Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ötödik természeti erő létezését bizonyíthatják tudósok/ Kommentem/

2019.11.27

 2019.11.26.

Az ötödik természeti erő létezését bizonyíthatják tudósok

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Komoly áttörést érhetett el az Atommagkutató Intézet az ötödik alapvető természeti erő létezésének bizonyításában, írja a CNN.

A nemrég publikált eredmények szerint sikerült kimutatniuk az eddig csak elméleti szinten bizonyított X17-es részecske létezését. 

A Krasznahorkay Attila vezette kutatócsoport hélium atomok gerjesztett magjának (4He*) elektron-pozitron párok kibocsátása közben azt figyelte meg, hogy a részecskék olyan viselkedést tanúsítanak, amely a jelenlegi fizikai ismereteinkkel nem megmagyarázhatók. Az X17 létezését azonban a részecskefizika széles körben elfogadott „standard modellje” nem tudta értelmezni.

Jonathan Feng, a Kaliforniai Egyetem professzora elmondta, hogy évek óta követi a magyar csapat munkáját, és véleménye szerint közel járnak hozzá, hogy egy mindent alapjaiban megváltoztató áttörést érjenek el. 

Ha sikerül reprodukálni az eredményeket, akkor az egyértelműen Nobel-díjat jelent.

- mondta Feng.

Krasznahorkay Attila a CNN kérdésére elmondta, hogy az idei új publikációjukban a hélium atom magját (4He) gerjesztették, és hasonló kísérleteket végeztek, mint korábban a 8Be-al. Megfigyeltek egy másik anomáliát, amit ugyanazzal az X17 részecskével tudtak értelmezni.

Természetesen nagyon boldogok voltak. Most már két különböző, rendkívül jelentős eredményük van, amelyek alátámasztják az X17 részecske létezését.

Így bizonyították, hogy a megfigyelt anomáliákat nem a spektrométerük műszaki problémái okozták.

Véleményük szerint egyértelmű, hogy a megfigyelések a fizikában már Einstein óta feltételezett, de eddig még nem bizonyított ötödik természeti erő irányába mutatnak, amely a kulcs lehet az egyesített mezőelmélet (unfied field theory) kidolgozásában.

Utóbbi koherens magyarázatot adna az összes természeti erőre, a galaxisok kialakulásától kezdve a legapróbb részecskékig bezárólag.

(index.hu)

www.hitradio.hu/hirek/az-otodik-termeszeti-ero-letezeset-bizonyithatjak-tudosok


Gábor Szabó Az egyesített mezőelmélet, amely magyarázatot adna az összes természeti erőre, a fizikusok által kiutált éterelmélet lenne. A tudósok itt egy anomáliát találtak, ami nem köthető valamilyen fizikai megtapasztaláshoz. Az erős kölcsönhatás a magerő, amely a nukleonokat tartja össze az atommagban. A gyenge kölcsönhatás a béta-bomlásban mutatható ki. Az elektromágnesesség(mágnesesség) az elektromosan töltött részecskék között hat. A gravitáció, amely a testek tömegétől függ. Az X17-nek nevezett részecske kimutatása során nem magát a részecskét, hanem a hatását találták meg. Az új erő elfogadásával a galaxisok világában kimutatott "sötét anyag", sötét, mert nem látható, is magyarázható lenne. Ezen az oldalon eltérhetek a szigorúan vett tudományos magyarázatoktól és idézhetem a Bibliát: Zsidó levél:1:3 "Aki az ő dicsőségének visszatükröződése, és az ő valóságának képmása, aki hatalma szavával fentartja a mindenséget, aki minket bűneinktől megtisztítván, üle a Felségnek jobbjára a magasságban," A bennünket érdeklő rész itt a "hatalma szavával fentartja" szavak. A mindenséget Isten szava tartja fent. Ebből az alapenergiából épül fel a teremtett Univerzum, ez tartja fent az anyagot és a szellemvilágot is. Isten szavának energiáját mutathatták ki a tudósok, amelyet a régiek éternek neveztek el. Ez nem részecske, megfogható anyag, hanem kölcsönhatás, erő mint a mágnesesség, vagy a gravitáció.