Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történelem

Cikkek

Japán, egyes történészek szerint az elsöprő szovjet támadás és nem az atombomba miatt kapitulált

2020.08.08

  1945. augusztus 8-án este átadott hadüzenetet követő reggelen rázúdult a japán bábállamként a szovjet területekbe ékelődő Mandzsúriára. A japánok nem voltak felkészülve az európai keleti front hatalmas ütközetein edződött, gépesített szovjet erők támadására. A léptékeket jól jelzi, hogy a szovjetek egy Nyugat-Európányi területen végrehajtott harapófogó-hadművelettel kerítették be a japán erőket, amelyek ellenállása néhány nap alatt össze is omlott.

 

A bolgár Tervel kán Európa megmentője

2020.02.14

 Tervel kán (701-720) a bolgár államalapító, Aszparuh kán fia, mindketten a Dulo-dinasztiához tartozó Kubrát kán egyenesági leszármazottai. Állítólag a dinasztia nevéből származik a magyar Gyula név. Bár a bolgárok akkor még pogányok voltak, azonban mindhárom kán titokban felvette a kereszténységet. Tervel pedig, amiért II. Jusztinianosz császárt visszaültette a trónra, 705-ben császári címet kapott, ami egyedülálló az európai történelemben. Abban a korban ilyen titulust idegen uralkodó nem kaphatott.

 

Drezda halála

2020.02.13

 A Royal Air Force – a brit légierő – gépei 1945. február 13-án, este tíz óra körül kezdték halálos „csomagjaikat” leszórni Drezdára. A három napig tartó hadműveletben az angol-amerikai légierő 3749 tonna bombát dobott a városra, ezek körülbelül 75 százaléka gyújtóbomba volt. A "kegyelemdöfést" Drezdának 1945. február 15-én, 311 amerikai repülő erőd bombázóakciója adta meg

 

Titkos fegyverszüneti egyezmény / Hátha valaki nem tudja…

2020.01.13

 Talán kevesen tudják, na meg ritkán is szokták emlegetni, hogy a gróf Kállay Miklós kormányának (1942. március 10. – 1944. március 22.) 1943 végén sikerült kapcsolatot találni a szövetségesek felé, s 1943. szeptember 9-én titkos fegyverszüneti egyezmény született Anglia és Magyarország között, aminek máig ható kihatásai voltak. Nézzük az erről szóló információt az interneten fellelhető adatok alapján.

 

Tűzkeresztség, Boldizsár Iván író és újságíró mondja el visszaemlékezéseit a Don-kanyarról

2020.01.12

 hogy a dermesztő hidegben, a teljes szétesettségben és a kaotikus visszavonulás közben néhány tiszt csak azzal volt elfoglalva, hogy szolgálati gépkocsijával mentse a fronton összeharácsolt, amúgy teljesen haszontalan szajréját,

hogy mennyire tragikomikus volt, amikor a németek modern automata fegyverekkel voltak fölszerelve, a magyar katonák pedig nyúlvadász karabélyokkal lövöldöztek,
 

10 parancsolat a szülőknek egy olyan személytől, aki a gázkamrában halt meg gyermekekkel együtt

2019.10.29

 Amikor az árvaházak minden lakóját feltették a táborba menő vonatra, egy SS-tiszt odalépett Korczakhoz, és megkérdezte:

– Ön írta az Első Matykó Király című könyvet, igaz? Még gyermekkoromban olvastam, nagyszerű könyv. Ön szabad.

– És a gyermekek?

– A gyermekek maradnak. Ön azonban szabadon elhagyhatja a kocsit.

– Téved. Nem tudom. Nem minden ember olyan kőszívű.

 

Az 1956-os forradalom hátterének összeesküvéselmélete

2019.10.23

 Az orosz csapatok november 22.-én Románia felől, magyarul beszélő román és orosz tisztekkel megindultak. Ehhez elő kellett készülniük napokkal azelőtt, feltölteni a készleteket. Már a Gerő beszéd alatt lőttek, pedig azt állították, hogy annak hatására volt fegyveres felkelés. Az oroszok nem voltak megzavarodva. Malesenkó tábornok( a negyedik legfontosabb ember a SZU-ban) már 22.-én Budapesten volt a törzskarával. 

 

Mégsem voltak olyan hülyék a neandervölgyiek, mint eddig gondoltuk

2019.10.22

 A leletek arról tanúskodnak, hogy a ragasztót nemcsak arra használták, hogy egy fa nyélhez rögzítsék a követ, de egyfajta csúszásgátló fogóként olyan kövek egy részét is bekenték vele, amiket növények vágásához vagy állatok koponyájának felnyitásához használtak. Ezzel  a használója  nagyobb nyomást tudott  kifejteni anélkül, hogy a kő megsebesítette volna a kezét – áll Marcel Kiekus, a Stiching STONE alapítvány kutatójának tanulmányában.

 

Német vér, magyar szív – Aulich Lajos mártírhalála

2019.10.06

 Miután a hadsereg zömének elvonulását fedezte Vác felé, elterelő hadmozdulatokkal sikerült elhitetnie a háromszoros (április 12-től négyszeres) túlerőben lévő császári sereggel, hogy a magyar fősereg áll vele szemben. Ez a kéthetes időszak volt Aulich katonai teljesítményének csúcsa, amikor is az orránál fogva vezette Windisch-Grätz teljes vezérkarát. Helytállása döntő módon járult hozzá a komáromi hadművelet sikeréhez s az elért győzelmekhez (április 10. Vác, április 19. Nagysalló, április 26. Komárom–Ószőny), melyek következtében az ellenség az ország elhagyására kényszerült.

 

Egy spanyol barlangban bizonyítékot találtak arra, hogy a neandervölgyiek forró vízzel és hálószobával is rendelkeztek

2019.09.18

 Vannak például olyan tanulmányok, amelyek igazolják, hogy a neandervölgyiek műtárgyakat hoztak létre, gyógynövényeket használtak, szerettek kényelmes otthoni "bázist" kialakítani, és talán még valamilyen modern nyelvet és beszédet is használtak. A közelmúlt tanulmányai a neandervölgyiek könyörületes oldalát is megmutatják bizonyítva, hogy gondoskodtak egymásról és biztosították társaik túlélését, amikor betegségtől vagy sérüléstől szenvedtek, vagy idős korukban.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Történelem | Hozzászólások: 0

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Következő »