Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány

Cikkek

A Déli-sarkvidék vizeiben rejlik a “nagy klímarejtély” megoldása

2019.03.12

  Elméletük szerint döntő szerepet játszott az, hogy lelassult a déli-sarkvidéki vízterületek mély és felszíni rétegeinek cirkulálása. Ennek hatására kevesebb szén-dioxid került a mélyebb rétegekből a légkörbe, aminek következtében legyengült az üvegházhatás, és intenzívebbé váltak a jégkorszakok. Globális lehűlés következett – mondta Jaccard.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Böki az oldalunkat az Adriai tüske, avagy miért érezzük úgy, hogy egyre több a földrengés a Kárpát-medencében?

2019.03.08

 Az Adriai mikrolemez már említett másfél milliméteres évenkénti ütközési sebességéhez képest Japán partjainál, ahol négy nagy kőzetlemez feszül egymásnak, 8,5-9 centiméter az ütközési sebesség! Afrika pedig évi 1,9 centiméteres sebességgel közeledik Európához. Még egy érdekes adat: a 2011-es oroszlányi földrengést, amely az 1985-ös berhidai óta a legerősebb volt hazánkban, még 400 utórengés követte fél év alatt, ezek 98 százalékát csak a műszerek érzékelték.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Minden, amit az otthon elvégezhető DNS tesztekről tudnod kell

2019.03.06

 Év elején rendeltünk egy otthon is elvégezhető DNS tesztet 20 ezer forintért, és megcsináltuk. Másfél hónappal később megérkeztek az eredmények. Meg tudja mutatni az embereknek, hogy nem is különböznek olyan sokban egymástól, de közben az elnyomás eszköze is lehet, és a gyógyszeripar kapzsiságának a szolgálatába is állhat ez a technológia.


 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Annyira fejlett mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, hogy nem merik a nyilvánosság számára elérhetővé tenni

2019.02.28

 Alapvetően a GPT-2 egy szöveggenerátor. A rendszernek egy forrást, például szöveget vagy teljes oldalakat kínálnak, és aztán megkérik, hogy írja le a következő néhány mondatot, ami az előrejelzése alapján következik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A szúnyogállomány monitorozásának és célzott gyérítésének járványügyi fontossága - A Magyar Tudományos Akadémia felhívása

2019.02.19

 A trópusi területekről behurcolt invazív szúnyogfajok betegségterjesztő képessége viszont jól dokumentált, és rendkívül komoly kockázatot jelent. Hazánkban eddig három invazív szúnyogfajt írtak le. Tartós megtelepedésükre is egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre. Meghonosodásuk az első nagy lépés az új betegségek megjelenése és terjedése felé, de kiválthatja a már jelen lévő kórokozók intenzívebb terjedését is. Ezáltal reálissá vált új, a korábbiaknál súlyosabb járványok kialakulásának veszélye.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Tömeges kártétel, növekvő elterjedés, szódabikarbóna és futókacsa – internetes felmérés a spanyol csupaszcsigáról

2019.02.19

 hosszútávon újra és újra tömegesen megjelenik a kártevő, az utánpótlás végtelen. Az eddigi adatok alapján a spanyol csupaszcsiga nagy területen van jelen Magyarországon, könnyen alkalmazkodik, és nem válogat a táplálékban, így tömeges elterjedésük és kártételük igen sok fejtörést okoz a gazdálkodónak és a kiskerttulajdonosoknak.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Millió szám irtották az amerikai őslakosokat a telepesek, Európában kis jégkorszak következett be

2019.02.04

 „Az amerikai őslakosok legyilkolása miatt a földek műveletlenül maradtak, a területek elvadulása pedig mind a légköri szén-dioxid mennyiségére, mind a Föld felszíni hőmérsékletére hatással volt” – írták a Robert Koch és kollégái a Quaternary Science Reviews című tudományos lapban.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Betonból öntötték ki a piramisok köveit

2019.01.21

 Carrel szerint ugyanis Joseph Davidovich, a franciaországi St. Quentinben található Geopolimer Intézet igazgatója már két évtizeddel ezelőtt megfejtette a piramisok titkát. Davidovich szerint a piramis köveit mészkő, agyag, mész és víz elegyéből készült betonból készítették.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az idővonal rejtélye, a múlt, a jelen és a jövő különbözősége/ Kommentem

2019.01.20

 Az események mindig ugyanabban a sorrendben következnek be, sohasem kuszálódnak össze, sohasem játszódnak le visszafelé, ez olyan valami, amit sosem láthatunk visszafelé lejátszódni. Érdekesség, hogy nincs semmi a fizika törvényeiben, ami leírná, hogy a víz részecskék hogyan mozogjanak ahhoz, hogy újra összeálljanak a tó felszínén, kiugorjanak a vízből, összetapadjanak egy jégtömbbé, és aztán visszaragasszák magukat a gleccser felszínére. Ilyen szemszögből furcsának tűnhet, hogy ennek ellenére értjük, a világ miért nem visszafelé pörög.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A valóság tökéletlen szimulációja észlelhető torzulásokat eredményezhet, hiba lehet a Mátrixban.

2019.01.11

 Azonban a rendszer gazdái egy univerzum méretű valóságshow-ba is beprogramozhattak minket, és hajlamosak lehetnek a játékszabályok manipulálására aszerint, hogy mit kívánnak céljaik. Ha ez helyzet, akkor időnként csodákat tapasztalunk.

Szimulálóink maguk is szimulációk lehetnek, mindegyik különböző fizikai alaptörvényekkel. Ha szimulációban élünk, akkor – logikailag lehetséges módon – nem a természet törvényeit fedeztük fel, hanem szimulálóink mesterséges játékszabályait.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Kutatók szerint megtalálták Szent Miklós sírját

2018.12.07

 amikor a gyerekek a Mikulást várják, kit is takar ez a kedves elnevezés, főleg, hogy itthon keveredik az orosz eredetű Télapóval. Szent Miklós volt, akinek a jótettei évezredeket átszelve eljutottak a modern idők emberéig, megalkotva a nagy szakállú, minden jóval megpakolt zsákot cipelő Mikulás képét.

Bár életének számos részlete ismeretes, beleértve születési helyét és idejét, valamint halála helyét és idejét is, a végső nyughelyének holléte talán csak most nyer bizonyosságot.

 

Akusztikus csoda az ősi máltai megalitikus templomokban, az emberi agy általában védtelen 110 vagy 111 hz frekvenciával szemben

2018.12.05

 A kutatás során egészséges jelentkezők agyműködését mérték EEG műszerrel, különböző frekvenciákon. A kísérlet során kiderült, hogy 110 hz-nél a nyelvi központ relatíve deaktiválódik és átmenetileg az agy jobb féltekéje lép működésbe, amely az érzelmekért felelős.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Legyeknél az első pasi tulajdonságai befolyásolják a gyerek genetikai örökségét

2018.11.25

 Sokszor lehet kellemetlen egy-egy régi szerető felbukkanása, amikor az ember már egy másik, komoly kapcsolatban él, netán végleg megállapodott. Amit viszont a Neriidae családba tartozó legyeknél figyeltek meg, már sokkal több, mint válóok. Az utódok ugyanis nem az apára, hanem egy korábbi szeretőre hasonlítanak. Még a tudósok sem értik, pontosan hogyan is működik ez.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Krumpli alakú a Föld az óceánok nélkül

2018.11.12

 MEGJEGYZÉSEM

A másik, sokkal súlyosabb becsapódási kráter az Antarktisznál a Déli-óceánban van. Ekkor a Föld tengelyéhez viszonyítva alulról meredek szögben érte a Földet a kisbolygó és a Fülöp-szigeteknél akadt el, ahol jelenősen felszakította és kinyomta a kérget. Maga az égitest a felszín közelében hosszú út mentén darabokra tört, a gömb alakú magja az útja végén kidudorodik Új-Zélandnál. Becsapódási kráter az Indiai-óceán is. Ezt az támasztja alá, hogy a gravitációs állandó alacsonyabb értékű, mint más területeken. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Mesés kincsekre bukkantak a Robinson Crusoe szigeten

2018.11.12

 A hír igaz, bár teljességgel mesébe, vagy még inkább ifjúsági regénybe illő: egy japán fejlesztésű robot detektorai segítségével a chilei partokhoz közel fekvő Robinson Crusoe szigeten 15 méter mélységben döbbenetes mennyiségű nemesfémet érzékelt. A megtalált kincs értékéről a külföldi hírforrások adatai ugyancsak különböznek: a neves Neue Zürcher Zeitung és a szintén svájci Tages Anzeiger több milliárd dollár értékű kincsről beszél, a komolyabb angol lapok és a BBC inkább milliókra teszik az értékét. A híradások egyben azonban megegyeznek: hozzávetőleg 800 tonna nemesfém rejlik a föld alatt.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Hihetetlen diagnózis: magyar orvos fejtette meg Mona Lisa mosolyának titkát

2018.10.30

 A citromsárga folt a szemhéjnál a doktor szerint leginkább xanthelasmára hasonlít, amely nem más, mint enyhén kiemelkedő koleszterinlerakódás. Mona Lisa kezén a duzzanat pedig egy lipóma, vagyis zsírcsomó. A kettő együtt arra utal, hogy a megfestett nő öröklött anyagcsere-betegségben szenvedett.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A K+L ősgyök jelentése és előfordulása a magyar és egyéb nyelvekben

2018.10.24

 LAKban LAKik a család, a LAKásban GYŰLnek össze az emberek. A LAKot hívhatjuk hajLÉK-nak is. Ha kicsi és rozoga, akkor KALiba a neve. A LAKtanyában LAKik a LEGénység. A KOLostorban vagy KLAstromban GYŰLnek össze az apácák. A KOLlégium is hasonló célra épül: összeGYŰJteni a diákokat. A GULya a marhák GYŰLése. A KELence nem egyéb, mint méhkas - ide GYŰLnek és GYŰJtenek a méhek.

 
Látható, hogy K+L és a G+L gyök végső soron megegyezik.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Észlelték a halált: sikerült végigkövetni, hogyan lehelik ki a sejtek magukból az életenergiát

2018.10.04

 A kutatóknak egy ízben már nemrégiben sikerült rögzíteniük mikroszkopikus felvételen azt, ahogy egy emberi sejtből kihuny a fény, vagyis a sejtet elhagyja az élet. Ez egy rendkívül bizarr és egyben lélegzetelállító esemény. Amikor “kialszik” egy sejt, akkor a benne működő folyamatok leállnak, elveszti a hőt, majd egyfajta “energia” távozik belőle.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Holland tudósok egy második információs réteget találtak az emberi DNS-ben

2018.09.30

 Nem is olyan régen a kutatók egy programozási nyelvet használtak, hogy szó szerint DNS áramköröket tervezzenek. Ezek az áramkörök testre szabhatók, hogy reagáljanak az olyan jelekre, amelyek végül megváltoztatják a sejt aktivitását. A biomérnökök alapjában véve ma már képesek egy kódot újraírni egy baktérium DNS-ének belsejében, megváltoztatva ezzel a funkcióit, melyeket a környezeti jelekre ad válaszként.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

AZ A BOLOND, AKI MONDJA

2018.09.12

 A heves szakmai reakciót az váltotta ki, hogy állítása szerint a pszichiátria intézményesült formájában nem képes eldönteni valakiről, hogy beteg-e vagy sem. Ez sok befolyásos orvosnak és kutatónak nem tetszett. Gyors válasz érkezett: egy neves egyetemi kórház próbára hívta Rosenhant. Azt állították, hogy ők bármikor kiszűrik az imposztorokat, így megállapodtak egy három hónapos periódusban, amikor Rosenhan álbetegeket küldhet hozzájuk.

Három hónappal később, amikor a kórház tisztségviselői átadták a jegyzéket a 42 lebuktatott imposztorról, Rosenhan elárulta, hogy ő bizony nem küldött senkit. Eztán sorban jöttek az újságokban a leleplező cikkek a pszichiátriákon történő visszaélésekről, a szórakoztatóipar is felkapta a témát.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »