Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történelem

Cikkek

Egy legenda születése: Bottyán János

2017.05.17

 Bottyán az esztergomi naszádos hajdúkkal a vízen, a szárazon pedig huszárjaival csapott le a komoly török erőkkel biztosított csepeli találkahelyen gyülekező naszádosokra, civilekre. A védekező törököknek jóformán esélyük sem volt, a kétirányú támadás, a huszáros roham és a vízen érkező hajdúk hamar legyűrték őket. Az ellenálló katonákat levágták, a török civileket, asszonyokat és lányokat foglyul ejtették, gazdag zsákmányt szereztek. A nagyrészt zsoldosokból álló szövetséges hadsereg többi katonájának nagy irigységére a magyarok süvegekben mérték az aranypénzt, végekben az akkor igen értékes selymet, bársonyt. Az elfogott civileket a magyarok – természetesen nem ingyen – átadták a külföldi tiszteknek.

 

Az Árpád-vonal legendája

2017.05.12

 Az Árpád-vonalról annyit, hogy a szovjetek a háború alatt - és utána is - több tanulmányt készítettek a magyar védelmi rendszerről, elvégre ez volt Európában, a II. világháború idején, az egyetlen védelmi vonal, melyet a támadók nem tudtak lendületből, harcban elfoglalni. A dübörgő szovjet gőzhenger, a 4. ukrán front 1944 augusztusától három ízben próbált áttörni az erődzáron, mindannyiszor sikertelenül. A hihetetlen ember és anyagi fölényben lévő támadó erők nem boldogultak az ezeréves magyar határokat védő magyar és székely határőr csapatokkal.

 

MEGDÖBBENTŐ 1989-ES BESZÉG KERÜLT ELŐ! MÁR KÁDÁRNAK IS SOROSSAL VOLT BAJA

2017.04.21

 

Kiderült, hogy a szövetségesek már korábban tudtak a holokausztról, mégsem cselekedtek

2017.04.20

 Napvilágra kerül ugyanis az a tény, hogy a szövetségesek 1942 december óta tudtak a holokauszt létezéséről. Ezzel szemben eddig az a meggyőződés volt az uralkodó, hogy a szövetségesek a koncentrációs táborok létezéséről csak akkor szereztek tudomást, amikor az európai országok felszabadításakor a helyszínen felfedezték őket.

 

Kiderült, hogy az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Nagy-Britannia ebben az időszakban (1942-ben – szerk. megj.) tudatában volt annak, hogy legkevesebb kétmillió zsidót megöltek, és további ötmillió közvetlen életveszélyben van. A további dokumentumok rámutatnak arra is, hogy a lengyel emigráns kormány nagyon pontos leírásokat nyújtott az auschwitzi és treblinkai koncentrációs táborokról.

 

 

Lenin zürichi vonata, amely megváltoztatta a világtörténelmet

2017.04.16

 Száz éve ezekben a napokban egy vasúti szerelvény zakatolt Zürichből Petrográdba. A német katonai hírszerzés védelme alatt – személyesen pedig Erich Ludendorff tábornok vezényletével – Lenint és harminchárom forradalmár társát a svájci emigrációból átdobták a forrongó Oroszországba, kihasználva az ideiglenes kormány által 1917 tavaszán meghirdetett általános amnesztiát.

1916 végén a háború okozta kifáradás, a fronton elszenvedett sorozatos kudarcok s az áremelkedés következtében általános elégedetlenség alakult ki szerte a cári birodalomban. A társadalom belefáradt a háborúba, s minden balszerencséért a cárt, a cárnét és Raszputyint okolta.

 

A roheim villa titka

2017.04.06

 

Víz alatti piramist találtak Portugália közelében, a haditengerészet vizsgálódik

2017.03.16

 A Portugál Haditengerészet Vízrajzi Intézetének jelenleg az adatok elemzése ad munkát, hogy meghatározzák, vajon a szerkezet emberkéz alkotta építmény-e.

"A piramis tökéletes alakú, és úgy tűnik, hogy az égtájakhoz tájolt," - mondta el Silva egy helyi portugál lapnak

A piramist az Atlanti-óceán egy olyan területén találták, amely mintegy 20 ezer éve van víz alatt. Figyelembe véve, hogy ez az utolsó jégkorszak idejére esik, ahol az eljegesedés 2000 évvel korábban indult olvadásnak, bármelyik civilizáció, emberi vagy más, amely a jégkorszak előtt ott volt, lehet felelős a piramis építéséért.

 

Valóban közel állt a náci Németország az atombombához?

2017.02.27

 Egy német tesztpilóta, Hans Zinsser szerint Lübeck mellett, Ludwigslust (Mecklenburg-Elő-Pomeránia) közelében az égen egy gombafelhő emelkedett a magasba 1944 októberében. A pilóta szerint a gomba alakú felhő mintegy 7 ezer méter magasan állt anélkül, hogy bármilyen látható kapcsolata lett volna a robbanás helyével. Az erős elektromos zavarok lehetetlenné tették a rádiókommunikációt – mondotta.

Becslése szerint közel tíz kilométer széles lehetett a gombafelhő, amelynek a közelében erős lökéshullámok nehezítették a repülést. Egy órával később egy másik pilóta hasonló jelenségről számolt be szintén Ludwigslust közelében. Egyelőre senki sem tudott magyarázatot adni, hogy pontosan mi is történhetett Ludwigslust mellett 1944 őszén.

 

A doni katasztrófa 97 éves szatmári túlélőjével, Ferenczy Lajossal beszélgettünk

2017.02.26

 A Don-kanyarnál a mi feladatunk volt az utak megtisztítása, mivel 70-80 centiméteres volt a hó, az ágyukat pedig 100-200 métert kellett mozgatni – kézzel, mivel már azt a hat lovat is elvitték, hogy legalább azok ne pusztuljanak el –, hogy pontosan tudjunk célba lőni. Az élelmezés is körülményes volt, mert nem tudták eljuttatni hozzánk ételt. A tábori konyhát pedig állandóan kilőtték, ezt hangosbemondón mindig jelentették. Fagyott szalámikat rágcsáltunk, amiket késsel nem is lehetett vágni, illetve kocka kávékat tudtak bedobni hozzánk, amiket nyersen ettünk meg. Ezek tartották bennünk a lelket, meg persze a fagyott kenyerek, amiket sikerült összeszednünk. Több mint egy hónapig alig tudtunk enni, volt, hogy az orosztól kaptunk egy-egy krumplit tűzszünetben. Hókunyhókban laktunk, nem voltunk felkészülve a téli időszakra. Ezzel ellentétben a németeknek jó felszerelésük volt, vastag bundával és szőrcsizmával rendelkeztek.

 

Sokat köszönhet Mátyás a Duna jegének

2017.02.02

 „A mennybeli Mindenható ezen az éjszakán fenekéig fagyasztotta be a Duna vizét, oly vastag, oly szilárd jég képződött, hogy másnap reggeltől mindenki hajó nélkül járhatott át a Dunán a jég hátán, akár a sík mezőn, semmi víz sem gátolta a járás-kelést”

– írja Thuróczy.

Ez ugye azért volt problémás, mert Szilágyiék hadi népe így gond nélkül átmehetett Budára, ha kellett, a vár falai nem nyújtottak elég oltalmat a bent lévőknek.

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Következő »