Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MELEGSZIK A FÖLD ÉGHAJLATA

2015.07.05

  

 

 MELEGSZIK A FÖLD ÉGHAJLATA

 

 

Összefoglalva: Bolygónk éghajlata eddig nem tapasztalt sebességgel melegszik. Ennek kísérőjelensége a széndioxid szint emelkedése. Nem biztos, hogy ez az oka, tehát nem bizonyított, hogy az emberi tevékenység játszik közre a jelenségben. Feltételezhetően teljesen mindegy, mit teszünk, nem vagyunk képes beleavatkozni a folyamatba. A média dolga a pánikhelyzet elkerülése, ezért mindent megtesz, hogy a létező jelenség okát emberi tényezőnek mutassa be. Ekkor egy kis ideig az emberek üzleti szempontból kormányozhatóak maradnak. A gleccserrrégészet eredményei azt mutatják, hogy most értük el a római-kor eljegesedési szintjét.  Elvileg akár megállhat a melegedés folyamata, ahogyan az ókorban is állandósult.

 

 

Mindenki ismeri az 1991-ben felfedezett Ötzi történetét: a jégbefagyott embert 3000 méter magasságban találták meg, i.e. 3300 körül élhetett, amely egyben felveti azt a kérdést is, hogy az Alpokban talán több ember is élt, mint eddig gondolták. A 2756 méter magasságban fekvő, svájci Schnidejoch gleccsernél talált leletek csak megerősítik ezt a feltételezést.

2003-ban egy svájci pár egy darab fára lett figyelmes, ami felkeltette az érdeklődésüket. Levitték a hegyről, és átadták a berni régészeti hatóságnak. A gondos vizsgálat és a radiokarbonos kormeghatározás során kiderült, hogy egy nyírfaháncsból készült tegezről van szó, amelyet i.e. 3000 körül készítettek. `Az Alpokból származó leletek igen ritkák. Ez azonban még különlegesebb. A világon sehol sem találtak ehhez hasonló tegezt` - mondja Albert Hafner, Bern kanton vezető régésze. A felfedezést először titokban tartották, mert attól féltek, hogy a kincsvadászok elözönlik a gleccser környékét. A régészek azonban további kutatásba kezdtek, és egyre több tárgyra bukkantak.

 

"Íjakat, tegezt és nyilakat találtunk. Meglepetésünkre rengeteg szerves anyag került elő, bőr, cipődarab, nadrágfoszlány, amit normál esetben nemigen találunk." A leletek egy része az i.e. 4500 körüli időkből származik, vagyis idősebb, mint Ötzi. Más tárgyak is előkerültek a bronzkorból, a római korból és a korai középkorból. A leletek azért is érdekesek, mert olyan korszakból származnak, amelyben a klimatológusok szerint a Föld Naphoz viszonyított pályájának változásai miatt a Föld éghajlata különösen meleg volt. Ennek következtében a magas hegyek járhatóvá váltak az emberek számára.

"A Schnidejoch gleccser azon helyek közé tartozik, amelyek érzékenyen reagálnak a rövid távú éghajlatváltozásokra és hőmérséklet-ingadozásokra. Ha még több radiokarbonos adatunk lesz, akkor az utóbbi 7000 évre vonatkozóan pontos képet rajzolhatunk a gleccserek rövid távú változásairól" - magyarázza Martin Grosjean, a Berni Egyetem klimatológusa.

A gleccsernél talált római pénzérme azt bizonyítja, hogy a rómaiak ezt az utat használták, hogy átkeljenek az Alpokon az északi kolóniák felé. Érdekes módon a Föld leghidegebb korszaka egybeesik a Római Birodalom hanyatlásával. Amikor megkezdődött a lehűlés, és a gleccserek egyre nagyobbak lettek, a Schnidejochot és a többi hágót a jég eltorlaszolta. Vagyis az éghajlatváltozás hozzájárult a Római Birodalom bukásához? "Ez kissé erőltetett megállapítás lenne. Annyit tudunk, hogy az éghajlat többször is változott a történelem során; régen a Föld Nap körüli pályája okozta a változásokat, most az üvegházhatás."

Martin Grosjean számára a Schnidejoch gleccseren talált 5000 éves bőrdarab annak bizonyítéka, hogy a Föld egyre melegszik. "A bőr a legértékesebb lelet. Ha a bőrt kitesszük az időjárás, napfény, szél, eső hatásainak, csaknem azonnal szétbomlik. Az, hogy ez a bőrdarab ilyen ép állapotban fennmaradt, azt mutatja, hogy eddig jég borította, vagyis az elmúlt 5000 év alatt a gleccser soha nem volt kisebb, mint 2003-ban, és az azt követő években."

Számos tudós és régész érkezett a 
berni konferenciára, hogy többet tudjon meg a Schnidejoch gleccseren talált leletekről, és bemutassa saját kutatási eredményeit. Kanadai kutatók a Yukon régióban újkőkori mezőgazdaság és állattenyésztés nyomaira bukkantak nagy magasságban, ami szintén a Föld felmelegedését támasztja alá.

A norvég Atle Nesje már 25 éve foglalkozik a gleccserekkel. Számításai szerint a norvég jégmezők is hasonló felmelegedési és lehűlési periódusokat mutatnak, mint az alpesi gleccserek. "Ezek a régészeti leletek pontosan beleillenek a mi gleccserkutatási eredményeinkbe. Ez nagyon fontos a múlt, a jelen és a jövő éghajlatváltozásairól szóló vitákban."/mult-kor.hu/20080916

 

 

 

Miért kullog a CO2 a melegedés után – őszi repríz 04

Közzétéve 2011. szeptember 12. hétfő | Szerző: Tibor bá'

 

Ez a poszt először 2011 januárjában jelent meg. Fontoságát az adja, hogy a klímaszkeptikusok tagadják a CO2 hatását a globális klímára.

A napjainkban elfogadott nézet, hogy a jégkorszakok végét a Földkeringésének változásai indítják be, amit aztán a CO2 pozitív visszacsatolása felerősít.

ö' alt=ö class=alignleft v:shapes="_x0000_i1025">Legalább három nagyon pontos jégdugó mérés bizonyítja, hogy a CO2 koncentráció körülbelül 800 évvel azt követően kezd emelkedni, hogy az Antarktisz hőmérséklete „melegedni” kezd, ami a 100.000 évente megismétlődő jégkorszak végét jelenti. Azt jelentené ez, hogy a CO2 nem okoz globális felmelegedést? A válasz egyértelműen NEM.

A helyzet az, hogy a felmelegedésnek körülbelül 5000 évre van szüksége. A CO2 lemaradása mindössze 800 év. Ez a lemaradás mindössze azt jelenti, hogy a CO2 az 5000 éves melegedés első 800 évéért nem felelős. A következő 4200 év melegedéséért  viszont kifejezetten a széndioxid koncentrációnak tudható be.

Ezek szerint nem lehet meglepő, hogy a CO2-ön kívül egyéb tényezők is kihatnak  földünk klímájára. Konkrétan a napsugárzás ereje, ami a Föld Napkörüli keringésének a megváltozásából ered. Egészen pontosan a Föld napkörüli pályájának van három geometriai eleme, melyek mindegyike ciklikusan változik. Ezek:

1) A Föld napkörüli (ellipszis) pályájának excentricitása, ami  nulla és 0,07 érték között változik. Az excentricitás következménye, hogy a Nap és a Föld közti távolság két szélső érték (január 3. és július 4.) között, cca. 100.000 éves ciklusban változik. Jelenleg, a két szélső érték közti különbség 5.000.000 km. A január 3-án és július 4-én mért két insoláció (az egységnyi területre eső napsugár mennyiség) közti különbség jelenleg, 6%, amit 0, 017 excentricitás eredményez. A legnagyobb excentricitáskor (0,07) a két szélső értékhez tartozó insoláció közti különbség ekkor 25% körül lehet.

2) A Föld forgástengelyének dőlésszöge. Jelenleg ez a szög köztudottan 23,5 °, de ez 40. 000 éves ciklusidővel 22,1° és 24,5° között változik. Az évszakok változása ettől a dőlésszögtől függ. A mainál egy fokkal nagyobb dőlés az évszakokat szélsőségesebbé teszi, azaz melegebb nyarak, hidegebb telek lesznek.

3) Precesszió, vagyis a forgástengely merőleges kitérése, azaz a tavaszpont eltolódása, ami 20.000 éves ciklusidővel bír. Következménye, hogy míg az északi féltekén az évszakok közti különbség növekszik, addig a déli féltekén ez csökken és fordítva. Jelenleg az északi féltekén majdnem maximális az évszakok közti különbség.

Az összes rendelkezésünkre álló adatok alapján (nem  csak a jégdugóké) az események a következők szerint zajlanak: A napsugárzás növekvő intenzitására az Antarktisz és a környező óceán melegedni kezd. Ezzel a folyamattal együtt a CO2 koncentráció is emelkedni kezd. A CO2 hő csapda tulajdonsága tovább melegíti a Földet, ami további CO2 kibocsátással jár. A CO2 tehát egy pozitív visszacsatolást végez a jégkorszak alatt.  Röviden, a CO2 nem indítja be a melegedést, de ha egyszer a melegedés beindul, felerősíti azt. Modell becslések szerint a jégkorszakok utáni felmelegedésnek körülbelül fele köszönhető a CO2-nek.

Mindent összegezve, a hőmérséklet emelkedéstől lemaradó CO2 koncentráció semmit nem mond a globális felmelegedésről. Viszont érdekes tippel szolgálhat arra, hogy a jégkorszak végén miért emelkedik a CO2 koncentráció. A 800 év az az idő, amire szükség van, hogy a természetes áramlatok „kiöblítsék” a tengermélyét. Vagyis a jégkorszakok alatt a CO2 az óceánok mélyén húzódhat meg, ahonnan a klíma melegedésének következményeként kiszabadul.

 

Most jön a horror. 

Az utolsó 5 jégkorszakok közötti meleg időszakok alatt a CO2 koncentráció sose nőtt 300 ppm fölé. Most viszont az emberi tevékenység következtében a CO2 koncentráció már átlépte a 395 ppm-et, amire – mint írtam – az elmúlt fél millió év alatt nem  volt példa. A rendszer tehát megfutott, (lásd az alábbi grafikont) aminek a következményeit csak most kezdtük el megtapasztalni.

CO2 lemaradás grafikon

 

A Föld átlaghőmérséklete

 

 Forrás: global temperature 20th century

 

 

 

/georgikon.hu/tanszekek/meteor/tamop/

 

 

 

 

Hógolyó Föld

/ érzékelhetően fordított, de nem magyarított anyag/

 

Hógolyó Föld a geológiai történelem egy főnév. Leírja a dátumot, körülbelül 750-580 000 000 évvel ezelőtt egy baleset. Abban az időben, a Föld felszínén a pólusok az Egyenlítő már mind vált a jég, és csak egy kis mennyiségű maradék folyékony víz tengerfenéken.

 

 

"Hógolyó Föld" (Hógolyó Föld) a geológiai történelem egy kifejezés, amely leírja nyúlik vissza, mintegy 800000000-550.000.000 évvel ezelőtt, a Föld felszínén a jégkristályok a pólusok az Egyenlítő, és csak egy kis maradék folyékony víz tengerfenéken. Harvard Egyetem geológusok Francis McDonald vezette végrehajtását a tanulmány, ő és kollégái szendvics között Kanada vulkáni jeges betétek vizsgálták. A tudósok a roncsok által hagyott olvadó gleccserek és a jeges tevékenység miatti deformációja az üledék, hogy meghatározza egy ilyen jeges betétek. Március 8, 2010, szerint a National Geographic webhely jelentett, hogy egy új tanulmány szerint, nyúlik vissza 716.000.000 évvel ezelőtt, és most a forró és párás egyenlítői borította hó és jég bolygó, úgy tűnik, a "Hógolyó Föld" elmélet tovább bizonyíték.

 

 

Mérési Global jeges betétek prekambriumi mágneses ásványok, megjegyezve 7,3-5800000000 évvel ezelőtt, több "hógömb" esemény, valamint a "hógömb" meleg idő az események között: Mielőtt ez alkalommal került sor, 24,5-22200000000 évvel ezelőtt. A fő bizonyíték az elmélet található karbonát üledékek, mint egy tipikus, alacsony szélességi glaciális üledék felhalmozódása az üledékben fenti, sőt a tengeri üledékes vas formáció lép fel, jelezve, hogy a hipoxiás környezet is összhangban van a jeges esemény . 'Snow globe "incidens oka még nem tisztázott, de a kontinens gyűlt össze a trópusi területeken, és így növeli a visszaverődő napfény a földről, hogy a globális lehűlés.

 

Javasolt koncepció

 

"Hógolyó Föld"

 

Javasolta először a "Hógolyó Föld" elmélete a California Institute of Technology kutatócsoportja úgy találta, hogy a korai Földön egy hógolyó bűnösöket valószínűleg csak a baktériumok, ez oxigént szabadít melegen tartani földre tönkreteheti kritikus gáz - - metán.

 

A tudósok úgy gondolják, hogy a 2,3 milliárd évvel ezelőtt, cianobaktériumok vagy kék-zöld alga nevű hirtelen fejlődése bakteriális bomlás a víz és a képesség, hogy engedje el az oxigén, így sok volt oxigén a légkörben az üvegházhatású gázok gazdag metán nagyon instabil. Legalább 10 év alatt, az üvegházhatás elpusztul, a föld nem a metán, a globális hőmérséklet akár mínusz 50 Celsius fok. Miután belépett a jégkorszak Föld már nagyon hideg, az egyenlítői óceánok mintegy 1.6 km vastag jégtakaró, számos biológiai halál, csak menjen föld, vagy a meleg források a biológiai túlélés érdekében.

 

A csapat is bizonyította a mechanizmus segítségével a mechanizmus, a föld, hogy megszabaduljon a "hógolyó Föld". Ha lesz "hógolyó Föld" poszt a több ezer éves, a Föld szén-dioxid felhalmozódását egy bizonyos mértékig, az üvegházhatás is fennáll, a Föld hőmérséklete fokozatosan nőtt, a jég olvad, az élet visszatért a Földre. A csapat a tudósok úgy vélik, hogy ha most a globális környezet tovább romlik, a föld ismét lesz a "hógolyó", a földi élet szembe kell néznie a veszélye, hogy elpusztult újra.

 

Kutatás

 

Képződés

 

Évekig a tudósok mindig is gondoltam, hogy 800 millió -5500 000 évvel ezelőtt, a Föld már teljesen fagyott állapotban.

 

A geológiai üledékek és más geológiai bizonyítékok kutatás, a tudósok mondani az emberek a Földön megjelentek a leghíresebb glaciális kétszer, egyszer fordult elő mintegy 100 millió évvel ezelőtt, a pleisztocén, amikor az emberek elkezdtek fejlődni mint a Föld a Nap körül pályája a változás, az egész észak-atlanti kontinentális margók borítja vastag jégréteg, a másik egy körülbelül 21.000 évvel ezelőtt, Észak-Amerikában és Európa nagy részén, 2 km vastag jégtakaró, és mert a tenger szintje mintegy, mint 120 méter, a 500 millió éve, hogy a legbrutálisabb jégkorszak érint legalább 30%-a Föld felületét. De ez a két jeges, nem fordult elő 800 millió -5 500 000 közötti években a globális jégkorszak eseményeket a drámai és brutális. 1964-ben, a University of Cambridge BW Harland legkorábbi világszerte Neoproterozoic (körülbelül 800 millió -5 500 000 évvel ezelőtt) glaciális üledékek a kutatás, tette minden kontinensen a világ 800 millió -5 500 000 évvel ezelőtt glaciális üledékek. Eközben az ő egyszerű geomagnetism elemzés rámutatott arra, hogy amikor ezek a kontinensen valójában nem úgy, mint most elválasztva a tenger, hanem az egész egyenlítői konvergáló egy hatalmas kontinensen. Ebben az időben, a lemezek sodródás elmélet is csak lassan elfogadják. Ugyanakkor hiányában az analitikai eszközök, valamint az adatok korlátozott, így BW Harland és nem egyértelmű érv széles körben megerősítették, de senki sem tudja megmagyarázni, hogyan kell jeges betétek az egyenlítő közelében

 

Observatory kérdés

 

A BW Harland azt az ötletet egy időben, Leningrad Geofizikai Obszervatórium Mihail Budyko javasolt lehetővé tevő egyenlítői régiókban a fagyásveszély. Ez a Föld elnyelő napenergia, hogy a hőmérsékletet, és ha van a sok hó és a jég a földön borított legtöbb napfény visszaverődik (ezt nevezik albedó), a Föld felszínén nem tud felvenni annyi napenergia, akkor eredményeként a hőmérséklet, majd leesett, akkor nem lesz hó és a jég továbbra is növekszik, ami pozitív albedó visszacsatolás. Modern Föld sarki jég csak a közelben, a védelmet az üvegházhatású gázok, így az albedó hatás nem nagy. De ha a körülmények extrém, havas és körülbelül 30 ° északi szélesség és a déli, akkor elveszíti az ellenőrzést a visszacsatolás, a hó továbbra is fedezi az Egyenlítő. Az ilyen albedó katasztrófa által okozott más bolygókon történt, úgy vélik, visszafordíthatatlan, így ha történik a földön, "Hógolyó", hogy hogyan kiolvaszt ez?

 

Olvadás kutatás

 

Az ezt követő három évtized belül a tudósok a tengeri biológiai, geokémiai és más területeken, hogy további erőfeszítéseket szerezzen sok új fejlődés. 1987, Caltech JL Kirschvink más tanulmányok Ausztráliában egy rózsaszín homokkő Neoproterozoic után megerősítette tartozott letétbe a sekély tengeri környezetben az Egyenlítő közelében, egyértelműen mutatja a gleccser, ha elérte az Egyenlítő és a A tanulmány eredményei a későbbi tanulmányok megerősítették ismételt tesztelése. Beleértve a fejlesztés paleomagnetism, DAD Evans és munkatársai 2000-ben vizsgált ebben az időszakban (800 millió -5 500 000 évvel ezelőtt) jeges betétek minden kontinensen rétegtan, geochronology, paleomagnetism rámutatott, hogy sok jeges diamictite elhelyezett kevesebb, mint 10 ° északi és déli szélesség, és még nem haladja meg a 60 °-os.

 

1992-ben, JL Kirschvink először javasolta a Neoproterozoic (800 millió -5 500 000 évvel ezelőtt), van már egy párszor (megjegyzés, nem is egyszer, hanem többször is), "Hógolyó Föld" esemény. Képzeld el, az Egyenlítő közelében vannak fagyasztva, majd fagyasztani az egész bolygót, nem szorosan, hogy lesz egy "hógolyó"? JL Kirschvink volt a közép-és magas szélességeken az albedó nagyon magas, a kialakulását a nagy gleccserek, és a tengerszint csökkenése, ami növeli a terület, föld nőtt tovább növeli a Föld albedó, míg a kontinentális trópusi területeken jobb eredmény szilikát időjárás, a légköri CO2 előnyben eltemetett erősíteni "Ice üvegházhatás". Tartsa meg ezeket a két tényező, ami folyamatos hűtés a föld, így kialakítva egy "hógolyó". A megalakulása "hógolyó" után, mert a Föld vulkanizmus, és továbbra is, hogy kiadja a CO2 és más üvegházhatású gázok, miután hosszú távú felhalmozódása E gázok végül elég erős ahhoz, hogy létrehozzon egy hatalmas "üvegházhatás", a Föld hőmérséklete emelkedik, így olvadt .

 

Hipotézis

 

A JL Kirschvink munkája alapján, a Harvard Egyetem PF Hoffman és munkatársai, tovább kell fejleszteni a "hógolyó Föld" hipotézist. Vedd figyelembe, hogy 800 millió évvel ezelőtt, a Föld kontinens nem külön, hanem kapcsolódnak egymáshoz közel az egyenlítő, amit úgy hívunk "Rodinia" szuper-kontinens "Rodinia" szuper-kontinens, mert a jól ismert "szuper csóva" a vulkáni tevékenység osztott, alkotó több kis föld, ez teszi sokkal több föld tengerpart, tengerpart növekedést hoz két következménye van: az egyik a parton biológiai aktivitás, jelentős erősödése fotoszintézis CO2 felszívódik két egyaránt növelte a kontinens szilikát időjárás, és elnyeli a sok CO2, mind ami gyors CO2 a légkörbe, "üvegház", hogy "icehouse", hatalmas havas, és összeállítottak egy albedó elszabadult események, és végül kialakult a "hógolyó". Miután a számítás, akkor van egy kilométer vastag jégtakaró, előre, hogy az Egyenlítő, a Föld hőmérséklet csökkent mínusz 50 ° C-on, vagy úgy. Mivel temette a hó, a fotoszintézis és a kontinentális időjárás szilikát kőzetek már megszűnt, de a Föld vulkáni tevékenység folytatódik, a kibocsátás nagyszámú ki a CO2. A több mint 1000 éves felhalmozási, ezek a CO2 végül elég erős ahhoz, hogy egy "üvegházhatás", ami gyorsan elolvadt "hógolyó Föld" az olvadék, amikor az egész óceán hőmérséklet elérheti a 50 ° C-ot.

 

Vita

 

"Hógolyó Föld"

 

A tudósok úgy vélték, hogy a föld alatt képződött a hógolyó Föld időszak fagyasztott leghosszabb és legmélyebb időszakban a bizonyítékok mélytengeri üledékek. A tudósok már végzett geológiai rétegek szén-13 (C13) meghatározása szénizotóp 13 izotóp letétbe helyezett anyag a növények a fotoszintézis révén hatékonyan jelezve, hogy a Föld éghajlati viszonyok. Azt találták, hogy a gazdag Cryogenian egy csomó felső és alsó 13-as szénizotóp, ami azt jelenti, hogy az időszak Cryogenian Föld biológiai vályú. Kapcsolatot más erős fagyasztó hatás, a tudósok úgy vélik, hogy a föld Cryogenian időszakban teljesen fagyasztott állapotban, borított vastag jég és átterjedt a trópusi területeken az óceán, és még elérte az Egyenlítő. Ragyogó fényes fehér jég, hogy az tükrözze a napsugarakat, és hőt, így hólabda 200 millió év óta, mint a fagyott hógolyó. Végül, a vulkánkitörés a szén-dioxid üvegházhatású gázok a levegőbe, és így fokozatosan melegszik a Föld éghajlatának, vastag jég lassan elolvad.

 

"Muddy föld", mondja

 

A legkorábbi ötleteket hógolyó Föld vita 1989-ben kezdődött, amely után a tudósok eltérő nézeteket voltak erőszakos támadás, amely a legjellemzőbb a három University of Toronto fizikus. 2008 áprilisában, hogy tervezett egy új késő Proterozoic széndioxid számítógépes szimuláció, az új néhai Proterozoic tengeri oxigén keletkezik fontos időszak.

 

Emlékeztetett arra, hogy a három fizikusok, számítógépes szimulációk azt mutatják, hogy tartós hideg osztja oxigén a légkörben, hogy az óceán aljára, a fotoszintézis, majd át oldott szerves szénben gazdag geológiai képződmények, és végső soron a szén-dioxid-gáz. A szén-dioxid kibocsátás gáz az óceán vissza a légkörbe, a légkör az üvegházhatás fűtés a levegő, a hűtési, mielőtt fagyott földön, és rábírja fokozatos olvadása tengeri jég, gleccserek csökken.

 

Más szóval, a Föld 850 millió -5500000 évvel ezelőtt Cryogenian nem fagyott hógolyó, amikor a Föld valószínűleg enyhe éghajlat, a talaj sáros víz a trópusokon a nem fagyasztott állapotban, a tenger is lehet Megfelelő napfény a fotoszintézishez. Ebben az időszakban, és nem sok vulkánkitörések szén-dioxid-gáz, nincs folyamatos fagyasztás millió éves.

 

 

Élet a befagyott túlélte számos lehetőség van:

 

1, közel a száját a mélységi geotermikus;

 

2, az élet is egy hasonló módon eltölteni szunnyadó spórák fagyasztott időszak;

 

3, az alacsony szélességi jég sziget csúcsterülete, vulkanizmus és a napsugárzás része lehet a jég elolvad a nap folyamán, ami az ideiglenes pocsolyák;

 

4, a jég alatt, hasonló a "ásványi anyagcsere" ökoszisztéma nyújthat menedéket;

 

5, nem lesz folyékony víz a jég alatt gödör. Vosztok-tó az Antarktiszon hasonló ugyanaz.

 

 

Más

 

Például a tudósok úgy vélik, hogy a "Hógolyó Föld" időszak vulkánkitörések engedje sok a kén-részecskék, A napfény a földet, úgy, hogy a Föld hőmérséklete csökken. Egyes szakértők még azt is javasolta, hogy most, az emberek is használható kézzel blokkolja a nap, hogy a globális felmelegedés. Geoscientists MacDonald rámutatott, hogy ez azt jelenti, hogy a felmérések történetében ez a bolygó "természetes kísérlet" nagyon fontos: "Ez nekünk valami több, mint számítógépes modellek."

 

Bizonyíték

 

Maroon Ice Age üledékek segít bizonyítani a kanadai vulkáni a "Hógolyó Föld" korszak havas

 

Március 8, 2010, szerint a National Geographic webhely jelentett, hogy egy új tanulmány szerint, nyúlik vissza 716.000.000 évvel ezelőtt, és most a forró és párás egyenlítői borította hó és jég bolygó, úgy tűnik, a "Hógolyó Föld" elmélet tovább bizonyíték.

 

McDonald csapata használt rendkívül precíz kora urán, ólom, azonosított tömegspektrometria vulkanikus és jeges üledékek körülbelül 716.000.000 évvel ezelőtt, a csapadék, vagyis tudósok hipotetikus "hógolyó Föld" időszak. Ezután a kutatók felfedezni a saját eredményeit a korábbi sorozat volt, mint a talált vulkanikus kőzetek az Egyenlítő közelében Kanadában alakult, amikor. Idővel, a Föld tektonikus lemezek hajtott vulkáni tevékenység költözött északra, a kanadai Yukon és a Northwest Territories.

 

MacDonald szerint a témája a "hógolyó Föld" Sok rejtély még megoldani, például az alapján kizárólag a fagyasztott egyenlítő, a tudósok nem tudja meghatározni, hogy mikor milyen mértékben hótakaró a bolygón. Föld lehetett teljesen "mélyhűtött" állapotban, vagy lehet, hogy csak elvégzi a folyamatos tevékenység a gleccserek és a jéghegyek, vagy valami a kettő között a jég.

 

Sőt, még a "hógolyó Föld" Ez a név is újra kell gondolni. MacDonald elmondta, hogy a Föld nem lehet "a fehér golyó, de sokkal valószínűbb, hogy a sár labdát." Mivel a vulkáni hamu jet rendszeres járvány, lehet, hogy az a föld felszínén, "poros". Szerint a MacDonald, a "Hógolyó Föld" időszak, bizonyos szervezetek fennmaradnak, és még az újabb fajok, ami növeli hitelességét a hipotézis, nevezetesen a "Hógolyó Föld" nyílt víz menedéket, vagy legalább a jég repedések, például, most közel Antarktisz jég repedések a "teljes" egysejtű életformák ./hu.swewe.net/

 

SzG: Ennyit az evolúcióról.

 

 

 

Tézisek az éghajlatváltozásról

 

(Somogyi Zoltán, 2013. ősz)/Részlet/

style='orphans: auto;text-align:start;widows: 1;-webkit-text-stroke-width: 0px; word-spacing:0px' align=center v:shapes="shadow2">

2. ábra. A légkör O2 nyomása az elmúlt 2.4 milliárd évben kezdett nőni.

 

 

 

3. ábra. A légkör CO2 tartalma az elmúlt fél milliárd évben jelentősen csökkent - a modellek nagyobb része szerint. (A sárga sávok az egyes modellek becsléseinek megbízhatósági tartományát mutatják.)

 

A földi klíma az utóbbi kb. egy évszázadban földtörténeti szempontból precedens nélküli nagy sebességgel változik. /scientia.hu/

 

Minket is fenyeget a klímaváltozás

 

2010. 02. 10., 19:00 | [origo]

Címkék:klímaváltozásglobális felmelegedésklímavédelemklímatudatosság

Jegesmedvék végveszélyben, szélsőséges időjárási viszonyok, elsivatagosodás és a közvetlen gazdasági károk - a klímaváltozás lehetséges következményeinek mindezek csak egy részét jelentik. Többnyire mind hallottunk ezekről, de vajon tudjuk-e, mi magunk mennyiben vagyunk e hatásokért felelősek, és egyáltalán: mit jelent ma Magyarországon a klímatudatosság?


Az Északi-sark olvadása inkább közismert ügy, mint a Hortobágy elsivatagosodása

A hazánkat fenyegető elsivatagosodás és tartós szárazság a felmérés eredményei szerint nemhogy egyre többeket izgatna, de évről évre kevesebben tudnak róla. A klímaváltozás miatt  megváltozik majd az ország vízkészletének mennyisége és minősége, egyre komolyabb aszályok várhatók, kiváltképp az Alföldön, s ezek komoly károkkal is járnak. A heves téli esőzések nyomán gyakoribbá válnak az árvizek, holott ma is a rendkívüli árvízszint alatt fekszik Magyarország negyede: két és fél millió ember lakóhelye, a vasutak és a megművelt földek harmada. Az ország fosszilis energiaforrásoktól való függése további gazdasági, környezeti és társadalmi gondokat eredményez majd.


Top 10 - a legnagyobb magyar klímaproblémák

Egy 2007-es ENSZ-jelentés szerint Magyarország az ökológiailag legsérülékenyebb országok közé tartozik, hazánk területének legnagyobb része érintett. A problémák a következők:

• Elsivatagosodás: az egyre aszályosabb nyarak miatt elsztyeppesedik, elsivatagosodik az Alföld - a kipusztuló őshonos fafajok helyét átveszik a füvek és bozótok. A jelenség már ma is megfigyelhető a dél-alföldi Homokhátságon, de a hasonló, úgynevezett "tájdegradáló" folyamatok máshol is felgyorsulnak.

• Csökkenő talajvízmennyiség: az aszályos időszak miatt csökken a talajvíz szintje is, ez például a Bács-Kiskun megye tanyáin élőket már érzékenyen érinti.

• Változó mezőgazdaság: az éghajlat módosulása miatt egyre inkább meg kell majd barátkozni a szárazságot jobban tűrő fajok termesztésével. A Mórahalom címerében is szereplő szőlőtőke már csak emlékeztető az egykori borászati tevékenységre - a túlzott szárazság miatt a borkészítés sajnos ott már a múlté.

• Élelmiszer-biztonság: a változó időjárási viszonyok miatt egyre jobban rászorulunk majd az élelmiszerimportra.

• Ár- és belvizek: az aszályos nyarakat csapadékos telek váltják majd, s ez az árvizek gyakoriságának és intenzitásának erősödését jelenti. 1999-ben 400 ezer embert érintett a márciusban lezúduló ártömeg. Ha gyorsan olvad az elmúlt hetekben leesett hó, idén hasonlóra lehet számítani.

• Megváltozó állatvilág és csökkenő biodiverzitás: tartós téli fagyok nélkül bizonyos károkozók nem pusztulnak el, hanem aktívak maradnak, és hatalmas károkat okoznak a növényvilágban. Előfordulhat az is, hogy olyan, nem őshonos fajok jelennek meg, amelyekre a hazai állat- és növényvilág nem tud reagálni. Ilyen például a gyapjas pille várható inváziója, amely egyes fafajtákra jelent komoly veszélyt.

• Egészségügyi hatások: a szívbetegek mellett veszélyeztetettekké válnak az idősek és a 4 éven aluli gyermekek is, mert az ő szervezetük nehezebben viseli a hőingadozást és a forróságot. A változó flóra és fauna megváltoztatja a pollenek mennyiségét, és elhúzódik az allergiás időszak, emellett a klimatikus viszonyok változásával olyan baktériumok is megjelenhetnek, amelyek korábban nem voltak jellemzők mifelénk.

• Gazdasági hatások: a forró napokon csökken a munkabírás, így a visszaeső termelékenység miatt kisebb nemzeti össztermékkel (GDP) kell számolni.

• Klímamenekültek hullámai és más, előre meg nem jósolható hatások: nem kizárt, hogy olyan szélsőséges időjárási helyzetek alakulnak majd ki, amelyekre ma még nem számítunk. E jelenségeket bonyolult modellezni, és még bonyolultabb elképzelni, hogyan reagálna rájuk az ország.

"Az a legnehezebb, hogy az emberek azt gondolják, ők túl jelentéktelenek ahhoz, hogy egy globális méretű változásban számítson, mit tesznek - épp ezért nem is tesznek semmit" - jellemezte a klímatudatosság hazai szintjét kérdésünkre Bozsó Brigitta, az Energia Klub környezettudományi és éghajlat-politikai szakértője.

 

Otthoni lehetőségek[…]

Víztakarékosság: egy csap folytonos csöpögése havi 150-200 liter vízveszteséget jelent - a leggyakrabban mindössze egy tömítőgyűrű cseréje a megoldás.
Mosás: A mosáskor felhasznált árammennyiség 90%-a a vízmelegítésre megy el. Ma már szinte mindegyik mosópor alacsony hőmérsékleten is maximális hatást fejt ki, még a környezetbarát mosószerek is.
Készenléti üzemmód: egy átlagos lakásban az elektromos készülékek energiafelhasználásának háromnegyede (!) akkor használódik el, amikor a készülék ki van kapcsolva. A készenléti üzemmód alatt elfolyó, úgynevezett "vámpírenergia" kikapcsolása 60-70%-os energiatakarékosságot jelent. Húzd ki, vagy lásd el billenőkapcsolókkal az elektromos készülékeket!

 

Kuszkó-Kalovits Judit

[origo]