Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány

Cikkek

Könnyű magyar parasztszekér készítése

2019.10.04

 Alépítménye két önálló egységből áll, az egymásra erősen hasonlító „elejéből” és „hátuljából”. Mindkettő Y- elrendezésű szerkezet. Ezeket egyetlen középső rúd, a „nyújtó” kapcsolja össze. A nyújtóhoz a hátulja mereven, az eleje elfordíthatóan csatlakozik, ebből adódóan az eleje több elemből álló , bonyolultabb rendszer mint a hátulja. A szekér sajátos szerkezetének köszönhetően különböző feladatokra gyorsan át és visszaalakítható.

 

Tudósok felfedezték,hogy a víz minden információt elraktároz,amellyel érintkezésbe kerül!

2019.09.25

  
Emoto kísérlete bizonyította, hogy amennyiben bármilyen negatív tartalmú utasítást adnak a víznek, pl: csináld magad, hagyj békén, megöllek, akkor ez a kristályszerkezet azonnal szétesik. Abban a pillanatban azonban, amint pozitív információt sugároznak felé, mint pl. szeretlek, gyönyörű vagy, a hatszögletű kristályszerkezet azonnal létrejön. 

 

A Google létrehozta a világ legerősebb kvantumszámítógépét, a NASA "véletlenül nyilvánosságra hozta", a tanulmány eltűnt

2019.09.23

 A Google új kvantumszámítógépének állítólag csupán percekre van szüksége azon feladatok megoldásához, amelyekhez a világ legfejlettebb szuperszámítógépeinek több ezer év kellene. A média azt követően szerzett erről tudomást, miután a NASA "véletlenül" megosztotta a cég kutatását.

 

A matematika Mozartja majdnem bizonyította a 82 éve megoldatlan Collatz-sejtést

2019.09.13

 COLLATZ-SEJTÉS ÁLLÍTÁSA POFON EGYSZERŰ: FOGUNK EGY POZITÍV EGÉSZ SZÁMOT, HA PÁROS, ELOSZTJUK KETTŐVEL, HA PÁRATLAN, MEGSZOROZZUK HÁROMMAL ÉS HOZZÁADUNK EGYET. EZT A LÉPÉST SOKSZOR ISMÉTELJÜK, A LÉTREJÖVŐ SOROZAT PEDIG MINDEN ESETBEN 1-HEZ TART, TÖK MINDEGY, MILYEN SZÁMBÓL INDULUNK KI.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

TERMÉSZETESEBB LAKÓHELYEKKEL MEG LEHETNE MENTENI A MÉHEKET A TÖMEGES PUSZTULÁSTÓL

2019.09.12

 A mesterséges kaptároknak például, szemben a méhek természetes lakhelyéül szolgáló faodúkkal, túlságosan nagy a hővesztése. A problémát fokozza, hogy az ember kreálta kaptárakban a páratartalom is jóval alacsonyabb annál, mint amire a méheknek ideális esetben szükségük lenne. Ilyen körülmények között pedig a méhatka jóval nagyobb ütemben és mértékben képes elszaporodni. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Teherkonténerekből építenek apró lakásokat Barcelona belvárosában a rászorulóknak

2019.09.06

 Teherkonténerekből építenek 12 apró lakásból álló házat egy kőhajításnyira Barcelona központjától, a La Ramblától, írja a Guardian. Az Aprop névre keresztelt projektet (a szó katalánul közelit jelent, de egyben a helyi ideiglenes szállás rövidítése is) eleinte ellenezte a városvezetés, mondván a konténerekbe beköltöztetettek stigmatizálva érezhetnék magukat. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A dinoszauruszok együtt éltek az emberrel a Földön? - 33500 éves Triceratops szarvat találtak a régészek, ami ezt bizonyítja

2019.09.01

 "A Paleochronology Csoportot 2003-ban szerveztem meg a fosszilis fa és dinoszaurusz csontok tekintetében meglévő űr kitöltése érdekében, mivel kíváncsi voltam a szén-14-es korukra. Ezért használtuk a szén-14-es kormeghatározást, hogy megoldjuk a rejtélyt, miért léteznek lágyrészek és dinoszaurusz ábrázolások világszerte. A modellünk előrejelzése szerint a dinoszaurusz csontokban jelentős mennyiségben található szén-14 izotóp, és valójában 22000 és 39000 éves tartományban mozog a koruk."

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Dr. Lenkei Gábor: Egészségünk titkai - Amit még soha nem mondtak el Önnek! - Teljes DVD

2019.09.01

 Dr Lenkey előadásából: Igyál sok vizet, lehetőleg alacsony ásványianyagtartalmú, lágy vizet. A csapvíz nem a legjobb. A fejfájások egyik kiváltó oka a sóhiány. A gyakori vizelés is eredhet a sóhiányból, nincsen ami visszatartsa a vizet. A székrekedés egyik kiváltó oka az alacsony víztartalmú szervezet.  

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Kisbolygó-becsapódás olvaszthatta fel a fagyott Földet 2,2 milliárd éve

2019.08.28

 Egy óriási kisbolygó-becsapódás nyomait azonosították geológusok Ausztrália nyugati részén. A 70 kilométer széles Yarrabubba ezzel máris a Föld második legrégebbi ismert kráterévé lépett elő, de a kutatók szerint a nyomok ennél is nagyobb földtörténeti jelentőségűek: 2,2 milliárd évvel ezelőtt az aszteroidával való ütközés melegíthette fel az akkor még jégtakaróval fedett Földet.

 

Miért nem omlott még össze egy csomó több ezer éves római épület?

2019.08.12

  Colosseum vagy a Pantheon, számos, az időjárás és a történelem viszontagságainak még jobban kitett építmény, mint a vízvezetékek, a mólók vagy a hidak is szép számmal találhatók, és szinte alig látszik meg rajtuk az eltelt nagyjából két évezred.

Még rejtélyesebb a dolog, ha hozzávesszük azt is, hogy a római építészek előszeretettel használtak betont ezekhez az alkotásokhoz – márpedig a modern betonépítmények élettartamát 100, legfeljebb 150 évre tervezik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Japánban felfedeztek egy új energiaformát, ami a fémet elpárologtatja, a műanyagot viszont érintetlenül hagyja

2019.07.17

 Dr. Egely György egy meghívást kapott Japánba, hogy analizáljon, értékeljen egy új energiaformát, ami egy speciális plazmagáz. Ennek érdekes tulajdonsága az, hogy a gázt meggyújtva a wolframot porrá égeti, de a szigetelőanyagokat érintetlenül hagyja.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

100 évig ellenálló lesz a fa, ha ezzel a japán égetéses technikával kezelik

2019.07.08

 A jakisugi technikát másképp szenesítésnek hívják, láthatjuk is alábbi videóban, hogy egy lángszóró segítségével mennyire elszenesítik a fa felületét. A deszkák felső rétegét teljesen szénné égetik, majd egy speciális kefe segítségével letakarítják róla. Ezután beolajozzák, mely a levegő hatására gyorsan egy kemény védőréteget képez a fa felületére.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

ÚJ KÉK SZÍNT FEDEZTEK FEL

2019.06.13

 Teljesen véletlenül sikerült megalkotni azt a tökéletes kék festéket, amelyet az emberiség nagy elméi évezredek óta hiába kutattak. A színe majdnem ugyanolyan, mint a méregdrága ultramarinnak, és még tartósabb is – állítja Mas Subramanian, az Oregoni Állami Egyetemen működő Subramanian Kutatócsoport vezetője. A színt úgy fedezték fel az oregoni vegyészek, hogy 2009-ben a mangán-oxid elektronikus tulajdonságait vizsgálva felhevítették az anyagot 2000 fokos hőmérsékletre – ami ettől csodaszép kék színt öltött.  

