Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történelem

Cikkek

Az Árpád-vonal legendája

2017.05.12

 Az Árpád-vonalról annyit, hogy a szovjetek a háború alatt - és utána is - több tanulmányt készítettek a magyar védelmi rendszerről, elvégre ez volt Európában, a II. világháború idején, az egyetlen védelmi vonal, melyet a támadók nem tudtak lendületből, harcban elfoglalni. A dübörgő szovjet gőzhenger, a 4. ukrán front 1944 augusztusától három ízben próbált áttörni az erődzáron, mindannyiszor sikertelenül. A hihetetlen ember és anyagi fölényben lévő támadó erők nem boldogultak az ezeréves magyar határokat védő magyar és székely határőr csapatokkal.

 

MEGDÖBBENTŐ 1989-ES BESZÉG KERÜLT ELŐ! MÁR KÁDÁRNAK IS SOROSSAL VOLT BAJA

2017.04.21

 

Kiderült, hogy a szövetségesek már korábban tudtak a holokausztról, mégsem cselekedtek

2017.04.20

 Napvilágra kerül ugyanis az a tény, hogy a szövetségesek 1942 december óta tudtak a holokauszt létezéséről. Ezzel szemben eddig az a meggyőződés volt az uralkodó, hogy a szövetségesek a koncentrációs táborok létezéséről csak akkor szereztek tudomást, amikor az európai országok felszabadításakor a helyszínen felfedezték őket.

 

Kiderült, hogy az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Nagy-Britannia ebben az időszakban (1942-ben – szerk. megj.) tudatában volt annak, hogy legkevesebb kétmillió zsidót megöltek, és további ötmillió közvetlen életveszélyben van. A további dokumentumok rámutatnak arra is, hogy a lengyel emigráns kormány nagyon pontos leírásokat nyújtott az auschwitzi és treblinkai koncentrációs táborokról.

 

 

Lenin zürichi vonata, amely megváltoztatta a világtörténelmet

2017.04.16

 Száz éve ezekben a napokban egy vasúti szerelvény zakatolt Zürichből Petrográdba. A német katonai hírszerzés védelme alatt – személyesen pedig Erich Ludendorff tábornok vezényletével – Lenint és harminchárom forradalmár társát a svájci emigrációból átdobták a forrongó Oroszországba, kihasználva az ideiglenes kormány által 1917 tavaszán meghirdetett általános amnesztiát.

1916 végén a háború okozta kifáradás, a fronton elszenvedett sorozatos kudarcok s az áremelkedés következtében általános elégedetlenség alakult ki szerte a cári birodalomban. A társadalom belefáradt a háborúba, s minden balszerencséért a cárt, a cárnét és Raszputyint okolta.

 

A roheim villa titka

2017.04.06

 

Víz alatti piramist találtak Portugália közelében, a haditengerészet vizsgálódik

2017.03.16

 A Portugál Haditengerészet Vízrajzi Intézetének jelenleg az adatok elemzése ad munkát, hogy meghatározzák, vajon a szerkezet emberkéz alkotta építmény-e.

"A piramis tökéletes alakú, és úgy tűnik, hogy az égtájakhoz tájolt," - mondta el Silva egy helyi portugál lapnak

A piramist az Atlanti-óceán egy olyan területén találták, amely mintegy 20 ezer éve van víz alatt. Figyelembe véve, hogy ez az utolsó jégkorszak idejére esik, ahol az eljegesedés 2000 évvel korábban indult olvadásnak, bármelyik civilizáció, emberi vagy más, amely a jégkorszak előtt ott volt, lehet felelős a piramis építéséért.

 

Valóban közel állt a náci Németország az atombombához?

2017.02.27

 Egy német tesztpilóta, Hans Zinsser szerint Lübeck mellett, Ludwigslust (Mecklenburg-Elő-Pomeránia) közelében az égen egy gombafelhő emelkedett a magasba 1944 októberében. A pilóta szerint a gomba alakú felhő mintegy 7 ezer méter magasan állt anélkül, hogy bármilyen látható kapcsolata lett volna a robbanás helyével. Az erős elektromos zavarok lehetetlenné tették a rádiókommunikációt – mondotta.

Becslése szerint közel tíz kilométer széles lehetett a gombafelhő, amelynek a közelében erős lökéshullámok nehezítették a repülést. Egy órával később egy másik pilóta hasonló jelenségről számolt be szintén Ludwigslust közelében. Egyelőre senki sem tudott magyarázatot adni, hogy pontosan mi is történhetett Ludwigslust mellett 1944 őszén.

 

A doni katasztrófa 97 éves szatmári túlélőjével, Ferenczy Lajossal beszélgettünk

2017.02.26

 A Don-kanyarnál a mi feladatunk volt az utak megtisztítása, mivel 70-80 centiméteres volt a hó, az ágyukat pedig 100-200 métert kellett mozgatni – kézzel, mivel már azt a hat lovat is elvitték, hogy legalább azok ne pusztuljanak el –, hogy pontosan tudjunk célba lőni. Az élelmezés is körülményes volt, mert nem tudták eljuttatni hozzánk ételt. A tábori konyhát pedig állandóan kilőtték, ezt hangosbemondón mindig jelentették. Fagyott szalámikat rágcsáltunk, amiket késsel nem is lehetett vágni, illetve kocka kávékat tudtak bedobni hozzánk, amiket nyersen ettünk meg. Ezek tartották bennünk a lelket, meg persze a fagyott kenyerek, amiket sikerült összeszednünk. Több mint egy hónapig alig tudtunk enni, volt, hogy az orosztól kaptunk egy-egy krumplit tűzszünetben. Hókunyhókban laktunk, nem voltunk felkészülve a téli időszakra. Ezzel ellentétben a németeknek jó felszerelésük volt, vastag bundával és szőrcsizmával rendelkeztek.

 

Sokat köszönhet Mátyás a Duna jegének

2017.02.02

 „A mennybeli Mindenható ezen az éjszakán fenekéig fagyasztotta be a Duna vizét, oly vastag, oly szilárd jég képződött, hogy másnap reggeltől mindenki hajó nélkül járhatott át a Dunán a jég hátán, akár a sík mezőn, semmi víz sem gátolta a járás-kelést”

– írja Thuróczy.

Ez ugye azért volt problémás, mert Szilágyiék hadi népe így gond nélkül átmehetett Budára, ha kellett, a vár falai nem nyújtottak elég oltalmat a bent lévőknek.

 

Szófejtés – ősi hangok nyomában

2017.02.02

 Géza fejedelem feladta Bécset, a bécsi medencét, amely területről történő kivonulásának a magyar történelemre rendkívül pusztító hatása lett.

Az időnként felhangzó szláv eredetelméletet cáfolja, hogy Bécs területén olyan szláv népek éltek, akik nem a Бечalakot használták, hanem a latin változatot szlávosították (lásd Körmendi cikkét, amely tényekkel zárja ki a névadásból a többi szláv népet is). Továbbá:

Ha egy magyar–(ó)török összehasonlító szótárban /7/ megkeressük a becs szót, azt a belső-ázsiai török (fonetikusan írva) bedzs szónak megfelelőjeként találjuk meg, amely különben ékszert, díszt, átvitt értelemben kincset, értéket jelent. A magyarban ma is használt – eredetileg ótörök – csecsebecs, később csecsebecse kifejezés jelentése szép ékszer, ékes dísz

A 973 húsvétján tartott nevezetes quedlinburgi birodalmi gyűlésre Európa számos keresztény és pogány uralkodója mellett Géza is menesztett egy 12 előkelőből álló követséget Ottó császárhoz. Ez a delegáció vélhetően előkészítette nagyfejedelem és családja megkeresztelkedését, illetve nyugalmat teremtett azáltal, hogy az Enns folyó jobb partján vonta meg a gyepű vonalát. Bár a fejedelemség hamarosan békét kötött az Ottókkal, ez az egyezmény önmagában még nem teremtett felhőtlen viszonyt a német területekkel, hiszen Civakodó Henrik bajor herceg (ur. 973-976/985-995) a következő két évtizedben számos alkalommal indított támadást a magyar szállásterületek ellen, aminek eredményeként a „határt” később a Lajta vonalánál vonták meg. 

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Következő »