Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány

Cikkek

A mesterséges intelligencia irthat ki bennünket

2016.07.01

 Hawking szerint veszélyes a mesterséges intelligencia térnyerése. Könnyedén átveheti fölöttünk az uralmat.

 

Fenyegető jövő: komoly válságot okozhatnak a robotok

2016.06.03

 A tudósok és filozófusok közt is egyre nagyobb vita kezd kibontakozni a tekintetben, hogy tulajdonképpen mi is az a tudat (a szellemtől vagy lélektől elvonatkoztatva), hiszen jóval alacsonyabb életformákról, sőt akár sejtekről derül ki egyre több olyan információ, hogy ők is rendelkeznek valamiféle tudatféleséggel (azaz érzékelnek, egyenként kommunikálnak és reagálnak, méghozzá egy „közösség” részeként). Ez el is vezet bennünket oda, hogy miként tekintünk magunkra, emberekre, mit tartunk fontosnak (vagy tiltottnak), és mégis milyen értékeket vallunk.

 

Egy elfelejtett géniusz: 160 éve született Nikola Tesla

2016.05.22

Ki találta fel a rádiót? Ki találta fel a váltakozó áramú indukciós motort, a háromfázisú generátort, a távirányítást, a robot-technikát, a radart vagy épp a hangszórót? Ki figyelte meg elsõőnek vevőkészülékével a kozmoszból érkező elektromos jeleket? Ki készített elõször röntgenfelvételeket, és ki alkalmazott első alkalommal gyógyításra nagyfrekvenciás áramot? Kinek köszönhetjük a váltakozó áramú elektromos hálózatok elterjedését, ki az a mérnök, feltaláló, fizikus, sokak szerint filozófus, akinek munkássága a 20-21. század technikai civilizációját tekintve megkerülhetetlen, s akinek találmányaiból sokan gazdagodtak meg vagy részesültek Nobel-díjban? A lexikonokat fellapozva a legkülönbözőbb neveket találhatjuk válaszul, mi azonban csak egyetlen nevet kell, hogy megjegyezzünk, s ez a név: Nikola Tesla. A Hetek cikke.

 

Bedini-féle vákuum-energia kicsatolás

2016.03.27

 

Értsük meg a Fibonacci-sorozatot és az aranymetszést

2016.03.27

 

AKÁR AZ EGYHÁZNAK IS IGAZA LEHETETT 400 ÉVE GALILEIVEL SZEMBEN

2016.03.26

 A modern tudomány úttörőjének számító Galilei is ilyen rejtélyeskedő reneszánsz értelmiségi volt, ami akkor nagyban hozzájárulhatott a sikeréhez, utólag azonban nem könnyíti meg a tudománytörténészek dolgát. Bonyolult dialógusformákban is írt, párbeszédei tele vannak a riválisok elleni oltásokkal, de amíg gondolatkísérletekkel meggyőzően rombolta szét ellenfelei állításait, az már nem könnyen rekonstruálható, hogy mi is volt pontosan a saját elméleti modellje. Sokszor csak utalgat a saját kísérleteire, de nem mondja meg, hogy azok pontosan hogy néztek ki, és nem tudható, hogy legalábbis részben nem csak kitalálta-e azokat, míg máskor elhallgatja, hogy jött rá valamire.

 

Videó: A CERN hadronütköztető sötét oldala

2016.03.23

 Részletek a Paul Begleyvel készített interjúból
Amit keresnek az anyag összekötő elemét, ami az anyagot összetartja. Rájöttek, hogy ez nem egy anyagi rész, hanem ez egy energiamező. A CERN-ben az anyag kezdeti stádiumát keresik, a részecskék szerkezet előtti állapotát keresik.  Az anyag és ellenanyag. Antianyagot először 1955-ben ejtették csapdába. Higs mező ott található, ahol már nincsen anyag. A valóságot meg lehet vele változtatni, amikor ezt a mezőt kezelni tudják. 1 gramm antianyag négy hirosimai atombombának felel meg. Az antianyag olyan, mint a Nap, ha más anyagokkal reakcióba lép. Instabil, a világ más részeitől el kell különíteni. Az anyagot látjuk, az antianyagot nem. Az antianyag egy másik dimenziónak a terméke, dimenzionális rés. Ellenséges, romlott dimenzió. A paranormális tevékenység és az antianyag között kölcsönhatás van. Semlegesíteni lehet a szellemi folyamatokkal az ellenanyagot. Vonzódban a másik világ lényei ehhez az anyaghoz. Minden egyes gramm ellenanyag létrehozása, a másik világból lényeket hoz át, mert vonzódnak hozzá

 

A Tiltott energia: Áramvételezés a körülöttünk lévő energiatengerből

2016.03.13

 Übü apó2014. december 4. 12:40

"Ez egy egypólusú generátor. ami 1volt alatti feszültséget tud és rendkívül nagy áramot/ több száz amper/, amit nehéz súrlódásmentesen kinyerni!
De a közelmúlt magyar találmányaival is meg lehetne oldani a világ energia gondját!
Mint az elliptikus mágnesesterű villanymotor és a vele együtt a Felkínálom hasznosításra című TV műsor az1990es évek közepén bemutatott ország világ számára a 12szeres hatásfokú generátor, ami az akkori árakon 2 millió forintért lehetett volna átalakítani a paksi atomerőmű generátorait. Ez a mai árakon sem lehet 20-30 millió forintnál több, és nem hogy mi kapnánk, hanem mi adnánk a környező országoknak energiát! Mindez el is hangzott a műsorban! A műsorvezető Pomezsánszky Iván nagy falakra hivatkozott a műsor után a találmányokkal kapcsolatban. Ő az egyik tégla a falban!
Ez lenne 1000 év legmerészebb lépése, , de félnek a mindenkori hatalmon lévők ,mert ha elindul a lavina nincs megállás átrajzol mindent!"

Megjegyzésem: A jelen világkorszakban nincsen lehetőség az ingyen energia közcélú bevezetésére. A verejtékes munka korszakában élünk, ennek alapján a felsőbb hatalmak jogosan akadályoznak meg minden hozzáférést az "istenek eledeléhez", a szabadenergiához.De közel a bevezetése. Vagy a földönkívüliekkel, az ördög Földre való levettetésekor, vagy később, Jézus Krisztus visszajövetele utáni korszakban kapjuk meg az ingyenenergiát.

 

Egy 13 éves fiú ingyen energia készüléket hozott létre mindössze 14 dollárból

2016.03.13

 Ez a drót veszi ki az energiát a levegőből," - mutatja az egyik vezetéket.
A kávésdoboz belsejében "át tudjuk alakítani váltakozó áramból egyenárammá."
Kivitték a szabadba az eszközt, és Max az ikertestvérére Jackre egy LED-es fénysort tekert, majd csatlakoztatta a fényeket a készülékhez. Az eszköz egyértelműen működésbe lépett, vagyis egy 14 dolláros találmány teljes mértékben alkalmas a feladatra. Csak képzeljük el, hogy egy 20-szor nagyobb készülék mire lehet képes!
Max családját izgalommal tölti el az, amit fiuk elért, de igazán nagy hatással van ikertestvérére, Jackre is.
"14 dollárból ingyen energiát hoz létre a laborjában, ami elég elképesztő,"

 Megjegyzésem: A jelen világkorszakban nincsen lehetőség az ingyen energia közcélú bevezetésére. A verejtékes munka korszakában élünk, ennek alapján a felsőbb hatalmak jogosan akadályoznak meg minden hozzáférést az "istenek eledeléhez", a szabadenergiához.De közel a bevezetése. Vagy a földönkívüliekkel, az ördög Földre való levettetésekor, vagy később, Jézus Krisztus visszajövetele utáni korszakban kapjuk meg az ingyenenergiát.

 

Horst Eckardt: Egy új kor kezdete a Fizikában?

2016.03.06

 

Videó: Ijesztő a Google szuperintelligens emberi robotja

2016.03.06

 Ha a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások olyan gyors tempóban haladnak, mint az elmúlt években (gondoljunk csak Sirire, Cortanára vagy az OK, Google-re), akkor simán elképzelhető, hogy pár évtizeden belül mindennapjaink szerves részét képezik majd a robottársak. Aztán öntudatra ébrednek, és kiirtanak bennünket. De ne szaladjunk ennyire előre.

 

A fizikusok meggyújtották a sós vizet

2016.03.04

 Végy egy kémcsövet, töltsd meg sós vízzel, majd tarts egy égő gyufát a kémcsőhöz. Láng lobban fel, ég a víz! Nem bűvésztrükk és nem csalás, valóban kitartóan ég a láng a víz felszínén. Otthon sajnos nem lehet kipróbálni ezt a fantasztikus jelenséget, jól felszerelt fizikai laboratórium kell hozzá.

 

Fákkal téveszthetik össze a szélturbinákat a denevérek

2016.02.21

 A denevérek ilyetén pusztulása különösképpen az Egyesült Államokban aggasztó, ahol a becslések szerint évente több tízezer bőregér leli halálát a szélturbináknál. Az elhullások csúcspontja általában a késő nyári és őszi, gyenge szelekkel tarkított időszakra esik.

 

A szamuráj tanít egy robotkart a yaskawa katana-vágásra.

2016.01.29

 A kardvágásokra programozott robot van olyan jó, mint az ember.

 

Új modell a Kárpát-Pannon-térség bazaltjainak keletkezésére

2016.01.17

 Vulkáni működés nem akárhol és nem akármikor alakul ki. A kutatókat régóta foglalkoztatja, hogy a Pannon-medencében (Kárpát-medencében) mivel magyarázható a bazaltvulkáni területek kialakulása, például a Bakonyban és a Balaton-felvidéken, a nógrádi térségben, valamint a persányi területen. E bazaltvulkánok zömmel 3-5 millió évvel ezelőtt alakultak ki, azonban több helyen még az elmúlt másfél millió évben is voltak kitörések. A legutolsó bazaltvulkáni működés a Garam völgyében, Magasmart (Brehy) közelében történt, amikor kb. 100 ezer éve látványos lávaszökőkút-kitörések létrehozták a Putikov-salakkúpot, amelyből izzó lávafolyam kígyózott az akkori folyóvölgy felé. Ezt megelőzően évmilliókon keresztül nem volt itt bazaltvulkáni kitörés!

 

Rohán János: A gravitáció vonzóerőnek látszik....(a nyomógravitáció elmélete)

2016.01.04

 Vajon mi bizonyítja, hogy a gravitáció vonzóerő? Semmi. Így szoktuk meg, és fel sem tesszük a kérdést, mert így természetes. Az alma lefelé esik, tehát a föld vonzza az almát. A bizonyítékok sora ezzel ki is merült.*

Csakhogy az alma akkor is lefelé esik ha az erő nem lefelé húzza, hanem lefelé tolja.

 

Antalffy Tibor: Világunk megismerhetőségének határai

2015.12.08

 Apropó, sötét anyag. Ezt a 70-es években „fedeztek” fel, de jobb kifejezés lenne a „kitalálás”, mert a galaxisok szélén lévő csillagok forgási sebességéhez a látható tömegnél jóval többre volt szükség. Megoldás? Van ott tömeg, csak nem látszik, mert ez az anyag „sötét”. De minek kell izgulni a 83 százaléknyi sötét anyag miatt?

Kitaláltak egy új gravitációs elméletet sötét anyag nélkül. John Moffat és Joel Brownstein szerinti skalár-tenzor-rektor gravitációs elmélet kvantumhatásokkal dúsítja a téridőt, és ezzel a probléma megoldódik sötét anyag nélkül is. Ugyanis egy feltételezett részecske, a gravitációs kölcsönhatást közvetítő gavitron, a galaxisok közepén hatalmas mennyiségben jelenik meg, mert ott már különben is sok az anyag, míg a galaxis szélén kevesebb van belőlük, mert ott különben sincs sok anyag. Hogy miért? Kvantumhatások miatt. A kvantummechanikáról meg már tudjuk, hogy rejtélyes és kiismerhetetlen.

A fentiekben ismertetett elképzelések csak a jéghegy csúcsát képezik. A fejlett nyugati világ megengedheti magának, hogy elméleti fizikusok ezreit tartsa el, akik cserébe újabb és újabb ötletekkel állnak elő. 

 

Válas György: A klímaváltozásokról /Fizikai Szemle/2013

2015.11.08

 A katasztrofális felmelegedést az üvegházhatású gázok hatalmas mennyiségű emissziójával okozzuk, a fosszilis energiaforrások elégetéséből származó szén-dioxiddal, az iparszerű állattenyésztésből és a rizstermesztésből származó metánnal.
Az állítás nem igazolható. Valóban hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk az atmoszférába a fosszilis energiaforrások elégetésével. De mihez képest hatalmas mennyiséget? A vulkánok természetes emissziójához képest? Hogy ezt kimondhassuk, tudnunk kéne, mennyi szén-dioxidot emittálnak a vulkánok és a posztvulkáni területek. Ezt azonban nem tudjuk. Még azt se tudjuk, mennyi vulkán van a Földön, hiszen a többségük az óceánok mélyén, ismeretlenül lapul. Egy-egy robbanásos vulkáni kitörésben hatalmas mennyiségű gáz szabadul fel, éppen ettől robbanásos a kitörés. A kiszabaduló gáz három összetevője közül pedig az egyik a CO2. A sok tízezer kilométer hosszú szubdukciós zónákban alábukó óceáni lemezek egyik fő összetevője a tengeri élőlények mészvázából képződött mészkő, CaCO3. Amikor az alábukó lemez eléri a köpeny hőmérsékletét, a mészkő nem olvad meg, mint a vulkáni kőzetek és a kvarc, hanem disszociál. A belőle felszabaduló CO2 a vulkánokon át az atmoszférába távozik. Tudjuk, hogy ez gigantikus mennyiség, de nem tudjuk, mennyi. 

 

A neutrínó tömegének bizonyításáért kapták meg ketten a NOBEL -díjat

2015.10.07

 A neutrínóoszcilláció felfedezéséért Kadzsita Takaaki japán és Arthur B. McDonald kanadai tudós kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint. A felfedezés bizonyította, hogy a neutrínóknak van tömegük - fogalmazott indoklásában az illetékes bizottság. Kadzsita a Tokiói Egyetem, McDonald pedig a kingstoni Queen's Egyetem munkatársa.

 

A globális felmelegedést nem a széndioxid okozza

2015.10.04

 Gyakorlatilag minden, amit korábban már a mindennapi hírekben hallottunk az állítólagos üvegházhatású gázokról- különösképp a szén-dioxidról- hamisnak bizonyult a NASA Langley Kutatóközpont által közzétett adatok tükrében. Mint kiderült, a legújabb bizonyíték szerint: azok a légköri üvegházhatású gázok, amelyekről Al Gore és az összes többi globális felmelegedés-hazugság kitaláló régóta azt állították, hogy túlmelegedést okoznak és el fogják pusztítani bolygónkat, valójában hűtik azt. 

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »