Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amikor Bécsben Hitlerrel sakkozott Lenin

2019.08.13

 

Amikor Hitlerrel sakkozott Lenin

2009. szeptember 3. 17:26 The Daily Telegraph


Hamarosan kalapács alá kerül az a nemrég előkerült különleges rézkarc, amelyen a Hitlerrel 100 évvel ezelőtt sakkozó Lenin látható.

 

hirdetés
A képet Bécsben Hitler zsidó rajztanára, Emma Lowenstramm készítette, és azon az ifjú Adolf Vlagyimir Iljics ellen játszik. A rézkarcot mind a szerző, mind pedig a két játékos aláírta.A képet a szakértők teljesen hitelesnek tartják, hiszen Hitler 1909-ben Bécsben élt. A saját maga, majd pártja által terjesztett történet szerint csavargóként nyomorgott, míg az azóta előkerült források szerint viszonylagos jómódban élhetett, hiszen színházakba és galériákba járhatott. Szintén ott élt az akkor a németeknek is kémkedő Lenin is, aki száműzetése éveit töltve járta Európát. Míg Hitler ekkor alig húsz éves, Lenin ennek nagyjából duplája lehetett.

A mérkőzésre egy tehetős zsidó család házában került sor. Ők később a második világháború kitörésével elmenekültek, és tárgyaikat, így a képet és az ominózus sakk-készletet is hátrahagyták. Ezeket most az egykori házvezetők leszármazottai bocsátják árverésre: a tárgyakért az október elsején megrendezésre kerülő aukción a tervek szerint darabonként 40 ezer fontot kaphatnak.

Helen Rappaport történész, Lenin életrajzírója azonban a fantázia szüleményének tartja a képet, mert semmi nyoma nincs, hogy a száműzött forradalmár akkor Bécsben járt volna.

mult-kor.hu/20090903_amikor_hitlerrel_sakkozott_lenin