Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rémkatica, az elhibázott biológiai védekezés iskolapéldája

2015.05.11

 Rémkatica: az elhibázott védekezés példája

  Posted on 2014. 10. 30. by Máté Endre

fotó: NatureSpot.org

A magyar lakosság és a gazdák is most lettek figyelmesek igazán a mindent ellepő harlekinkaticákra. A rémkaticának is nevezett faj új élőhelyekre történő betelepítése mára az elhibázott biológiai védekezési módszerek iskolapéldája lett.

Az eredetileg távol-keleti, szibériai elterjedésű katicafajt Észak-Amerikába és Európába a különböző levéltetűfajok elleni védelem céljából telepítették be. Európában a kilencvenes években kezdett terjedni, amikor Franciaországban, Hollandiában, valamint Belgiumban kereskedelmi forgalomba hozták, mint biológiai védekezésben felhasználható ragadozó fajt.

Terjedése 2002-től kezdve rohamos: itthon 2008-ban jelezték először jelenlétét. A legnagyobb problémát az őshonos katicafajok kiszorítása jelenti, amit könnyedén megtehet, hiszen nagyobb testméretű, táplálékában nem válogatós, gyorsabban szaporodik, és a hazai fajokkal ellentétben nagy távolságokat képes megtenni.

A mezőgazdaságban is károkat okoz, egyrészt megrágja a bogyós gyümölcsöket, pollenfogyasztásával csökkenti a termést, de ami a legaggasztóbb, nagyobb tömegben a szőlő közé keveredve rontja a bor ízét a testében található rossz ízű vegyületek miatt. Védekezni nehéz ellenük, mert sok növényvédőszernek és rovarirtónak is ellenállnak.blog.syngenta.hu

Fotó: Naturespo