kategória: Tudomány
2014 október 01, szerda - 10:17 | szerző: DiscoveryNews/Telegraph Email tartalom Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom 
Címkék: denevérszélturbinaszélturbinacímkefelhő
Szóljon hozzá!
Mindig pozitívan a Facebook-on is
 
Kutatók szerint bizonyos denevérfajok összekeverhetik a szélturbinákat a magas fákkal, és a látszólag hasonló légáramlatokat követve végzetükbe siethetnek.

Amerikai kutatók hő- és infravörös kamerákkal figyelték a bőregerek viselkedését három szélturbina körül három hónapon át, eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közölték. A felvételek arról tanúskodnak, hogy a denevérek gyakrabban közelítették meg a turbinákat hátszélben, és még hajlamosabbak voltak eme viselkedésre, amikor a szélsebesség gyenge volt. A bőregerek – leginkább a vándorló, lomblakó fajok – ezenkívül gyakrabban tartózkodtak a turbinák közelében hold sütötte éjjeleken.

„Összességében a megfigyelések azt sugallják, hogy a bőregerek a légáramlatok és a vizuális jelek alapján tájolhatják be magukat a turbinák felé, és a gyorsan mozgó lapátok generálta légörvénylés kevésbé vonzó feltételeket nyújt ahhoz, hogy közelebb merészkedjenek” – írják a kutatók.

Paul Cryan, az Amerikai Földmérő Hivatal szakembere és a vizsgálat vezetője szerint a denevérek valószínűleg összetévesztik az ismerős légáramlatokat azokkal, melyeket normál esetben egy magas fa körül észlelnének. „A bőregerek talán nem rendelkeznek ama kognitív képességgel, hogy különbséget tudjanak tenni a szélturbinák vagy más, fákhoz hasonlatos struktúrák és az igazi fák között akár egy bizonyos távolságból vagy éppen közvetlen közelről. A viselkedés legegyszerűbb magyarázata, hogy pihenőhelyet keresnek a fáknak hitt objektumokon” – írják.

Úgy vélik, a szélturbina középső oszlopa fatörzsre emlékeztet, míg a lapátok ágakra. Eme megtévesztő vizuális jelekhez – illetve a hasonló sziluettekhez az éjszakai égbolt előtt – járul még az álló turbinák keltette, fákét idéző, hasonló légáramlat is.

Amikor a szélsebesség alacsony és a turbina lapátjai nagyon lassan forognak, vagy éppen állnak, a denevérek gyakran berepülnek közéjük, megvizsgálják a tornyot, a szélturbina-gondolát, és néha még a lapátokat is üldözőbe veszik. Sajnálatos módon ez maga után vonja, hogy a turbina feléledése esetén a tűzvonalba kerülnek. „A turbina közelébe repülnek, és amikor a szél felerősödik, a lapátok mozgása olyannyira felgyorsulhat, hogy eltalálhatja őket” – mondja Cryan hozzátéve, hogy a lapátok csúcsának maximális sebessége elérheti az óránkénti 200 kilométert.

A denevérek ilyetén pusztulása különösképpen az Egyesült Államokban aggasztó, ahol a becslések szerint évente több tízezer bőregér leli halálát a szélturbináknál. Az elhullások csúcspontja általában a késő nyári és őszi, gyenge szelekkel tarkított időszakra esik.

Az egyik megoldásnak azt tartják, ha lámpákat installálnak a turbinákra. Egy texasi szélfarmnál kevesebb denevérhalálozást jegyeztek fel, miután a turbinákat vörös jelzőlámpákkal szerelték fel. Másik opció, ha a farmok üzemeltetői csak akkor kapnak engedélyt a turbinák használatára, amikor a szélsebesség konzisztensen erős, így meggátolható, hogy az időnkénti szélrohamok a denevérekre nézve halálos sebességre gyorsítsák a lapátokat gyenge szelekkel tarkított időben.richpoi.com/cikkek/tudomany