Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudomány

Cikkek

A számsorokban az 1-es szám első helye 30% valószínűséggel 1-es, a 2-es szám csak 17%

2019.10.22

 Már 1881-ban megfigyelte egy Simon Newcomb nevű csillagász, hogy az egyetemi logaritmus táblázatok első szakasza, ahol az egyessel kezdődő számok vannak, jobban jobban kopnak, mint a többi. A tízes számrendszerű számokban a különböző számjegyek nem egyforma valószínűséggel jelennek meg, például egy szám első számjegye nagyjából harminc százalékos valószínűséggel az 1 lesz, ellenben arra, hogy kilenc legyen kevesebb, mint 5 százalék az esély.

 

Jön a falakon átlátó fényképezőgép

2019.10.07

 Akkor a reptereken ezzel a technológiával látnak át a ruhán. A mikrohullám tehát nem a fényhez, hanem a hagyományosan méteres-kilométeres hullámhosszú rádióhullámokhoz képest „mikro"). A fénynél sokkal nagyobb hullámhosszának köszönheti áthatolóképességét: ugyanúgy nem gond neki átmenni a falon, ahogy a rádióhullámok is simán közlekednek egyik szobából a másikba.

 

Könnyű magyar parasztszekér készítése

2019.10.04

 Alépítménye két önálló egységből áll, az egymásra erősen hasonlító „elejéből” és „hátuljából”. Mindkettő Y- elrendezésű szerkezet. Ezeket egyetlen középső rúd, a „nyújtó” kapcsolja össze. A nyújtóhoz a hátulja mereven, az eleje elfordíthatóan csatlakozik, ebből adódóan az eleje több elemből álló , bonyolultabb rendszer mint a hátulja. A szekér sajátos szerkezetének köszönhetően különböző feladatokra gyorsan át és visszaalakítható.

 

Tudósok felfedezték,hogy a víz minden információt elraktároz,amellyel érintkezésbe kerül!

2019.09.25

  
Emoto kísérlete bizonyította, hogy amennyiben bármilyen negatív tartalmú utasítást adnak a víznek, pl: csináld magad, hagyj békén, megöllek, akkor ez a kristályszerkezet azonnal szétesik. Abban a pillanatban azonban, amint pozitív információt sugároznak felé, mint pl. szeretlek, gyönyörű vagy, a hatszögletű kristályszerkezet azonnal létrejön. 

 

A Google létrehozta a világ legerősebb kvantumszámítógépét, a NASA "véletlenül nyilvánosságra hozta", a tanulmány eltűnt

2019.09.23

 A Google új kvantumszámítógépének állítólag csupán percekre van szüksége azon feladatok megoldásához, amelyekhez a világ legfejlettebb szuperszámítógépeinek több ezer év kellene. A média azt követően szerzett erről tudomást, miután a NASA "véletlenül" megosztotta a cég kutatását.

 

A matematika Mozartja majdnem bizonyította a 82 éve megoldatlan Collatz-sejtést

2019.09.13

 COLLATZ-SEJTÉS ÁLLÍTÁSA POFON EGYSZERŰ: FOGUNK EGY POZITÍV EGÉSZ SZÁMOT, HA PÁROS, ELOSZTJUK KETTŐVEL, HA PÁRATLAN, MEGSZOROZZUK HÁROMMAL ÉS HOZZÁADUNK EGYET. EZT A LÉPÉST SOKSZOR ISMÉTELJÜK, A LÉTREJÖVŐ SOROZAT PEDIG MINDEN ESETBEN 1-HEZ TART, TÖK MINDEGY, MILYEN SZÁMBÓL INDULUNK KI.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

TERMÉSZETESEBB LAKÓHELYEKKEL MEG LEHETNE MENTENI A MÉHEKET A TÖMEGES PUSZTULÁSTÓL

2019.09.12

 A mesterséges kaptároknak például, szemben a méhek természetes lakhelyéül szolgáló faodúkkal, túlságosan nagy a hővesztése. A problémát fokozza, hogy az ember kreálta kaptárakban a páratartalom is jóval alacsonyabb annál, mint amire a méheknek ideális esetben szükségük lenne. Ilyen körülmények között pedig a méhatka jóval nagyobb ütemben és mértékben képes elszaporodni. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Teherkonténerekből építenek apró lakásokat Barcelona belvárosában a rászorulóknak

2019.09.06

 Teherkonténerekből építenek 12 apró lakásból álló házat egy kőhajításnyira Barcelona központjától, a La Ramblától, írja a Guardian. Az Aprop névre keresztelt projektet (a szó katalánul közelit jelent, de egyben a helyi ideiglenes szállás rövidítése is) eleinte ellenezte a városvezetés, mondván a konténerekbe beköltöztetettek stigmatizálva érezhetnék magukat. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

A dinoszauruszok együtt éltek az emberrel a Földön? - 33500 éves Triceratops szarvat találtak a régészek, ami ezt bizonyítja

2019.09.01

 "A Paleochronology Csoportot 2003-ban szerveztem meg a fosszilis fa és dinoszaurusz csontok tekintetében meglévő űr kitöltése érdekében, mivel kíváncsi voltam a szén-14-es korukra. Ezért használtuk a szén-14-es kormeghatározást, hogy megoldjuk a rejtélyt, miért léteznek lágyrészek és dinoszaurusz ábrázolások világszerte. A modellünk előrejelzése szerint a dinoszaurusz csontokban jelentős mennyiségben található szén-14 izotóp, és valójában 22000 és 39000 éves tartományban mozog a koruk."

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Dr. Lenkei Gábor: Egészségünk titkai - Amit még soha nem mondtak el Önnek! - Teljes DVD

2019.09.01

 Dr Lenkey előadásából: Igyál sok vizet, lehetőleg alacsony ásványianyagtartalmú, lágy vizet. A csapvíz nem a legjobb. A fejfájások egyik kiváltó oka a sóhiány. A gyakori vizelés is eredhet a sóhiányból, nincsen ami visszatartsa a vizet. A székrekedés egyik kiváltó oka az alacsony víztartalmú szervezet.  

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Kisbolygó-becsapódás olvaszthatta fel a fagyott Földet 2,2 milliárd éve

2019.08.28

 Egy óriási kisbolygó-becsapódás nyomait azonosították geológusok Ausztrália nyugati részén. A 70 kilométer széles Yarrabubba ezzel máris a Föld második legrégebbi ismert kráterévé lépett elő, de a kutatók szerint a nyomok ennél is nagyobb földtörténeti jelentőségűek: 2,2 milliárd évvel ezelőtt az aszteroidával való ütközés melegíthette fel az akkor még jégtakaróval fedett Földet.

 

Miért nem omlott még össze egy csomó több ezer éves római épület?

2019.08.12

  Colosseum vagy a Pantheon, számos, az időjárás és a történelem viszontagságainak még jobban kitett építmény, mint a vízvezetékek, a mólók vagy a hidak is szép számmal találhatók, és szinte alig látszik meg rajtuk az eltelt nagyjából két évezred.

Még rejtélyesebb a dolog, ha hozzávesszük azt is, hogy a római építészek előszeretettel használtak betont ezekhez az alkotásokhoz – márpedig a modern betonépítmények élettartamát 100, legfeljebb 150 évre tervezik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Japánban felfedeztek egy új energiaformát, ami a fémet elpárologtatja, a műanyagot viszont érintetlenül hagyja

2019.07.17

 Dr. Egely György egy meghívást kapott Japánba, hogy analizáljon, értékeljen egy új energiaformát, ami egy speciális plazmagáz. Ennek érdekes tulajdonsága az, hogy a gázt meggyújtva a wolframot porrá égeti, de a szigetelőanyagokat érintetlenül hagyja.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

100 évig ellenálló lesz a fa, ha ezzel a japán égetéses technikával kezelik

2019.07.08

 A jakisugi technikát másképp szenesítésnek hívják, láthatjuk is alábbi videóban, hogy egy lángszóró segítségével mennyire elszenesítik a fa felületét. A deszkák felső rétegét teljesen szénné égetik, majd egy speciális kefe segítségével letakarítják róla. Ezután beolajozzák, mely a levegő hatására gyorsan egy kemény védőréteget képez a fa felületére.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

ÚJ KÉK SZÍNT FEDEZTEK FEL

2019.06.13

 Teljesen véletlenül sikerült megalkotni azt a tökéletes kék festéket, amelyet az emberiség nagy elméi évezredek óta hiába kutattak. A színe majdnem ugyanolyan, mint a méregdrága ultramarinnak, és még tartósabb is – állítja Mas Subramanian, az Oregoni Állami Egyetemen működő Subramanian Kutatócsoport vezetője. A színt úgy fedezték fel az oregoni vegyészek, hogy 2009-ben a mangán-oxid elektronikus tulajdonságait vizsgálva felhevítették az anyagot 2000 fokos hőmérsékletre – ami ettől csodaszép kék színt öltött.  

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Egy tudós véletlenül fejlesztett ki egy olyan napszemüveget, amely kijavítja a színvakságot

2019.06.12

 A kaliforniai Berkeleyben élő McPherson, aki az Alfred Egyetemen szerzett doktori fokozatot az üvegtudomány területén, eredetileg orvosok számára készített szemüvegeket, hogy védelmet nyújtsanak a lézeres műtétek során. A szemüvegbe ágyazott ritka földfém jelentős mennyiségű fényt nyelt el, lehetővé téve a sebészek számára, hogy ne csak biztonságban legyen a szemük, hanem hogy egyértelmű különbséget tudjanak tenni a vér és a szövet között az eljárások során.

 

Mozog és beszél: életre keltette a Mona Lisát a mesterséges intelligencia

2019.05.28

 A Samsung moszkvai laboratóriumában olyan algoritmust fejlesztettek ki, ami egyetlen fotóból is képes videót készíteni úgy, mintha abban a képen látható személy szerepelne.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Tanulmány: az elektromos autókkal nem csökken a szén-dioxid-kibocsátás

2019.04.26

 Az ifo által idézett tanulmány élesen bírálja azt az uniós jogalkotási gyakorlatot, amely "zéró" szén-dioxid-kibocsátással veszi figyelembe az elektromos autókat az elterjesztésüket ösztönző intézkedésekben. Ez az eljárás azt a benyomást kelti, mintha az elektromos autók nem termelnének szén-dioxidot, holott erről szó sincs - hívja fel a figyelmet a tanulmány. Valójában az elektromos autók gyártása és az akkumulátorok gyártása egyaránt meglehetősen energiaigényes folyamat. - a Maszol.ro portálról

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

Az üres agy - Az agy nem dolgozza fel az információkat, tölti le az ismereteket vagy tárolja az emlékeket

2019.04.15

 Az agyról való sekélyes gondolkodásunknak mély történelmi gyökerei vannak, de a számítógépek feltalálása az 1940-es években különös módon összezavart bennünket. Több mint fél évszázada a pszichológusok, nyelvészek, idegtudósok és az emberi viselkedést kutató más szakemberek azt állítják, hogy az emberi agy úgy működik, mint egy számítógép.

Hogy lássuk, mennyire bárgyú ez a gondolat, nézzük meg a babák agyát. Az evolúciónak köszönhetően az emberi újszülöttek, mint minden más emlős faj újszülöttje felkészülten lép be a világba, hogy hatékonyan tudjon kölcsönhatásba lépni vele. Egy csecsemő látása homályos, de különös figyelmet fordít az arcokra, és gyorsan képes azonosítani az anyját. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

RÉMISZTŐ DOLGOK AMIKET ROBOTOK MONDTAK

2019.04.05

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tudomány | Hozzászólások: 0

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »