Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vegyi szennyezés fenyegeti Budapest légkörét

2015.04.14

 Gyorsan menjünk innen, mert ez itt nagyon durva!

 

·                     Ács Dániel április 9., csütörtök 10:05 

 „Na jó, gyorsan menjünk innen, mert ez itt nagyon nagyon durva.”

Ezt mondta a Greenpeace vegyész-szakértője, Simon Gergely, miután nyikorogva kinyílt a már növényzettel dúsan benőtt Budapesti Vegyiművek veszélyeshulladék-tárolójának kapuja. És ez egyáltalán nem tűnt egy aktivista túlbuzgó hangulatkeltésének. Amit Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál, a szétmálló hatalmas ipari területen láttunk és szagoltunk, az alapján egyáltalán nem biztonságos az Illatos úton és környékén élni vagy dolgozni. 2000 tonna, részben azonosítatlan veszélyes hulladékot tárolnak szétrohadt, sokszor szétdurrant hordókban a szabad ég alatt. Az egész terület egy nagy bűzölgő kondér, amiben gyúlékony és mérgező anyagok keverednek. Ráadásul ez a gigantikus kondér lyukas és fedetlen, ezért az anyagok egy része folyamatosan szivárog a talajba és a talajvízbe, a szél pedig szabadon fújja szét a fedetlen hordókból a mérgeket.

illatos3

 

„Egy tűzeset beláthatatlan következményekkel járna. A szennyezés jól láthatóan kijutott a környezetbe, amit a korábbi évek talajvíz-vizsgálati eredményei is megerősítenek. A területen a lakosság védelme érdekében azonnali beavatkozásra van szükség.” Greenpeace

illatos8

A helyzet elképesztő súlyosságát és szinte komikus kezelését jól mutatja az alábbi, 2011-es részlet a környezetvédelmi felügyelet határozatából:

„A Felügyelőség legutóbb 2011. augusztus 3. és 2011. augusztus 23. napján tartott helyszíni ellenőrzést a telepen, ahol rögzítésre került, hogy a szabadban tárolt hulladékokat és vegyi anyagokat a nagy melegek idején folyamatosan locsolják, hogy az esetleges tüzet, robbanást megakadályozzák. Tekintettel arra, hogy a fenti, sérült göngyölegű anyagok tárolása műszaki védelem nélkül történik, a locsolással a szennyező anyagokat gyakorlatilag közvetlenül bemossák a már egyébként is szennyezett talajba, talajvízbe.” (Közép-duna völgyi környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőség)

illatos4

Baranyi Krisztina,  IX. kerületi önkormányzati képviselő (EGYÜTT) a telep bejárása után a volt Vegyiművek területén zajló drasztikus mértékű és hatású, évek óta folyamatosan tartó környezetkárosítások miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Katasztrófa

Sokunkban él hamis biztonságérzet, hiába történt meg például a vörösiszap-katasztrófa. Azt képzeljük, hogy több ezer tonna veszélyes, tűzveszélyes anyagra nagyon gondosan és alaposan odafigyelnek a szakemberek és a hatóságok. Az eszébe sem jut senkinek, hogy 2000 tonna veszélyes anyag gyakorlatilag szabadon úszik szét és mérgez Budapest belterületén. Pedig itt nem arról van szó, hogy fennáll a veszélye a környezetkárosodásnak, nem is csak arról, hogy totálisan szabálytalanul tárolják a veszélyes hulladékot, hanem arról, hogy az Illatos úton már katasztrófahelyzet van, és a szakértők szerint most azonnal cselekedni kell.

illatos1

És azt is érdemes észben tartani, hogy 1992-ben történt már itt egy nagy vegyi robbanás:

1992. január 9-én a három robbanásban huszonegyen sérültek meg. Akkor egy mononitráló reaktor, egy 2000 literes hulladékgyűjtő tartály, és egy 500 literes vizesmosó-reaktor robbant fel.

