Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány

Cikkek

"Gyereket" hozott létre egy robot

2015.09.06

 Azoknak, akik tartanak attól, hogy a robotok átveszik az irányítást, újabb ijedtségre adhat okot az a kísérlet, amelyről a cnbc.com beszámol. A tudósok ugyanis egy olyan szerkezetet alkottak, amely képes „utódokat” hozni a világra. Steven Wozniak, az Apple társalapítója szerint nem is kérdés: "A robotok meghódítják a világot, és háziállatokká teszik az embert"

A robotok tanulási és fejlődési képességeit kísérletekkel igazolni szándékozó cambridge-i és zürichi kutatók egy robotkart – „anyát” – programoztak, hogy az algoritmusok során motorokat tartalmazó kockákból felépülő szerkezetet – „gyereket” – hozzon világra.

 

Hargitai Csaba: A magyarság genetikájáról/A téves finnugor elmélet/

2015.08.18

 
A Gm-markerek/genetikai vizsgálat/ vizsgálatánál kimutatták, hogy a magyaroknál előforduló Gm ab3st és Gm afb1b3 jelölésű génmarker az európai népeknél hiányzik. Az eddig végzett nemzetközi mitokondriális DNS-vizsgálatok is a magyarság belső-ázsiai jellegét, „más európai népekkel való keveredését mutatják, de egyértelműsítik a finnekkel és a finnugornak nevezett népekkel való rokonítás téves voltát.

 

Észak-Amerikát veszélyeztető törésvonal

2015.08.16

 A cikkhez szorosan kapcsolódik Steve Quayle július 17-i írása, amelyben a FEMA egyik felkészítő megbeszélésén nemrégiben részt vett ismerőse, aki egészen idáig „összeesküvés elméleteket gyártó bolondnak” tartotta Steve-et, beszámol néhány számára aggasztó értesülésről:

„Sokszor próbáltam megértetni vele, hogy mi történik, de ő bolondnak tartott, akinek túl sok ideje van ilyenekkel foglalkozni. Most viszont teljesen összeomlott a FEMA képzésen hallottak miatt.

A következőket tudta meg a FEMA csapattól:

– Hat hónapon belül lesz egy „esemény”.

– Az esemény valamilyen természeti katasztrófa lesz, például napkitörés.

– Az esemény komoly hatással lesz az amúgy is gyenge lábakon álló gazdaságra, így egy rendkívüli bankszünetet rendelnek el.

– Társadalmi zavargásokat és lázongásokat várnak a boltok kiürülése miatt, így a szükségállapot bevezetése is elképzelhető.

– Az esemény hatására az ország kormányzása is nehézkessé válik, így a FEMA a kormány folytonosságának biztosítását is átveszi.

– A támogatásért felelős munkatársaktól elvárják, hogy elegendő készpénzt tartsanak otthon vészhelyzet esetére, valamint legalább háromnapi élelmet és ivóvizet, a család minden tagja számára. Ez nem a katasztrófa átvészelésére szolgál, csupán addig kell, hogy kitartson, amíg a FEMA fel tudja állítani ideiglenes segélytáborait.”

 

A füves cigi elhangolja az agyat

2015.08.09

 A kutató szerint őket és külföldi kollégáikat is sokkolta, hogy ilyen erőteljes hatást találtak molekuláris szinten. Korábban senki nem számított rá, hogy ez a szakirodalomban standard modell, amely igazából még a 90-es években jellemző, „mindössze” 3-4%-os THC-tartalmú kannabisztermékekre lett optimalizálva, is szinte teljesen lesöpri e kulcsfontosságú szabályozó fehérjéket az idegvégződésekről. Szerinte az egyre terjedő legalizáció során – amely a szabályozás lehetőségével talán kordában tud tartani egyes negatív folyamatokat – rendkívül komolyan kellene venniük a döntéshozóknak, hogy milyen THC-tartalommal engedélyezik a kannabiszszármazékok használatát.

 

Egy hajszálnyi eltérés a proton és a neutron tömege között, a világot jelenti számunkra

2015.08.09

 A proton és a neutron tömege az iskolai fizikaórán tanultakkal ellentétben nem egyenlő, az utóbbi hajszálnyival nehezebb. Részben ennek köszönhető, hogy jelen formájában jött létre a világegyetem, és kialakulhattak a csillagok és a bolygók. A tömegkülönbséget magyar kutatók határozták meg az eddigi legnagyobb precizitással, egyúttal tesztelve a részecskefizika legfontosabb elméletét.

 

Vigyázat, a katonai robotok irányítását átveheti a mesterséges intelligencia!

2015.07.30

 "Ha bármelyik nagy katonai hatalom elindul az MI fegyverfejlesztéssel, gyakorlatilag elkerülhetetlenné válik egy globális fegyverkezési verseny. Ennek a technológiai pályának a végpontja pedig egyértelmű, az önrendelkezésű fegyverek lesznek a holnap Kalasnyikovjai" -idézi a levelet a New York Times. Hangsúlyozták, hogy nem az emberek által irányított harci drónok miatt aggódnak, hanem azért, mert az önálló fegyverrendszerek könnyen a terroristák és a diktátorok kezeibe kerülhetnek. A bizonyos kritériumok alapján embereket kereső és megölő robotok egyaránt alkalmasak a célzott merényletek és az etikai tisztogatások végrehajtására. Az aláírók végül kifejtették, hogy ők nem vesznek részt ilyen rendszerek megalkotásában.

 

Az Internet egész Földön való gyors elterjedésének kapujában

2015.07.30

    17 És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson [semmit], hanem csak akin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.

   18 Itt van a bölcsesség. Akinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.(Jel 13:16-18)

Az egységesen hozzáférhető, egész Földet átfogó, bármely helyen elérhető rendszer megvalósításának akadályát eddig az jelentette, hogy azt bolygónk kies helyeit, nem lehetett hozzáférhetővé tenni. Most ez a műszaki probléma is elhárul, a héliumos léggömbrendszerrel a Föld bármely pontján Internet kapcsolatot lehet majd létesíteni. 

 

Megváltoztatja a víz viszkozitását a vörös fény

2015.07.14

 
Kutatócsoportjával felfedezték, hogy amikor a víz felszíni rétegét vörös fény éri, megnövekszik a vízmolekulák közötti távolság, "nyúlósabbá" téve a vizet. A mitokondriumot egy enzim táplálja, ami a membránokhoz tapad. Úgy forog, mint egy molekuláris turbina, ha pedig magasabb viszkozitású víz veszi körül, akkor ez a forgás könnyebbé válik, ezáltal több ATP-t állít elő.

 

Tesla és a tunguzkai robbanás

2015.07.12

 Tesla azzal a feltételezéssel, hogy a mindenütt jelenlévő éter belső energiájának a rovására egy viszonylag kis gerjesztésnek, mint egy "szikrának" a segítségével óriási robbanást lehet előidézni - éspedig a Földnek gyakorlatilag azon a pontján, ahol csak kívánja. Ehhez ki se kellene mozdulnia híres Long-Island-beli laboratóriumából, amelyet a Pierpont Morgantól kapott 150 000 dollárból épített fel, elég, ha a "szikrát" a kívánt helyre "fókuszálja". Idézek egy 1908-beli nyilatkozatából: 


"Amikor a jövő háborújáról beszélek, ezen azt értem, hogy az elektromos hullámok közvetlen felhasználásán kell alapulnia, repülő szerkezetek vagy más pusztító eszközök alkalmazása nélkül... Ez nem álom. Már most fel lehet építeni egy olyan vezeték nélküli erőművet, amelynek a segítségével a világ bármely pontját lakhatatlanná lehetne tenni anélkül, hogy a környező részekben bármilyen kárt okoznánk." 

 

Fölöslegesen pusztítják a beporzókat az európai akadémikusok szerint

2015.07.12

 A neonikotinoidok elpusztítják a vetőmagon megtapadó vagy a magban előforduló kórokozókat (a kezelés neve csávázás). Széles körben alkalmazott szisztémás, vagyis a növénybe felszívódó növényvédő szerekről van szó, amelyek pontosan emiatt hatással lehetnek a talaj élővilágára, illetve a pollenbe is bejutva magukra a beporzó rovarokra. Miután több tanulmány a méhpusztulásokkal hozta kapcsolatba e szereket, egyes neonikotinoid vegyületek használatát 2013-tól két évre korlátozták az Európai Unióban, időt hagyva arra, hogy objektíven lehessen vizsgálni a környezetre kifejtett esetleges nem kívánt hatásokat.

 

MELEGSZIK A FÖLD ÉGHAJLATA

2015.07.05

 Összefoglalva: Bolygónk éghajlata eddig nem tapasztalt sebességgel melegszik. Ennek kísérőjelensége a széndioxid szint emelkedése. Nem biztos, hogy ez az oka, tehát nem bizonyított, hogy az emberi tevékenység játszik közre a jelenségben. Feltételezhetően teljesen mindegy, mit teszünk, nem vagyunk képes beleavatkozni a folyamatba. A média dolga a pánikhelyzet elkerülése, ezért mindent megtesz, hogy a létező jelenség okát emberi tényezőnek mutassa be. Ekkor egy kis ideig az emberek üzleti szempontból kormányozhatóak maradnak. A gleccserrrégészet eredményei azt mutatják, hogy most értük el a római-kor eljegesedési szintjét.  Elvileg akár megállhat a melegedés folyamata, ahogyan az ókorban is állandósult.

 

Az első jelek a háború előtt.......

2015.07.03

 Szünetel annak az ipari robotnak az összeszerelése, amely félkész állapotban kioltotta egy fiatal munkás életét a Volkswagen egy Kassel melletti üzemében.

Hétfőn a Volkswagen-gyár egyik robotja megragadta és olyan erővel csapta egy fémlaphoz az azt beállító munkást, hogy a fiatalember meghalt

 

Katasztrófális vízhiány az egész Földön. Veszélyben a Káli-medence víztartaléka

2015.07.02

 A megbízott szakemberek összefoglaló jelentése azt állapította meg, hogy az Aquaprofit által feltételezett vízzáró kőzetréteg nem létezik, vagy csak nyomokban, töredezett formában, így a Kornyi-tó és a Sásdi-rét döntő mértékben nem a csapadékból, hanem alulról, a feláramló karsztvizekből nyeri a vízutánpótlást - abból a rétegből, ahonnan a Kékkúti Rt. is szivattyúzik. "Az ipari vízkitermelés legalább 20-30 cm-rel csökkentette a tó és környezetének vízszintjét, ami a védett fajok és ritka növénytársulások élőhelyére végzetes lehet - különösen a mostani aszállyal összeadódva" - állítja Lányi András, a Védegylet szóvivője. "Mindenképpen szükség van ezért a kiadott környezetvédelmi engedély felülvizsgálatára, de azt szeretnénk, ha ezt a továbbiakban nem a Kékkúti Rt.-vel amúgy is üzleti kapcsolatban álló Aquaprofit végezné" 

 

Pólusváltás: a Föld mágneses pajzsa legyengül, megég

2015.06.25

 1989-ben a Hydro-Québec nevű kanadai áramszolgáltató rendszerét teljesen megsütötte egy napkitörés. A fler március 13-án hajnali 2 óra 44 perckor érte el a Földet, és agresszív geomágneses vihart gerjesztett. Hiába próbálták meg stabilizálni a rendszert, az a fler megérkezése után egy perccel összeomlott, és az egész tartomány több mint kilenc órára sötétségbe borult. A kimaradás idején hatmillió ember maradt áram és fűtés nélkül. A flernek nem csak Kanadában volt hatása: a sarki fényt Texasban is látni lehetett, és több NASA műholddal órákig nem lehetett felvenni a kapcsolatot.

 

Megfejtették, hová tűnik el a globális felmelegedés során keletkező hőtöbblet

2015.05.25

 Az elmúlt évtized során 700 méter mélységig emelkedett az Indiai-óceán vizének a hőmérséklete, ez a légkörből elnyelt hőmennyiség 70 százalékát teszi ki. Mint a szerzők rámutatnak, az évtizedek során elnyelt hőt az óceánok a jövőben "visszaöklendezhetik" a légkörbe, ami hirtelen hőmérsékletemelkedést válthat ki, s világszerte rengeteg környezeti és egyéb problémát okozhat. 

 

Horváth Bence: Mi lesz, ha gyerekeink helyett robotok fognak dolgozni?

2015.05.22

 A robotok térnyerésével párhuzamosan csökkenni fog a munkaerő-kereslet, be fognak zuhanni a bérek, majd a fogyasztás is, és a gazdaság egésze negatív spirálba kerülhet. Annak ellenére is, hogy a robotok megjelenésével a termelékenység maga növekedhet. Ezt nevezte Sachs a robottermelékenység paradoxonának. Hiába termelhetne jobb minőségben, megbízhatóbban, nagyobb mennyiségben és olcsóbban (tehát hatékonyabban) a robot, ha nincs, aki megvegye a terméket.

Már egy generáció alatt csökkenhet az előállított termékek száma, és ezzel párhuzamosan az életszínvonal mértéke is.

 

Kullancs elleni (magyar) találmány

2015.05.21

 Legalább 10 éve kísérletezték ki, hatásos, de mégsem gyártjuk, nem támogatott -nyilván a gyógyszergyáraknak nem érdekük! Semmiféle vegyszert nem tartalmazó és így környezeti kárt sem okozó kullancsirtó szert hozott létre két magyar kutató: Dr. Bratek Zoltán és Dr. Bózsik Béla Pál már csak gyártóra vár, hogy minél előbb forgalomba kerüljön a kullancs elleni szer, amellyel egész erdőket, üdülőhelyeket lehet majd mentesíteni a veszélyes parazitáktól. Először laboratóriumban vizsgáltak különféle patogén gombákat, hogy azok milyen hatással vannak a rovarokra, majd izolálták azokat a gombákat, amelyek a kullancsokat pusztítják el. Legnagyobb meglepetésükre ezek egy-két hét alatt végeztek a parazitákkal.

A kutatók által létrehozott szer legnagyobb előnye, hogy nem okoz kárt a környezetben. A ma is alkalmazott rovarirtó szerek között viszont találhatók olyan fajták, amelyek nem csak a kártevőket pusztítják el, hanem olyan rovarokat is, amelyek a tápláléklánc fontos "alapkövei", és irtásuk más állatfajok - például egyes halfajok - pusztulásához vezethet - mondta Bratek Zoltán, és hozzátette, hogy ezért is tiltottak be az utóbbi időben több rovarirtó szert.

 

A génmódosított növények hatása a méhekre és más rovarokra

2015.05.15

 Hogy milyen káros hatásokról lehet szó? A toxin természetesen nemcsak a kukoricamolyra, hanem más rovarfajokra is hatással van. Köztük kiemelten a lepkefajok veszélyeztetettek, de a kutatások azt mutatják, hogy a begyűjtött toxintartalmú kukoricapollen a méhek immunrendszerét is legyengíti, és így kapcsolatba hozható az Amerikában a méhek tömeges pusztulását okozó „kaptárelhagyás” jelenséggel is. 

 

Szemétből - üzemanyag

2015.05.11

 A találmány sikeres beüzemelése és elterjedése esetén az országban folyamatosan termelődő, évente mintegy 3 millió tonna kommunális hulladék nyersanyagforrásként használható fel. Ha ezt mind hasznosítani tudnánk – megfelelő feldolgozókapacitás esetén –, csupán metanolból évente közel 1 millió tonnát tudnánk előállítani. Raisz Iván szerint a metanol szemétből történő előállításának költsége várhatóan alig több, mint 30 forint kilogrammonként, világpiaci ára pedig megközelíti a 100 forintot. Szerény számítások szerint is billiós nagyságrendű profitról lehet beszélni, nem is szólva az ország energiakiszolgáltatottságának csökkenéséről. 

 

Szélerőmű gyenge és változó szélirányokra

2015.05.11

 Olyan területeken is telepíthető, ahol gyenge, váltakozó irányból fújó szél jellemző. A portál elfogja, majd a szűkülő csatornában a Venturi hatás kihasználásával felgyorsítja a szellőt. A keletkező mozgási energia kisméretű turbinalapátokat, és generátort hajt meg a földszinten. A teljesítménytöbblet a hagyományos szélerőművekhez képest a mérések szerint 81-660 %, átlagban 314 % növekedést mutat. Az, hogy a mozgó alkatrészek nem a magasban vannak, hanem a földfelszínen, könnyebb telepítést, karbantartást és olcsóbb működést tesz lehetővé. 

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »