Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vona: „Ha Orbán megbukna, akkor egy újabb Orbán jönne, ahogyan Orbán is egy új Kádár”

2019.10.08

 

 

Vona: „Ha Orbán megbukna, akkor egy újabb Orbán jönne, ahogyan Orbán is egy új Kádár”

Az Index elment Vona Gábor sajtótájékoztatójára, aki a Második Reformkor Alapítvány alapítójaként állt az újságírók elé. Az egykori Jobbik-elnök bejelentette: legújabb terve, hogy másfél–kéthavonta egy ügyet megvitatásra javasoljon a magyar civil társadalomnak, majd a végén törvényjavaslatot készítsen.

A dolog úgy nézne ki tervei szerint, hogy van egy nyers javaslattétel, azt társadalmi vitára bocsátaná, online szavazással, kerekasztal-beszélgetésekkel, fórumokkal, esetleg konferenciákkal. Majd ha ennek a kampánynak vége lesz, akkor a törvényjavaslatot elküldené a parlamenti pártok frakcióinak és a független képviselőknek.

Azt mondta, ötletének három célja van: motiválni, jó értelemben provokálni, és támogatni a civil szférát, a polgári társadalmat. Vona szerint az ország legsúlyosabb problémája, hogy nincs ma erős, érdekérvényesítésre képes civil, polgári társadalom, a politika pedig kihasználja ezt. A pártpolitika látja, hogy nincs rajta civil kontroll, aki ez ellen fellázad, azt pedig eltapossa.

Orbán rendszere is erre épül, hogy nincs civil kontroll. Ha orbán megbukna, akkor újabb Orbán jönne, ahogy Orbán is egy új Kádár János

– mondta.

Az Index szerint Vona első vitára javasolt ötlete a pártmentes önkormányzatiság. Elmondta: a jelenlegi rendszer szerint pártok, egyesületek küldhetnek jelölteket, vagy magánszemély indulhat önkormányzati választáson. Ő ebből kivenné a pártokat.24.hu/kozelet/2019/08/05/vona-gabor-masodik-reformkor/

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt