolsó állomás így a helyi "Italbolt" feliratú kocsma. Nyitva van, és ezzel valószínűleg minden jót el is mondtuk róla - persze van, akinek ez az utolsó menedék.

Az épület ránézésre a nyolcvanas évek óta érintetlen, csak a falra ragasztott 10-15 éves, meztelen nős CKM-poszterek és az életnagyságú, de már ütött-kopott Lionel Messi hozott némi változást. Az argentin játékos nem lenne egyedül, volt egy hasonló méretű Gera Zolis tábla is, talán még a játékos első West Bromos korszakából való, de úgy tűnik, ő már nem népszerű, be van vágva a sarokba, a vécéajtó mellé. Van Kőbányai meg Rákóczi, a borok kedvelőinek koccintós, a kereslettel nincs gond.

Apró, rozsdás, szemre fél évszázados sparhelt próbálná felfűteni a helyiséget, az egyik idős férfi melegíti rajta a sörét. Négyen vannak itt, a délelőttöt is bent tölthették.

"Bassza a fogam, olyan hideg", jegyzi meg. "Melyiket, amelyik már nincs is?" - ugratja a társa, de halálosan komoly válasz érkezik.

"Azt már nem, amelyik nincs meg, bazdmeg, hanem azt, amelyik még megvan".

alfahir.hu/2018/12/10/magyar_falvak_program_videk_fidesz_hazugsag_koltsegvetes

alfahir.hu/2018/02/13/del_somogy_orvoshiany_haziorvosok_egeszsegugy_magyar_nyomor_lakocsa_totujfalu