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Egy tudós véletlenül fejlesztett ki egy olyan napszemüveget, amely kijavítja a színvakságot

2019.06.12

 A kaliforniai Berkeleyben élő McPherson, aki az Alfred Egyetemen szerzett doktori fokozatot az üvegtudomány területén, eredetileg orvosok számára készített szemüvegeket, hogy védelmet nyújtsanak a lézeres műtétek során. A szemüvegbe ágyazott ritka földfém jelentős mennyiségű fényt nyelt el, lehetővé téve a sebészek számára, hogy ne csak biztonságban legyen a szemük, hanem hogy egyértelmű különbséget tudjanak tenni a vér és a szövet között az eljárások során.

 

Mozog és beszél: életre keltette a Mona Lisát a mesterséges intelligencia

2019.05.28

 A Samsung moszkvai laboratóriumában olyan algoritmust fejlesztettek ki, ami egyetlen fotóból is képes videót készíteni úgy, mintha abban a képen látható személy szerepelne.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Tanulmány: az elektromos autókkal nem csökken a szén-dioxid-kibocsátás

2019.04.26

 Az ifo által idézett tanulmány élesen bírálja azt az uniós jogalkotási gyakorlatot, amely "zéró" szén-dioxid-kibocsátással veszi figyelembe az elektromos autókat az elterjesztésüket ösztönző intézkedésekben. Ez az eljárás azt a benyomást kelti, mintha az elektromos autók nem termelnének szén-dioxidot, holott erről szó sincs - hívja fel a figyelmet a tanulmány. Valójában az elektromos autók gyártása és az akkumulátorok gyártása egyaránt meglehetősen energiaigényes folyamat. - a Maszol.ro portálról

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az üres agy - Az agy nem dolgozza fel az információkat, tölti le az ismereteket vagy tárolja az emlékeket

2019.04.15

 Az agyról való sekélyes gondolkodásunknak mély történelmi gyökerei vannak, de a számítógépek feltalálása az 1940-es években különös módon összezavart bennünket. Több mint fél évszázada a pszichológusok, nyelvészek, idegtudósok és az emberi viselkedést kutató más szakemberek azt állítják, hogy az emberi agy úgy működik, mint egy számítógép.

Hogy lássuk, mennyire bárgyú ez a gondolat, nézzük meg a babák agyát. Az evolúciónak köszönhetően az emberi újszülöttek, mint minden más emlős faj újszülöttje felkészülten lép be a világba, hogy hatékonyan tudjon kölcsönhatásba lépni vele. Egy csecsemő látása homályos, de különös figyelmet fordít az arcokra, és gyorsan képes azonosítani az anyját. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

RÉMISZTŐ DOLGOK AMIKET ROBOTOK MONDTAK

2019.04.05

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az üres anyag: érdekesség az anyagról, tehát az atomokról

2019.04.02

 Ha a képen szereplő példában az egybilliószorosára (10^12-szeresére), vagyis 100 méteresre "felhízlalt" atommal is ennek megfelelően járunk el, a felnagyított atom átmérőjét is el kell osztanunk százezerrel. 100 méter századrésze 1 méter, annak ezredrésze 1 milliméter, ekkora lenne mindössze a 100 méteres hidrogénatomnak az atommagja! 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A LÉGSZENNYEZÉSTŐL SIKOLT A TERMÉSZET MUNCH IKONIKUS KÉPÉN

2019.03.28

A PSC felhőket nem feltétlenül csak víz alkotja, salétromsav és kénsav is előfordul bennük, az ózonra veszélyes kialakulásuk mögött tehát nagy részben az emberi tevékenység, az iparosodás hatása is feltételezhető. Ha elfogadjuk azt a lehetőséget, hogy expresszionizmusa ellenére Munch a valóságot többnyire hűen tükröző módon adta vissza a természetben látottakat, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy a norvég festőnek köszönhetjük az emberi környezetszennyezés sztratoszférára gyakorolt hatásának első széles körben ismert dokumentálását.

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »