Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány

Cikkek

AZ A BOLOND, AKI MONDJA

2018.09.12

 A heves szakmai reakciót az váltotta ki, hogy állítása szerint a pszichiátria intézményesült formájában nem képes eldönteni valakiről, hogy beteg-e vagy sem. Ez sok befolyásos orvosnak és kutatónak nem tetszett. Gyors válasz érkezett: egy neves egyetemi kórház próbára hívta Rosenhant. Azt állították, hogy ők bármikor kiszűrik az imposztorokat, így megállapodtak egy három hónapos periódusban, amikor Rosenhan álbetegeket küldhet hozzájuk.

Három hónappal később, amikor a kórház tisztségviselői átadták a jegyzéket a 42 lebuktatott imposztorról, Rosenhan elárulta, hogy ő bizony nem küldött senkit. Eztán sorban jöttek az újságokban a leleplező cikkek a pszichiátriákon történő visszaélésekről, a szórakoztatóipar is felkapta a témát.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Egy internetező lehet, hogy megtalálta az eltűnt maláj gépet, a Google Earth műholdképein

2018.09.12

 Az RT számolt be a hírről, miszerint egy brit férfi azt állítja, hogy a Google Earth műholdképeinek nézegetése közben megtalálta a 2014-ben eltűnt maláj Boeing 777-es gépet. Feltételezése szerint a lezuhant repülő a kambodzsai dzsungelben található. Ian Wilson azt szeretné, hogy helikopterrel kutassák át a területet.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Egy neves idegtudós szerint az agy hallucinálja a tudatos valóságot

2018.09.09

 "Valahogy mindannyiunk agyában több milliárd idegsejt együttes aktivitása, melyek mindegyike egy apró biológiai gép, tudatos élményt teremt. És nem csak egy akármilyen tudatos élményt - a tudatos élményt az ittről és a mostról. Hogyan történik ez? Ennek a kérdésnek a megválaszolása azért annyira fontos, mert mindenki rendelkezik tudattal. Nélküle nincs világ, nincsen én, nincs semmi."

Ahogy Planck maga mondta: "A tudatot alapvetőnek tartom. Az anyagot a tudat származékaként tekintem."

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Dr. Mogyorósy Gábor: az elhízás a leggyakoribb, szövődményeket okozó probléma a fiataloknál

2018.08.27

 A hazai egészségügy legnagyobb hiányossága a humán erőforrás hiánya. A 30-40 éves orvos generáció távolmaradását már nagyon érezzük. Ami talán még ennél is nagyobb probléma, a diplomás, és nem diplomás egészségügyi személyzet hiánya. Ma már nem egy orvos gyógyítja meg a beteget, vagy őrzi meg az egészségét, hanem egy bonyolult, egymásra épülő rendszerben történik mindez. A rendszer hiányosságai miatt az orvosok munkája sokkal több, és kevésbé hatékony, mint amilyen lehetne.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A FACEBOOKON LÁZADOZNAK A MAGYAR TUDÓSOK, MERT SZERINTÜK AZ ELTE ELLEHETETLENÍTI A KÜLSŐS KUTATÓKAT

2018.08.09

  „Így teszi tönkre Magyarország úgynevezett elit-egyeteme a fiatal kutatókat” – ezzel a felütéssel posztolta a Facebookra Demeter Márton kommunikációkutató, egyetemi docens azt az írását, amelyben friss, saját pályázati kudarcán keresztül igyekezett rámutatni az ELTE Társadalomtudományi Karának (TáTK) a hazai tudományos élet érdekeivel szembemenő gyakorlataira.A kutatók azt állítják, hogy az ELTE tudománypolitikája szándékosan hátráltatja a fiatal, nemzetközileg is eredményes kutatókat, hogy a támogatások házon belül, az intézmény oktatóinál maradjanak.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Egy nőt a tűzoltók szabadítottak ki a ragadozó robotporszívó karmai közül

2018.08.06

 Ilyen gyenge pont lehet például egy robotporszívó is, amely 360 fokos kamerával rendelkezik, és feltörése révén a bűnözők teljes képet kaphatnak otthonunkról, irodánkról – ahogy néhány esetben ez már elő is fordult. Egy friss hír szerint a Positive Technologies biztonsági szakértői olyan biztonsági hiányosságokat találtak a Dongguan Diqee 360 robotporszívóban, melyek kihasználásával a támadók képesek távolról átvenni a készülék irányítását, beleértve az éjjellátó kamera és a mikrofon vezérlését is.

 
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Ez tényleg hátborzongató: olyan dolgokat mutatott be ez a robot

2018.07.11

 Nem kell félni a robothadseregektől. Robotok nem fognak harcolni egymás ellen. A mesterséges Intelligencia (MI) irányításával inkább közösen az embereket irtják ki.

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

AZ EMBERI AGY ÖSZTÖNÖS DÖNTÉSÉNEK BEFOLYÁSOLÁSI TECHNIKÁJA

2018.06.25

 Mi követezik abból, hogy racionálisan tudja és vallja a dohányos, vagy ex-dohányos ember, hogy elrettentik a cigisdobozok feliratai, de mégis mélyen, belül rá akar gyújtani, ha csak meglát egy doboz cigarettát? Ez következik belőle:

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az orvos, aki már 80 éve megoldást talált a rákra, majd a gyógyszeripar tönkretette és elhallgatta mesterművét

2018.06.18

 Hosszú, évekig tartó tanulmányai során észrevette hogy minden egyes vírusnak, vagy baktériumnak van egy saját rezonáns frekvenciája, ami sebezhetővé is teszi azokat. Például, azt mondta, hogy a rákos daganatban levő organizmusok arról voltak felismerhetők, hogy egy jellegzetes lilás-vörös kisugárzást adtak.

Ezeket a rendkívül kisméretű, lilás-vörösen fénylő, élő alakzatokat BX bacilusoknak nevezte. Erről a speciálisan fénylő mivoltukról voltak felismerhetőek más közegekben is.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Akadémikusok tiltakoznak az MTA kutatóintézeteinek államosítása ellen/Kommentem

2018.06.15

 Kommentemből:

Azt előre senki sem tudja megmondani, hogy az alapkutatásba betett támogatás valaha is megtérül, vagy nem. Ezért minden kutatást támogatni kell. Viszont a tudomány eredményeinek felhasználói körbe való átkonvertálása nem megfelelő. Kialakult, már réges-régen a tudósok elit köre, ami egyébként kézenfekvő folyamodvány. Nincsenek ösztönözve a tudósok, hogy a társadalomban kutatásaikkal érzékelhető hasznot hozzanak. Amit nem is lehet megkövetelni tőlük, hiszen például társadalomtudomány művelői hogyan mutassanak ki mérhető hasznot? 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

FARKASOK MENTETTÉK MEG A YELLOWSTONE PARKOT

2018.06.12

 A farkasok megölték a prérifarkasokat, az ő eltűnésük viszont kedvezett az egerek és a nyulak elszaporodásának. Emiatt egyre több róka, sas, görény, menyét és ragadozómadár tűnt föl a környéken, hiszen nekik ezek voltak a finom zsákmányok, csak a prérifarkasok felzabálták előlük az összeset. Az állatokra a visszatérő medvék is vadásztak, amiket nemcsak a hús, hanem a bokrokról lecsíphető finom bogyók is vonzottak.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az agykutatás 10 igazán meglepő eredménye

2018.06.05

Egy iskolai tananyagot meg lehet tanulni a jutalom reményében (jó jegyek, dicséret) vagy a büntetés elkerülése érdekében (bukás megelőzése) is, de itt lelkesedésről már szó nincs, ezért nagy az oktatás felelőssége, hogy fenntartsa a lelkesedést, és ne túlélni tanítson meg elviselhetetlen környezetben. A félelem egyébként is nagyon rosszul hat az agyra általában, nemhogy a kreativitásra és tanulásra: félelem esetén olyan agyi területek aktiválódnak, amelyeknek fő funkciója a túlélés biztosítása. Ebben a helyzetben egy szorongó, félő gyerek már végképp nem fog jól teljesíteni, de ez igaz a felnőttek munkahelyi környezetére is.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

ÍGY CSINÁLSZ SZOCIOPATÁT A GYEREKBŐL

2018.05.20

 A legtöbb szülő tettei azon alapulnak, hogy jót szeretnének a gyereküknek, és szeretnék megkímélni a kellemetlenségektől. Vannak azonban olyan jó szándékkal elkövetett dolgok, amelyek inkább többet ártanak, mint használnak.
Amikor a szülők ezeket a hibákat elkövetik, jó úton járnak afelé, hogy a gyerekükből szociopatát csináljanak, írja a Huffington Post

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Ez a gyakorlat hatékonyabb, mint több hasprés és guggolás! Alakítsd át a tested most!!!

2018.02.04

 

Nagyon sok ember küzd a felgyülemlett hasi zsírral, és vannak, akik esztétikai problémán túl már az egészségüket is kockáztatják. Szabaduljunk meg tőle minél hamarabb, míg nem megy az egészségünk rovására a dolog!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Diákok egy zseniális kísérlettel mutatták be a Wi-Fi hullámok veszélyességét!

2018.01.29

A 9. osztályos tanuló, Lea Nielsen kifejtette: Mindannyian azt gondoltuk, hogy nehéz volt az iskolában koncentrálni, ha úgy aludtunk el, hogy a fejünk mellett volt a telefonunk, és néha azt is tapasztaltuk, hogy elaludni is nehéz így.

A lányok úgy döntöttek, hogy egy 12 napos kísérletet végeznek a Wi-Fi-hullámok hatásainak tesztelésére azáltal, hogy olyan routereket helyeznek el zsírázó zsázsamagok mellett, amelyek ugyanolyan típusú sugárzást bocsátanak ki, mint egy hagyományos mobiltelefont

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az aranymetszés rendje a tér-időben

2018.01.04

 A híres Fibonacci sorozatban a harmadik számtól kezdve mindegyik szám az előző kettő összegének felel meg; 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 és így tovább. A sorozat egymást követő tagjainak hányadosából képzett sorozat (1/1, 2/1, 3/2, 5/3, …) határértéke éppen az aranymetszés aránya, a Phi.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Dr. Quantum - Kettős rés kísérlet

2017.12.28

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Ókori fejlett technológia - A 2400 éves yakhchalokban jeget tároltak a sivatagban

2017.11.14

 Az őseink okosabbak voltak, mint azt egyes emberek ma feltételezik. Nem voltak rakétáik vagy áramuk, legalábbis nincs vitathatatlan bizonyíték az ilyen technológiákra, viszont olyan technikai megoldásokkal rendelkeztek, melyeket általában nem az ókori világhoz társítunk. A yakhchal (yakh jelentése "jég" és chal jelentése "gödör") egyfajta ősi hűtőszekrény volt, amelyeket Perzsia (ma Irán) sivatagaiban építettek fel, amiket villanyáram és modern hűtőfolyadékok, vagy a mai hűtőgépek legtöbb eleme nélkül alkottak meg. Ez jól bizonyítja az embereknek azt a képességét, hogy megoldást  tudnak találni a problémákra a rendelkezésükre álló anyagok vagy technológiák felhasználásával.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az elmaradt második szegedi Nobel-díj

2017.10.05

 

Szent-Györgyi Albert legközelebbi és legsikeresebb munkatársa volt dr. Banga Ilona csaknem 17 éven át. 25 közös publikációjuk jelent meg, több a Nature-ben. Jelentősen hozzájárult azokhoz a kutatásokhoz, amelyekért Szent-Györgyi a Nobel-díjat kapta: a nagy mennyiségű C-vitamin előállításáról szóló publikációt is ketten jegyezték. Egy későbbi, szintén kulcsfontosságú és Nobel-esélyes kutatást azonban mégsem ő vihetett végig. Szent-Györgyi az aktinnal és aktomiozinnal kapcsolatos eredményeket hosszú ideig másnak tulajdonította, egészen 1973-ig, amikor 26 év után először hazalátogatott, és kijelentette, hogy az ő vezetése alatt Banga Ilona fedezte fel azokat. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A KÍSÉRLETEK ALAPJÁN KÉT KÜLÖNBÖZŐ FOLYADÉK ALKOTJA A VIZET

2017.06.28

 Thomas Lörting, az Innsbrucki Egyetem fizikai kémiai intézete munkatársának kutatócsoportja 2013-ban kísérletekkel igazolta, hogy mindkét amorf test esetébenalacsony hőmérsékleten végbemegy egy átmenet, amelynek során az amorf, üvegszerű anyag a méznél is sűrűbb folyású folyadékká válik".

A jelenséget már 1992-ben megjósolták.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »