Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány

Cikkek

Rémkatica, az elhibázott biológiai védekezés iskolapéldája

2015.05.11

 Az eredetileg távol-keleti, szibériai elterjedésű katicafajt Észak-Amerikába és Európába a különböző levéltetűfajok elleni védelem céljából telepítették be. Európában a kilencvenes években kezdett terjedni, amikor Franciaországban, Hollandiában, valamint Belgiumban kereskedelmi forgalomba hozták, mint biológiai védekezésben felhasználható ragadozó fajt.

 

Hormonális fogamzásgátlók labilissá és összeférhetetlenné tehetik a nőket

2015.05.11

 A fogamzásgátlókat szedő nők nagyobb százalékban számolnak be depressziós hangulatról, szorongásról és a szexuális funkciók csökkenéséről. Az unipoláris depresszió (olyan állapot, amelyben az élet sivárnak, terhei nyomasztónak tűnnek) és a szorongás előfordulása amúgy is sokkal gyakoribb nőknél, mint férfiaknál, ami arra utal, hogy a női nemi hormonok mind a fejlődés, mind a ciklus során, sőt a fogamzásgátlókkal a szervezetbe jutván érzékenyíthetik a nőket ilyen pszichés betegségekre – emelte ki Kovács Krisztina. Mint a kutató elmondta: még érdekesebb, hogy egy felmérés szerint a fogamzásgátlót szedők inkább a rövid távú kapcsolatokat részesítik előnyben, mint azok, akiknek természetes a ciklusuk és nem szednek tablettát, ami a társhoz való kötődés zavarát is jelezheti. 

 

Szabó Gábor: A „Terminátor, avagy a gépek lázadása” gyakorlati megvalósulásának útja

2015.04.25

 "Vannak azonban, akik másként látják a jövőt, és az MI-vel kapcsolatos félelmek nem csak napjaink ludditáira jellemzők. Olyan tudományos nagyságok is óva intenek tőle, mint Stephen Hawking, aki más neves kollégáival közösen írt cikkében önmérsékletre int. Elismerik, hogy az MI eleinte jobb hellyé teheti a világot, de míg középtávon a hatásai attól függnek, ki irányítja, hosszabb távon a kérdés az lesz, hogy képes lesz-e még bárki irányítani."

 „Az MI megteremtése az emberiség történetének legnagyobb eseménye lenne. És az utolsó is, hacsak nem jövünk rá, hogyan kerülhetjük el a kockázatait.”

 – vagyis ha egyszer tényleg elérjük a technológiai szingularitást, és egyre kevésbé fogjuk érteni a gépeinket, akkor az ezzel járó kockázatokra előre fel kell készülnünk, írták Hawkingék. Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója, aki pedig maga is híres az őrült ötleteiről, az utóbbi hónapokban szintén többször figyelmeztette a kutatókat, hogy óvatosan játsszanak a Mesterséges Intelligenciával, mert olyan démont szabadíthatnak az emberiségre, amely a nukleáris fegyvereknél is nagyobb veszélyt jelenthet ránk. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Hamarosan szörnyű dolgok történhetnek/ index.hu/Növényvédő szerek pusztítják a méheket

2015.04.15

 A beporzó rovarok – és köztük a méhek – védelme azért fontos, mert lényeges élelmiszer- és haszonnövények hozama a beporzástól függ. Ilyen az alma, a körte, a hagyma, a mandula, az áfonya, a napraforgó, a repce, a lucerna. Számos zöldségféle nem terem vagy nem virágzik a méhek hiányában: ilyen a karfiol, a káposzta, a retek, a sárgarépa, az uborka.

Világszerte csökken a méhcsaládok száma. Ebben a csávázószereken és a nagyüzemi, monokultúrás gazdálkodás mellett szinte biztosan szerepet játszik a klímaváltozás, az atkák és gombás betegségek terjedése és a genetikai változatosság csökkenése is.

 

12 jelzés, hogy valami készülődik Észak és Dél-Amerika alatt

2015.03.26

 A tudósok azt mondják, hogy a „Nagy” kaliforniai rengés elkerülhetetlen. Az emberek azonban már nem igen foglalkoznak ezzel a veszéllyel, mert a föld évek óta nyugodtnak tűnik a térségben. Az elmúlt napok és hetek eseményei azonban arra engednek következtetni, hogy ez megváltozhat, és komoly geológiai események vannak készülőben Észak és Dél-Amerika alatt.

 

Földrengésveszély az Egyesült Államokban/2014-es cikkek/

2015.03.20

 A Puente Hill törésvonalrendszer mentén bekövetkező lemezmozgásról készült szimuláció bemutatja, hogy a rengés Los Angeles legsűrűbben lakott kerületei felé mozogna és a legerősebb hullámok a Los Angeles medence nyugati és déli részén vonulnának át.

 Az Amerikai Földtani Szolgálat és a Dél Kaliforniai Földrengéstani Központ becslései szerint egy komolyabb rengés a Puente Hill törésvonal mentén 3000-18.000 emberéletet követelne és 250 milliárd dollár kárt okozna. A legborúlátóbb forgatókönyv szerint akár 750.000 család is otthontalanná válhat.

 

Önálló drónélet. Pont úgy, mint a madarak?

2015.03.17

 Központi irányítás nélkül, egymást – gyakran egy vezetőt – követve repült az a tíz drón, amelyet az ELTE Biológiai Fizikai Tanszékének munkatársai építettek a COLLMOT projekt keretében. A robotok négy forgólapáttal repülnek, GPS-jeleket használnak, rádiójelekkel kommunikálnak, saját repülési terveiket pedig előre kiszámítják. A magyar kutatók a világon először használták a kollektív mozgás biológiai szabályszerűségeit annak érdekében, hogy természetes körülmények között repülő, dinamikus gépi rajt hozzanak létre. A kutatás eredményei azt vetítik előre, hogy az összehangolt robotcsapatok sokkal hamarabb megjelenhetnek, mint arra a kutatók számítottak.

 

Az energiaitalok pótolják az energiát?

2015.03.17

 „Ezek a termékek a szív mellett a májat és a vesét is megterhelik, és aki pedig nap mint nap nagy mennyiségben issza, annak szervezetében felhalmozódik a koffein toxikus hatása – emeli ki a szakember. Ráadásul éppen magas koffein tartalma miatt a rendszeres fogyasztók hozzászokhatnak, ekkor pedig e nélkül már elvonási tünetek (fejfájás, erős fáradtság, remegés, depresszió, rosszullét) jelentkezhetnek.”

 

Index: Elkészült a félig emberi, félig gépi sejt

2015.03.15

 A kiborghús létrehozásához háromdimenziós vázat használtak, erre épültek rá a sejtek. A váz általában kollagénből készül, szinte minden állatnak ebből áll a kötőszövete. A Harvard mérnökei normál kollagénből, nanoszálakból és tranzisztorokból készítették el az általuk nanoelektronikus váznak (nanoelectric scaffolds, nanoES) nevezett szerkezetet.

 

Az Atlanti-óceán alatt kilóg a Föld bele

2015.02.15

 A brit kutatók is arra számítottak, hogy a lyuk helyén kilométeres vastagságú kőzetet találnak, de a helyszínen Föld köpenyének sziklája látható. A képződmény az olivin nevű ásványból áll, ezért zölden fénylik.

 

Megsülhet a Föld pólusváltáskor és 35 éve nem volt ilyen kevés jég az Északi-sarkon

2015.02.15

 Az átállás alatt a mágneses pajzs teljesen hatástalan lesz. A hatás katasztrofális lehet. A nagy energiájú külső sugárzás, amely normális esetben messze elkerüli még az atmoszférát is, képes lesz felmelegíteni a légkör felső rétegeit. A Föld klímája teljesen felborulhat, a bolygó körül keringő műholdak tönkremennek. A mágneses pólusok felcserélődése után az évente sok ezer kilométert megtevő állatok képtelenek lesznek a helyes tájékozódásra.

 

Az einsteini idődilatáció eddigi legpontosabb kimérése

2015.02.15

 Az idődilatáció 1938-as megmérésénél 1 százalékos pontossággal tudták kimutatni az idő ''megnyúlásának'' mértékét. A nemrég publikált kísérlet során ennél 100.000-szer pontosabb mérést tudtak végrehajtani. Gerhard Huber elmondása szerint ez egy fantasztikus pontosság, ugyanakkor szükség is van rá, hogyha a fizika alapjait szeretnénk vizsgálni. A mainzi atomfizikus mintegy 20 évvel ezelőtt kezdte meg a kutatásait Prof. Dirk Schwalm, a heidelbergi Max-Planck Atomfizikai Intézet kutatójának közreműködésével. Vizsgálataikat az intézet újonnan telepített TSR szinkrotronjában végezték.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Szabó Gábor: A gravitáció, mint ERŐ, létezik?

2015.02.04

 Természetesnek vesszük, hogy minden tárgy szilárdan áll a földön, és ha bármit meg akarunk emelni, akkor ahhoz erőt kell kifejtenünk. Pedig a rakétában szabadon lebegő űrhajósokról készült hírblokkok azt szemléltetik, hogy a Földtől nem is oly távol, megszűnik ez a természeti jelenség. A Föld gravitációs hatása szinte csak a légkör felső szintjéig hat. Mi ez az erő, és mi okozza? Az írás csak ismeretterjesztő jellegű.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Einstein elfeledett magyar segítői

2015.01.30

 Az elfelejtett, illetve kevésbé ismert magyar tudósok között van Szilárd Leó atomkutató, Grossmann Marcell matematikus, Lánczos Kornél, aki a matematikában és a fizikában is jelentős eredményeket ért el, továbbá Einstein felesége, a Magyarországon született Mileva Maric, és Kemény János, a Basic programozási nyelv kidolgozója. Majdnem mindannyian matematikusként segédkeztek a relativitáselmélet atyjának, miután Einstein maga nemigen értett a bonyolultabb matematikához. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A magyar nyelv ősi szógyökei

2015.01.18

 „Bolyai kiemeli a kínai és a magyar nyelv közötti hasonlóságokat és arra a következtetésre jut, hogy a magyar a legősibb nyelv. Amellett: hogy a magyar gyökszavak egy tagúak, s számuk jóval fölül van ezren (míg a kínaiban csak 400-at számolnak), hasonlólag a kínaihoz nincsenek nyelvtani esetek s igeragozás, hanem az egész magyar nyelvtan és szólás értelmes egytagú gyökszók egybe forrasztása révén történik. Ez a nyelvi sajátosság — nagy részben eredeti tisztaságában —már legalább ezer év óta mindmáig megmaradt.” (Molnos Angéla Bolyai János üzeni)

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Mellár Mihály: A magyar nyelv gyökrendszerének alapjai

2015.01.18

 Neumann János, végeredményben ugyanazt a nyelvtant alkalmazta a számítógépek programozására, amelyet a magyar nyelv ősi nyelvtana évezredek óta alkalmaz az emberi beszédre: egyformán adatként kezeli az alanyt és az állítmányt (a számítógép esetében:

szám/érték és számolási utasítás). Minden új adat, minden hozzátoldás az alapgyökhöz egy elmozdulás a tér-idő viszonyítási rendszerében. Alany és állítmány ennek az elmozdulásnak csak vetülete vagy az egyik vagy a másik viszonyítási tengelyre. A gyök legtöbbször főnévi és igei jelentéssel is bír: Ég – ég, Él – él, Tűr – tűr, Vár – vár, Fog – fog, ezzel is igazolva, hogy az ősi nyelvtan egyformán kezelte őket.http://blog.fazekas.info/wp-content/uploads/2014/03/

 

Nagy Gergely/Időkép/: A fénynél is gyorsabban

2015.01.01

 Felejtsünk el mindent, amit a valóságról tudni véltünk: világunk más, mint amilyennek látszik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Benkő László: A forgásgravitáció jelensége

2014.12.29

Mérésekkel bizonyítottan forgó tömegek környezetükben gravitációs jelenséget hoznak létre. Az Univerzum tömegszámítása esetében ez a jelenség magyarázhatja a kimutathatatlan sötét anyagot.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Mintázat kimutatása a pí számrendszerében

2014.12.23

A pí számsorában mintázat mutatható ki, sorkezdő tagokként függőlegesen az 1, 3, 5, 7, 9

Az MTA elnökének válasza a pí számrendszerérében létrejövő mintázat kimutatására.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8