Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy spanyol barlangban bizonyítékot találtak arra, hogy a neandervölgyiek forró vízzel és hálószobával is rendelkeztek

2019.09.18

 

ujvilagtudat.blogspot.com/2018/08/egy-spanyol-barlangban-bizonyitekot.html

Spanyolországi régészek számos felfedezést tettek egy ősi katalóniai barlangban, amely azt sugallja, hogy a neandervölgyiek 60000 évvel ezelőtt forró vízzel és külön lakóegységekkel rendelkeztek. A megállapítás kiegészíti azon bizonyítékokat, hogy a neandervölgyiek sokkal kifinomultabbak voltak, mint korábban gondolták, és legalább olyan fejlettek voltak, mint a korai Homo sapiens.

A katalán Humán Paleoökológia és Szociális Evolúció Intézet (IPHES) jelentése szerint több mint 10 000 fosszilis maradványt és tárgyat találtak az Abric Romaníban található barlangban Katalóniában, amely lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megerősítsék, miszerint a neandervölgyiek hosszú távon éltek ezen a helyszínen. (1)

A jelentősebb felfedezések között volt egy homorú mélyedés, amely 40 x 30 x 10 cm-es, melyet több tűzhely vett körül, bizonyítva a tűz használatát. A régészek úgy vélik, hogy a neandervölgyiek a lyukat víz melegítésére használták oly módon, hogy felfűtött köveket helyeztek bele a tűzhelyekből.

A homorú mélyedés a barlang padlójában


"A tűzhelyeket más nenadervölgyi lakhelyen is felfedezték, ami arra utal, hogy az ételeiket bőrből készült tasakban főzték meg, vagy egy nyírfa kéreg tálcán, hogy megpuhítsák, esetleg a húst meg is fűszerezték."

A barlang részletes elemzését követően a régészek azt is meg tudták állapítani, hogy a neandervölgyiek különböző tevékenységeket folytattak a barlang különböző részeiben, beleértve az eszközök készítését, a hús darabolását és az ételek elkészítését, a szemét kidobását és az alvást.

Az alvóhelyet úgy azonosították, hogy ott kevesebb tárgy és törmelék volt.

Míg az IPHES régészei azt állították, hogy a 2015-ös leletek szolgálnak bizonyítékul arra, hogy a neandervölgyiek "hálószobát" használtak, egy olaszországi összeomlott szikla menedékhely vizsgálata 2013-ban megerősítette, hogy a neandervölgyiek szervezetten használták ki a rendelkezésükre álló teret, amit korábban csak az embereknek tulajdonítottak.Olaszországban a szikla menedék külön szinteket tartalmazott. A legmagasabb szintet állatok levágására használták, mert ott nagy számban találtak állati maradványokat. A középső szinten az emberi tevékenység nyomainak széles skálája található, és úgy tűnik, hogy hosszú távú alvóhelyként szolgált. A tárgyakat úgy osztották el, hogy elkerüljék a rendetlenséget a tűzhelyek körül a barlang hátsó részében.

Végül az alsó szint egy rövidebb tartózkodásra használt hely volt. Az állati csontok és a kőszerszámok inkább az elülső részben voltak megtalálhatók, mintsem a menedék hátsó részében, ami azt sugallja, hogy ott készítették a szerszámaikat, hogy kihasználják a rendelkezésre álló napfényt.


Elmúltak már azok a napok, amikor a neandervölgyieket embertelen vadállatoknak tekintik a szakemberek, és akik a fajunkhoz képest gyengébbek voltak. Az elmúlt évtizedben számos tanulmány megerősítette, hogy intelligenciájuk majdhogynem megegyezett a korai Homo sapiensével.

Vannak például olyan tanulmányok, amelyek igazolják, hogy a neandervölgyiek műtárgyakat hoztak létre, gyógynövényeket használtak, szerettek kényelmes otthoni "bázist" kialakítani, és talán még valamilyen modern nyelvet és beszédet is használtak. A közelmúlt tanulmányai a neandervölgyiek könyörületes oldalát is megmutatják bizonyítva, hogy gondoskodtak egymásról és biztosították társaik túlélését, amikor betegségtől vagy sérüléstől szenvedtek, vagy idős korukban.

Mindezek a tanulmányok bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az ezen szintű kifinomultság nem társítható a nenadervölgyiekkel kapcsolatos korábbi sztereotípiákhoz. (2)

(1) - https://iphesnews.wordpress.com/2015/08/26/recovered
(2) - https://www.ancient-origins.net/news-evolution-human