Amit egyik percben megtisztítanak, az a következőben újra beszennyeződik

illatos5

A Budapesti Vegyiművek Zrt. Magyarország egyik legrégebben alapított gyára, 1876 óta 130 éven keresztül működött. A céget 2008-ban felszámolták. A felszámoló cég pedig tehetetlenül, hozzáértés nélkül ül az időzített bombán.

illatos7

Európai uniós pénzből 2005-ben a Hídépítő Zrt. és alvállalkozói 1,4 milliárdból elkezdték a talajvíz megtisztítását, de közben a szivárgó anyagokat senki nem szállította el. Erre az EU nem is ad pénzt. Miért is adna? Ez a Vegyiművek feladata lett volna. Így, ami vizet és talajt megtisztítottak, abba rögtön folyt is bele az újabb vegyi anyag. És ez így megy legalább hat éve. Mostanra az EU-s szerződést megszegve már a talaj tisztításával is leálltak. A Hídépítő és alvállalkozói, akik a tisztításért felelnének, már azt sem vizsgálják, hogy a környezet, a levegő, a víz jelenleg mennyire szennyezett. Az EU-s pénz teljesen haszontalanul szállt el a semmibe, és újabbra nincs is kilátás. A több mint 100 szivattyút, — amik a földből kiszívták a vizet és a tisztítószerkezetbe továbbították— egyszerűen ellopták. Ami azért is aggasztó, mert ezek szerint elég egyszerűen be lehet jutni a veszélyes és gyúlékony anyagokkal teli területre. Erre utal a sok lekapart azbesztszigetelés is, amiket valószínűleg színesfémekről kaparhattak le a tolvajok.

Patt

A felszámolt Vegyiműveket a hatóság már többször megbírságolta, mert nem szünteti meg a területen a környezetszennyező állapotokat. A felszámoló cég embere, Varjú Attila azt mondja, hogy a bírságok sorban landolnak a fiókban. Fizetni nem tudnak, és az áldatlan állapotok felszámolására végképp nincs lehetőségük. Két út volna, de valójában egy sincs. Az egyik, hogy az állam a zsebébe nyúl, kivesz onnan jó pár milliárdot, és megszünteti a katasztrófahelyzetet. Erre kicsi az esély, hiszen aránylag rendszeresen járnak a telepre pártoktól, önkormányzatoktól, a minisztériumokból (főleg kampányidőszakban), de még soha nem történt semmi. Mindenki az EU-s pénzre számít, de most már világos, hogy hiába.

A másik lehetőség az volna, ha valaki felvásárolná az értékes ipari területet. A terület megtisztítását a vevőnek vállalnia kéne, amit a felszámoló beszámítana. Tehát a 11 hektáros terület ára önmagában nem volna magas. Csakhogy mivel a telep és környéke fokozottan veszélyes, az állam nem engedélyezi a terület árusítását. Patthelyzet van.

Néhány beazonosított anyag és kockázatai

A telepvezető Harkály József már 47 éve dolgozik itt. Tőle próbáltuk megtudni, hogy az ott tárolt anyagok okoztak-e bármilyen egészségügyi problémát. A telepvezető szerint ennek feszegetése értelmetlen múltba révedés csupán. És egyébként is ezek személyes adatok, amiket nem adhat ki. Szerinte a jövővel, a probléma megoldásával kellene foglalkozni.

A területen sok hordóban jelöletlen vagy ismeretlen anyagokat is tárolnak. Simon Gergelynek, a Greenpeace vegyészének sikerült azonosítania párat a szabálytalanul tárolt vegyi anyagok közül:

phosphorus oxychloride – Mérgező anyag. A levegővel érintkezve, a levegő nedvességtartalmával reagál, és maró, mérgező sósavgáz valamint foszforsav keletkezik belőle.

benzo-trifluorid – Növényvédőszer (Trifluralin) alapanyaga. Belélegezve, lenyelveveszélyes, mérgező. Idegrendszer-, máj-, vesekárosodást okoz. Közepesen tűzveszélyes, magasabb hőmérsékleten bomlik.

izopropanol  – Oldószer, vegyipari alapanyag, erősen tűzveszélyes. Belélegezve, lenyelve mérgező.  Az izopropanol és bomlásterméke az aceton a központi idegrendszert károsíthatja.

DNBS – 4-klór-3,5-dinitro-benzoesav – Trifluralin gyártás mellékterméke -  A DNBS pora, gőze veszélyt jelent a levegőre és az emberi egészségre, robbanásveszélyes, irritatív, szembe kerülve súlyos károsodást okoz, belélegezve káros.

4-aminó BTF (benzo-trifluorid)  – Irritatív. Lenyelve mérgező, bőrön át felszívódik, irritálja a szemet, légutakat, a bőrt és a nyálkahártyákat. Gyúlékony mind a folyadék, mind a gőze.

NH3 – ammónia gázpalack. Mérgező, korrozív, környezetre veszélyes gáz.

illatos2

Az az állapot, ami a volt Vegyiművek területén évek óta van, az a környezet és a budapestiek ellen elkövetett bűncselekmény, de egyelőre se valódi felelős, se megoldás nincs a kialakult katasztrófahelyzetre./444.hu/

·                                 BARANYI KRISZTINA  Budapesti Vegyiművek  greenpeace

 

 

szaszy66  Ács Dani • 3 napja

Ma reggel beszéltem vele (bocs, tényleg beszélt az újságírókkal, tegnap félreértettem), és láttam a helyreigazítási kérelmet, amit e-mailben küldött az érintettnek, beidézem:

 

 „Észrevételek a  cikkel kapcsolatban

 A tegnapi napon lehetőséget biztosítottam
az Ön és szakértője részére a Budapesti Vegyiművek Zrt. „f.a.” Illatos úti
telephelyének bejárására, a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések
áttekintésére. A bejárás után, a mai napon cikk jelent meg a 444.huportálon az
érintett témában. Ezen cikkel kapcsolatban a következő észrevételeim vannak:

Én, illetve a Budapesti Vegyimúvek Zrt.
„f.a.” alkalmazottja, Harkály József nem nyilatkoztunk a fenti portál
újságírójának, így téves néhány megfogalmazás akkénti beállítása, hogy azokat
mi mondtuk. Az alábbiakban néhány állítást szeretnék kiemelni a cikkből,
amelyekkel kapcsolatban az észrevételeimet szeretném megfogalmazni:

„A felszámoló cég pedig tehetetlenül,
úszva az adósságokban, hozzáértés nélkül ül az időzített bombán.”

A cikk folyamán többször előfordul, hogy
nem kerül megkülönböztetésre a felszámoló és a felszámolt cég. Az érintett
esetben a Budapesti Vegyiművek Zrt. „f.a.” bíróság által kijelölt felszámolója
az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt, amely két külön gazdasági társaság. Az
érintett esetben adósságai a Budapesti Vegyiműveknek vannak, s nem a felszámoló
cégnek.

Szeretném visszautasítani a cikk azon
állítását, hogy „hozzáértés nélkül ül a felszámoló cég az időzített bombán…”
Mint tapasztalhatta, a felszámoló a rendelkezésére álló eszközökhöz képest
mindent megtesz a helyzet rendezése érdekében. Mint a helyszínen is
tájékoztattam, az adós társaság ingatlanai bérbeadásából származó bevételeit
fordítja a telep őrzésére, valamint a telep működtetéséhez szükséges létszám
foglalkoztatására.

Az EU-s pénz teljesen haszontalanul szállt
el a semmibe, és újabbra nincs is kilátás. A több mint 100 szivattyút, — amik a
földből kiszívták a vizet és a tisztítószerkezetbe továbbították— egyszerűen
ellopták. Ami azért is aggasztó, mert ezek szerint elég egyszerűen be lehet
jutni a veszélyes és gyúlékony anyagokkal teli területre. Erre utal a sok
lekapart azbesztszigetelés is, amiket valószínűleg színesfémekről kaparhattak
le a tolvajok.

A cikk fenti állításai nem tükrözik a
valóságot. Egyrészt nem osztom a cikk azon állítását, hogy az „EU-s pénz
teljesen haszontalanul szállt el a semmibe”, mivel a megvalósult műtárgyak
jelentős része jelenleg is rendelkezésre áll, valamint a működés időtartama
alatt jelentős javulás mutatkozott a talajvíz szennyezettségi értékeiben.
Egyébként is meg kívánom jegyezni, hogy a talajvíz szennyezettség nem a
veszélyes hulladékok tárolásából keletkezett, hanem a több mint 130 éves
vegyipari tevékenységből.

A tegnapi találkozó folyamán nem mondta
senki Önöknek azt, hogy a több, mint 100 szivattyút ellopták. Ezzel szemben a
valóság az, hogy a kutak egy része a gyár területén kívül helyezkedik el, s
ezek esetén került sor rongálásra és lopásra. Ezekben az esetekben az
üzemeltető minden esetben megtette a büntető feljelentést.

Az azbesztszigeteléssel kapcsolatban
megismétlem a területen elhangzottakat. A területen látott szigetelés darabok
nem azbesztszigetelések. Ezeket valószínűleg a szél és a madarak tépték le a
helyükről.

A felszámolócéget a hatóság már többször
megbírságolta, mert nem szünteti meg a tulajdonában lévő területen a
környezetszennyező állapotokat. A felszámoló cég embere, Varjú Attila azt
mondja, hogy a bírságok sorban landolnak a fiókban.

A fenti állítással kapcsolatban ismételten
leírom, hogy a hatóság nem a felszámolócéget, hanem a Budapesti Vegyiművek Zrt.
„f.a.”-t bírságolta több alkalommal. Visszautasítom a cikk azon leírását, amely
szerint én azt mondtam, hogy a „bírságok sorban landolnak a fiókban.” Ez
nem felel meg a valóságnak, én azt mondtam – igaz, hogy Önnek és nem az
újságírónak – hogy a bírságokat a hatóság hitelezői igényként érvényesítheti az
adós társasággal szemben.

NH3 – ammónia gázpalack. Mérgező,
korrozív, környezetre veszélyes gáz.

Az ammónia gázpalackot is azon veszélyes
hulladékok között sorolják fel, amelyek bármilyen veszélyt jelentenek az
egészségre.

Ezzel kapcsolatban csak megismételni
szeretném a helyszínen elhangzottakat. Az ammónia gázpalackok a Budapesti
Vegyiművek Zrt. „f.a.” készletnek minősülő vagyonelemei. Az érintett
vagyontárgyak szabályos tárolóban kerültek elhelyezésre, ezáltal nem
veszélyeztetik senkinek az egészségét és testi épségét.

Kérem a fentiek szíves tudomásul vételét.

Budapest, 2015. április 09.

 

Varjú Attila s.k. felszámoló biztos"

 

 

 

Kommentek

Avatár

Pálinkás András • 3 napja

Dolgoztam ott (Szerves-B). Mikor a 3. hónapban a doki közölte velem, hogy sürgősen csináljak gyereket mert a gyártott anyag (Olitref) súlyosan roncsolja a kromoszómákat, inkább felkötöttem a nyúlcipőt. Nem sokkal utána tűz is volt ott, állítólag akkor életbe léptették Budapest kiürítési parancsát a tűzben érintett hidrogén-fluorid tartályok miatt. 82-ben vagy 83-ban volt ez.

    • Avatár

Der Medve  Pálinkás András • egy napja

Szó nincs itt semmiféle fluorról, legfeljebb alaposan kötött formában. 

      • Avatár

Pálinkás András  Der Medve • egy napja

Az olitref előállítása: induló anyag: toluol. Első lépés: klórozás, ahol a toluolon klórgázt bugyogtatunk keresztül. ( Nagy Pista barátom tudna róla mesélni, mikor elb@szta és 2 méter magasan állt a klórgáz az udvaron.) Második lépés: fluorozás cseppfolyós hidrogén-fluoriddal (folysav) elég szemét anyag, mérgező és igen agresszív ráadásul igen illékony is. Szinte egész műszakban gázálarcban és un. opanolos ruhában voltunk, műszak végén a hajam csomókban maradt bent a zárt gumiálarcban. Harmadik: nitrálás, nitrálo savkeverékkel ez folyamatos volt és ez miatt volt az üzem folyamatos. (a csapok és a toldások folyamatosan csepegtek, műanyag vödrök voltak oda akasztva és ha megtelt öntöttük be az induló tartályba) negyedik: aminálás, na erre nem emlékszem, ott csak párszor voltam beosztva. Utána szűrés, mosás (ha ezt elcseszted a lefúvó szelepen ömlött a nitrózus gáz, ami erős méreg), majd jött a centrifuga, aminek a végén kézzel kapargattuk a sárgás trutymót. Én egy toluolos vagon lefejtésekor kaptam mérgezést mert nem vettem észre, hogy telítődött a gázálarcom. A fluórozáshoz 2 db 20 köbméteres hidrogén fluorid tartályból szivattyúztuk az anyagot a napi tartályba. Na a tűzben állítólag ezekből sérült meg az egyik és nem tudták hogy a teli vagy az üres. Szerencsére megtalálták a sarzsnaplót és abból megállapították hogy az üres tartály sérült. Szóval ez az üzem már 1981-ben is rohadozott széjjel, baleset baleset hátán és mindenki aki tehette menekült onnan. /disqus.com/home/discussion/444hu/