Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amit eltitkolnak előled a magyar nyelvről

 Amit eltitkolnak előled a magyar nyelvről

2016-05-16 19:39

Amit eltitkolnak előled a magyar nyelvről

Mely szavak egyeznek a magyar és az angol nyelvben ?

Sokak számára meglepő maga a kérdés feltevés is. Amikor először találkoztam Varga Csaba írásaiban a témával, én is nagyot néztem, hiszen nem azt tanultuk az iskolában, hogy lenne bármiféle mélyebb kapcsolat a két nyelv között. Pedig ha az ember józan paraszti ésszel összehasonlít néhány szót, nagyon érdekes dolgokat fedez fel.

Az iskolákban folyamatosan hazudnak a tanárok a magyar nyelvről. Szókincsünk nagy részéről azt állítják, hogy jövevényszó, azaz más népektől vettük át azokat. Nagyjából olyan ostoba módon, hogy a ker-t török, a ker-t-ész szláv, a ker-ít-és német, a ker-es latin, a ker-ék pedig ismeretlen eredetű szó. Minden lehet, csak magyar nem.

Pedig, ha józan ésszel belegondolunk, akkor láthatjuk, hogy nem mi vettünk át mástól szavakat, hanem mindenki más tőlünk tanulta azokat. Nem azt mondom, hogy a mi őseink tanítottak beszélni más népeket, csak annyit, hogy átvettek tőlünk bizonyos szavakat, csak sajnos nem rendszerezetten, s ezért a magyarhoz képest ésszerűtlenül, alacsonyabb minőségben gondolkodnak a világ dolgairól. Ez meg is látszik a “modern ember” természethez és más, “alacsonyabb rendű” népekhez való viszonyában. Szótárukban semmi sem azt jelenti, ami annak a dolognak a valós tartalma. A végzetes pusztítást pl. fenntartható fejlődésnek nevezik, az igazság kimondását pedig gyűlöletbeszédnek.

A hitetlenkedők rögtön azzal jönnek, hogy a szavak közti azonosság csak véletlen egyezés. Fontos leszögezni, hogy ha két szó alakja és jelentése is megegyezik, akkor a véletlen kialakulás esélye kb. 0, azaz nulla.

Tehát, ebből az következik, hogy az egyik nyelv kölcsönzött, szavakat vett át a másikból. Hogy melyik az átadó, s melyik az átvevő, azt mindjárt meglátjuk.

Meg kell szabadulnunk néhány téveszmétől, amely akadályozza a tisztánlátást (és egyáltalán a látást), ezért képzeletben le kell bontanunk falakat, melyek rossz helyen állnak. Ha már szóba került a

WALL = FAL

Megegyeznek alakra és jelentésre ? Igen. Az angol változatban az F-ből W lett, de ez a lényegen nem változtat: a két szó egy és ugyanaz.

Azon lehet vitatkozni, hogy melyik volt előbb, de ez a kérdés is gyorsan eldönthető, ha értelmezzük a FAL szót. FAL = FEL. A fal legjellemzőbb tulajdonsága, hogy felfelé építik.

Az F azt jelenti, hogy FEL, FELÜL LÉVŐ.

FŐ, FEJ, FAL, FELHŐ, TEJ-FÖL, FESTÉK, FELÜLET, FORRÁS, FŐZ, FÁTYOL, FEDÉLZET, FÉSZEK, FEDŐ, FŰ, FA, F@SZ, FALLOSZ, FÜST, FÜGE, FÜGGÖNY, FAKAD, FÉNY, FOLT, FÖLD, stb.

FIELD = FÖLD

A termőföld, ami felül van, a legfelső talajréteg. Illetve úgy is érthető, hogy az alvilág feletti rész.

Rendkívül érdekesek azok a szavak, melyek gyökében szerepel a T + R.

TAR-t = TOR-ta

s-TOR-y = TÖR-ténet; his-TOR-y = TÖR-ténelem; TO-we-R = TOR-ony; TRA-ining ~ TOR-na; TOR-túra = TOR-ture; TO-u-R = TÚR-a; T-h-OR-ax = TOR; TOR-ach = TÖR-vény; TRO-pic = TÉR-ítő; mat-TER = TAR-talom; s-TOR-age = TÁR-oló; s-TRA-tegy ~ TER-v; s-TRU-del = RÉT-es; s-TRA-ta = RÉT-eg; h-AR-ves-T = TER-més; na-TUR-e = TER-mészet; ROOT = TÚR; corpo-RAT-ion = TÁR-sulás; c-REAT-ion = TER-emtés … és még sokan mások.

A T jelentése: TÁVOLODIK, TERJED (időben és térben). TABLE = TÁBLA; DANC-e = TÁNC.

Az R jelentése: RÉSZ.

A TOR-ta, TOR-ony, TOR-na, TÖR-ténet, stb. szavak mind-mind ugyanabból a KÉP-ből indulnak ki. Ez a KÉP az egymásra épülő, egymást követő részek látványa = T + R. A torony, a torta emeletei egymásra épülnek, a torna gyakorlat és a történet mozzanatai egymást követik, egy terv és egy túra is egymásra épülő, egymást követő szakaszokból áll össze.

POINT = PONT

s-POT = PET-ty, PAC-a, PONT, CSEPP; s-POT-ted = PÖT-työs; P-L-OP = P(L)OT-tyan; PIN-head = PAR-ány; PIS-s = PIS-ál; KIS-s = cSÓK (azaz KIS, KICSI, ami PICI > PUCI > PUSZI); PEC-k = PUSZ-i; PUS-sy = PUNC-i; P-imple, P-ustule, P-apule, s-P-ot = PAT-tanás; P-uny, P-inkie, shrim-P-y = a-PRÓ; P-age = a-PRÓ-d; PAT = PAS-kol, vereget, PONT-osan; PLANT = PALÁNT-a; PRI-me = PIR-kadás; STA-m-P, SPOT = PECS-ét; PL-ume, PAP-us = PEHELY; PILE = PIHE; PEER = PILL-ant, stb.

A P jelentése: KICSI.

PÖTTY, PATTANÁS, PICI, PACI, PICÚR, PACSI, CSÖPP, CSEPP, APRÓ, PECEK, PÖCS, PUNCI, PAGONYA, PASKOL, PALÁNTA, PARÁZS, PIRKAD, PEPECSEL, PÖCSÖL, PARÁNY, PECSÉT, PEHELY, PETE, PÉNZ, PENÉSZ, PIKKELY, PILLA, PILLANGÓ, PATAK, PIÓCA, SZIPOG, SZEPLŐ … és még sokan mások.

A pé a fent sorolt szavak mindegyikben azt jelenti, hogy kicsi.

Ezen kívül a pé sok helyütt még jelentheti azt, hogy

lapos:

PAPER = PAPÍR

dia-PER, na-PP-y, na-P-kin = PEL-enka; co-PE, na-PPE = PAL-ást; PAB-ouch = PAP-ucs; PLANK, PAL-e = PAL-ÁNK; stb.

PAPÍR, PAPLAN, LEPEDŐ, PELENKA, PÓLYA, PLÉD, PALÁST, PAPUCS, PALA, PALÁNK, PATA, TALP, LEPKE, PILLANGÓ, PALACSINTA, LEPÉNY, PITE, PITA, PENGE, PALLOS, PULISZKA, LAPÁT, KAPA, KALAP, KÉP, KALAPÁCS, PÖRÖLY, PALACK, LAPOCKA, ALAP, stb.

illetve azt, hogy puha:

PÉP, PÁC, PÁHOLY, PAMLAG, PAMUT, PAPLAN, PARAFA, PIHE, PÁSTÉTOM, PELE, PETYHED, PICSA, stb.

POINT = PONT

LIN-E, LAN-E = VO-N-AL

CIR-cle, RO-und = KÖR

GYR-e = ÁR-amlás (KÖR-forgás); RI-n-= GYŰR-ű; AR-m = KAR; CRO-ss = KER-eszt; CIR-culation = KER-ingés; OR-bit, GYR-ate, CIR-cle round = KER-ing; CER-amics = KER-ámia; ti-RE = KER-ék; CAR-t = sze-KÉR; CRO-wn = KOR-ona; KI-ng = KIR-ály; s-EARC-h = KER-es; sw-OR-d = KAR-d; b-ARK = KÉR-eg; COR-tex = agy-KÉR-eg; CRU-st = Föld-KÉR-eg; GAR-den = KER-t; stb.

Aminek a formájában vagy mozgásában megjelenik a KÖR képe, annak az elnevezésében szerepel a K + R hang.

KERÉK, KERT, KERÍTÉS, KARIKA, KAROM, KÖRÖM, KARD, KORONA, KORONG, KORSÓ, ROKKA, KERÁMIA, KORBÁCS, HUROK, KIRÁLY, KÁRPÁTOK, KÖRTE, KERINGŐ, KORCSOLYA, KERESZT, KARVALY, KERING, KERES, KAROL, KÁRTOLÓ, KURBLI, KÖSZÖRŰ, SZEKÉR, KORMÁNY, KARAJ, KARÉJ, KRUMPLI, KRISZTUS, KERÍTŐ, KÖRÖZÉS, KERGET, UBORKA, KARIMA, KÓRUS, KARZAT, KÖRNYEZET, KÉREG, BUROK, KÓR, BOKOR, és így tovább …

HOUSE = HÁZ

HOM-e = HON; s-NO-w = ; H-eap = H-alom; (H)-ant = H-angya; H-air = H-aj; H-usk = H-éj; s-H-ip = H-ajó; H-alter, H-arness = H-ám; H-osiery = H-arisnya; H-e = H-ím; H-ull = H-üvely; H-aze = H-omály; H-eat = H-őség, etc.

A H azt jelenti: FED, TAKAR. Első hallásra ezt is nehéz elhinni, de ha kicsit tanulmányozzuk az alább felsorolt szavakat, könnyű belátni, hogy mindegyiknél megjelenik a fedés, takarás képe.

HÓ, HÁZ, HON, HAZA, HAMU, HALOM, HANT, HOMOK, HANGYA, HÉJ, HAJ, HAJMA, HAJÓ, HÁNCS, HÁM, HÁJ, HÚS, HOMÁLY, HIDEG, HŐSÉG, HARISNYA, HÍMPOR, HÁGÓ, HÜVELY, HOMLOK, HALÁNTÉK, HAS, HÁT, HAJT, HAZUGSÁG, HORZSOLÁS, HEG, HEGY, HARAPÁS, HIGANY, HÖMPÖLYÖG, HÁLÓ, HÁNYÁS, HÍD, stb.

IS-LAND = SZIG-ET

Az SZ által jelölt kép az el-VÁL-ás. Mindegy, hogy el-ki-le-szét-meg-válik, át- vagy meg-változik. Az alap értemény a VÁL: ahogy az egyik rész elkülönül a többitől.

Hírdetés

in-SUL-ate = SZIG-etel; SAB-er = SZAB-lya; SAR-torial = SZAB-ó; S-mell = SZAG; ru-S-h = SZÁG-uld; SEC-tor, SEC-tion = SZAK-asz; stb.

SZAB, SZABAD, SZABÁLY, SZAG, SZAK, SZAKAD, SZÁNT, SZAPORODIK, SZAR, SZARV, SZÁRNY, SZEG, SZEGÉLY, SZÉKELY, SZENT, SZEL, SZÉP, SZESZ, SZIGET, SZIKLA, SZIKRA, SZIK, SZIL, SZILÁNK, SZÍN, SZÍNÉSZ, SZIROM, SZIRT, SZITÁL, SZIVÁRVÁNY, SZOMSZÉD, SZÓNOK, SZÜRKE, SZÜLETÉS, SZŰZ, stb.

NECK = NYAK

A magyarban az NY azt jelenti, hogy nyúlik, nő.

NŐ, NYŐ, FE-NYŐ, LÁNY, LEGÉNY, FÉNY, ÁRNYÉK, NYAL, NYÁL, NYÚL, NYÍL, NYÉL, NYŐL, NYELV, NYAK, NYALÁB, NYÁKONY, NYÁLKA, NYÁRS, NYAVALYA, NYERÍTÉS, NYAFOGÁS, NYEST, NYUSZT, GÖRÉNY, PATKÁNY, NYIROK, NYOM, NYÚJT, NYÚZ, TORONY, KÉMÉNY, NYOMOR, stb.

Mindegyik felsorolt szó egyik legjellemzőbb tulajdonsága a nyúlás.

Az eddigiek alapján levonhatunk egy érdekes következtetést a magyar nyelv felépítéséről. A betűket/hangokat és a belőlük alkotott szógyököket egy-egy jellemző tulajdonság alapján lehet csoportosítani.

Szavaink nem mások, mint a hangok által jelölt tulajdonság összetételek.

Néhány példa:

SZIVÁRVÁNY: SZ = VÁL, azaz egymástól elváló színek; R: RÉSZ, több részből tevődik össze; NY: NYÚLIK, nagyra nő az égen.

FELHŐ: FEL + HŐ, a hő hatására felszálló párából kialakuló képződmény

TEJFÖL: TEJ + FÖL, a tej felületén keletkező zsíros réteg

PAPÍR: LAPOS, PRÉSELT anyag, amire ÍR-ni lehet

KORONG: KÖR alakú, N: növekedés, G: folyamatosság. Itt a munkafolyamatot kell elképzelni, ahogy forog a korong, s formálódik, növekszik rajt az agyagtömbből a kerámia.

FURULYA: ahogy készül: FÚR-ják, FAR-agják, vannak rajta LYUK-ak, s végül bele lehet FÚJ-ni.

SZEKÉR: SZÁLLÍT + KERÉK

Házi feladat:

Mindenki keressen olyan idegen szavakat, amelyek a magyar nyelvből származnak ! A kereséshez és megértéshez nagy segítséget nyújtanak Varga Csaba könyvei. 

 

www.mindenmagyar.com/amit-eltitkolnak-eloled-a-magyar-nyelvrol/