Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Kaukázusi Medvetalp érintése súlyos sebet a szembe jutva vakságot okoz!

 Szabina Sarkament Törökné

Július 5.

Egy kis figyelem felhívás! Legfőképpen kisgyermekes szülőknek!

 

Ha kirándulást tervezel a szabadba, legyen az akár erdő akár mező vagy bokrosabb ösvényes utak érdemes alapos felmérést végezned a körülötted lévő növényvilágról! Legyen a MI esetünk a te tanulságod is!

Sokan talán nem is tudtok róla, hogy létezik egy növény melyet Kaukázusi Medvetalpnak hívnak. Eddig erről mi sem hallottunk soha!

Hogy miért veszélyes ez a növény? Az alábbi képeken saját magatok is láthatjátok. Sajnos nekünk műtét nélkül nem sikerült megúszni. Viszont a nagyon nagy szerencsénk hogy időben meg tudták állítani az akár húsig is terjedhető égési sérülést és nekünk csak a felső hámréteg sérült. Ez a seb egy kis körömnyi volt fokozatosan növekedett míg NEM EGÉSZ FÉL NAP ALATT!! 15 cm hosszú és 4 cm vastag lett rajta gennyes véres vízzel telt hólyaggal melynek mérete kb akkora volt mint egy kis gyermek "zacskója"...

 

Amit tudni kell a növényről: Általában 2–5 méter magasra nő meg, ritkán a 7 métert is elérheti, emiatt gyakran az óriás jelzővel illetik. A kaukázusi medvetalp a zellerfélékre jellemzően furokumarinokat tartalmaz, de a többi növényhez képest sokkal nagyobb mennyiségben. Ez az anyag azon felül, hogy rákkeltő, a bőrt erősen fényérzékennyé teszi.

Ehhez a növény puszta megérintése is elegendő, a finom szőröknek köszönhetően. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, és 16–48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta. Ezek helyén feketés, lilás bőrelszíneződések és hegek maradnak vissza. Szembe kerülve átmeneti, vagy akár végleges vakságot okoz.“!!!!!

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, álló emberek, növény, fa, túra/szabadtéri és természet

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember

 

A kaukázusi medvetalp levelewikipedia.org Kaukázusi medvetalp levele