Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szifilisz végezhetett Leninnel

2019.08.13

 

Szifilisz végezhetett Leninnel

2009. október 27. 09:02 The Daily Telegraph
Vlagyimir Iljics Uljanov, más néven Lenin nem a korábban hitt agyvérzésekbe, hanem egy párizsi prostituálttól elkapott szifiliszbe halhatott bele - derül ki egy új kutatásból.

Korábban


  •  
hirdetés
A hivatalos dokumentumok szerint Lenin három agyvérzés következtében 1924 januárjában, 53 évesen halt meg. Helen Rappaport történész szerint azonban csak azért erőltették ezt a diagnózist, mert hivatalosan nem voltak hajlandóak megmagyarázni, mi lehet a férfi mániákus és dühöngő viselkedése mögött. Ezt azért sem szorgalmazták, mert a bolsevik vezetés többsége is hasonló betegségben szenvedett, ám őket azonban legtöbbször nem hagyták nyilvánosan szerepelni.A történésznő nemrég megjelent, Conspirator: Lenin in Exile című könyve szerint Lenin 1902-ben, Párizsban kaphatta el a betegséget. A kutatónő Ivan Pavlov egyik véletlenül, 1928-ban elejtett mondata („a forradalmat egy szifiliszes robbantotta ki”) alapján eredt az ügy nyomába. Pavlov egyébként a rendszer más tagjaival ellentétben kezdetben szabadon nyilváníthatott ki hasonlókat, mert Lenin tudományos sikerei miatt garantálta a sértetlenségét. Pavlov akkor azt is elmondta, hogy az orvosok között nyílt titok volt Lenin szifilisze, ám azt hivatalosan sosem dokumentálták.

Rappaport azonban nem első elméletével: korábban mi is bemutattunk egy 2004-es kutatást, amelyben az orvosok következtetésüket többek között azzal támasztották alá, hogy az orosz bolsevik forradalom vezéralakját salvarsannal kezelték, ezt a gyógyszert pedig abban az időben kizárólag a szifilisz ellen használták. Az akkori kutatások szerint Lenin egyes életrajzírói is utaltak arra, hogy kezelő orvosai gyanították: páciensük ebben a betegségben szenved, de egyikük sem gyűjtötte be az esettel kapcsolatos összes információt.

Lenin emellett nem az első szifiliszes vezető a történelemben: egyesek szerint VIII. Henrik, Rettegett Iván, Adolf Hitler sőt még Napóleon is ebben a kórban szenvedett.

mult-kor.hu/20091027_szifilisz_vegezhetett_leninnel