Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hihetetlen diagnózis: magyar orvos fejtette meg Mona Lisa mosolyának titkát

2018.10.30

  »  » Hihetetlen diagnózis: magyar orvos fejtette meg Mona Lisa mosolyának titkát

Hihetetlen diagnózis: magyar orvos fejtette meg Mona Lisa mosolyának titkát

33 perce

A Mona Lisa
 

Pécs — Magyar fül-orr-gégész professzor fejtette meg Mona Lisa titkát. A világ talán leghíresebb festményén látható nő egy betegség miatt mosolyog olyan titokzatosan.


Mona Lisa arcidegbénulást kapott terhessége következtében, avagy a szülés után, aminek a festő, Leonardo da Vinci (1452–1519) minden tünetét megjelenítette a képen.

Dr. Gerlinger Imre egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikájának igazgató professzora egy orvosi szaklapban, a Fül-Orr-Gégegyógyászat legfrissebb számában hozta nyilvánosságra a felfedezést. Cikkében sorra veszi a korábbi teóriákat, amelyekkel évszázadok óta próbálták megmagyarázni Mona Lisa titokzatos mosolyát.

Gerlinger Imre egyetemi tanár állította fel a diagnózist
 

Abban többé-kevésbé már egyetértés van a téma szakértői között, hogy Leonardo Milánó hercegnőjét, a mindössze 37 évesen meghalt Aragóniai Izabellát festette meg várandósan, avagy nem sokkal gyermeke megszületése után.

– A világ leghíresebb festményét közelről megfigyelve, orvosi szemmel szembeötlő több kórkép tünete is. Az egyik egy citromsárga folt a bal felső szemhéjon, a másik pedig egy puha tapintásúnak tűnő, 3 centis duzzanat a jobb oldali kézháton, a mutatóujj vonalában – hívja fel a figyelmet a magyar professzor a cikkben. A citromsárga folt a szemhéjnál a doktor szerint leginkább xanthelasmára hasonlít, amely nem más, mint enyhén kiemelkedő koleszterinlerakódás. Mona Lisa kezén a duzzanat pedig egy lipóma, vagyis zsírcsomó. A kettő együtt arra utal, hogy a megfestett nő öröklött anyagcsere-betegségben szenvedett.

És hogy mi köze mindennek a különös mosolyhoz? Az, hogy ha Leonardo ilyen aprólékosan, hitelesen festette meg az asszonyt, testi hibáival együtt, akkor Lisa asszony mosolyában sincs semmi trükk, semmi mögöttes tartalom.

Gerlinger doktor szerint Da Vinci alakjának kézfeje és szemhéja is árulkodó
 

Mona Lisa arcidegbénulását okozhatta egy herpeszvírus is. A bénulásos tünetek 3-6 hónap alatt múlnak el, a betegek tíz százaléka azonban élete végéig viseli a következményeket. Azt egyelőre nem tudni, hogy a milánói hercegnő felgyógyult-e a betegségből, viszont ezzel a félszeg mosollyal vonult be a művészettörténetbe.

Barátjának készíthette

A Mona Lisa modellje 16 éves korában feleségül ment egy selyemkereskedőhöz. Öt gyermeknek adott életet. Férje Leonardo da Vinci barátja volt, és megkérte a festőt, hogy készítsen portrét a 24 éves asszonyról. Leonardo 4 évig dolgozott a képen, végül nem adta át a festményt, mert elégedetlen volt vele. Címet életrajzírója, Giorgio Vasari adott, Mona Lisának, azaz Lisa asszonynak nevezte el. Leonardo végül a francia királynak adta el a képet. Az uralkodók nagy becsben tartották, XIV. Lajos Versailles-be is magával vitte. Majd a párizsi Louvre-ba került, ahol ma is látható.

www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/megfejtette-magyar-orvos-mona-lisa-titok/kwtftv2