Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vigyázat, a katonai robotok irányítását átveheti a mesterséges intelligencia!

2015.07.30

 Musk és Hawking: Fagyasszák be katonai robotok fejlesztését! 

Több száz mesterséges intelligencia kutatóval és szakértővel karöltve Elon Musk és Stephen Hawking is az úgynevezett önrendelkezésű fegyverek globális betiltását követeli. Véleményük szerint a katonai robotok olyan forradalmat robbanthatnak ki a fegyverkezésben, mint a puskapor és az atomfegyverek.

A Buenos Aires-ben megrendezett Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Konferencián közzétett levélben az aláírók azzal érveltek, hogy éveken belül megvalósulhat az emberi felügyelet nélkül gyilkoló robotok bevetése. Ennek bekövetkeztét eddig évtizedekre becsülték. "Amennyiben nem szüntetik be a fejlesztéseket, csupán idő kérdése, hogy a fegyverek a terroristák és hadurak kezeibe kerüljenek" - olvasható a levélben, melynek aláírói között találjuk még Steve Wozniakot, az Apple társalapítóját, Noam Chomsky nyelvészt és politikai filozófust, valamint Demis Hassabist, a Google DeepMind mesterséges intelligencia fejlesztőcégének vezérigazgatóját.

 

A drónokkal ellentétben - melyek távirányítással repülnek és ölnek - az önrendelkezésű fegyverek önmaguk keresik és támadják meg a célpontokat. A nukleáris fegyverekkel szemben olyan nyersanyagokból állíthatók össze, melyek minden jelentősebb katonai hatalom számára elérhetők, leegyszerűsítve a tömeggyártást. 

Az önrendelkezésű fegyverek csökkenthetik a katonai áldozatokat azáltal, hogy nem kell embereket vezényelni a harcterekre, ugyanakkor csökkenti a csatába bocsátkozási küszöböt. "Ha bármelyik nagy katonai hatalom elindul az MI fegyverfejlesztéssel, gyakorlatilag elkerülhetetlenné válik egy globális fegyverkezési verseny. Ennek a technológiai pályának a végpontja pedig egyértelmű, az önrendelkezésű fegyverek lesznek a holnap Kalasnyikovjai" -idézi a levelet a New York Times.


Hangsúlyozták, hogy nem az emberek által irányított harci drónok miatt aggódnak, hanem azért, mert az önálló fegyverrendszerek könnyen a terroristák és a diktátorok kezeibe kerülhetnek. A bizonyos kritériumok alapján embereket kereső és megölő robotok egyaránt alkalmasak a célzott merényletek és az etikai tisztogatások végrehajtására. Az aláírók végül kifejtették, hogy ők nem vesznek részt ilyen rendszerek megalkotásában.

Elon Musk, a SpaceX feje már korábban is felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia veszélyeire, az emberiség legnagyobb veszélyforrásának titulálva. Hawking szerint az MI fejlesztés lehet az emberiség történetének legnagyobb eseménye, ugyanakkor akár az utolsó is egyben. A levél szerint a mesterséges intelligenciában "hatalmas potenciál rejlik, melyet sokféleképpen kamatoztathat az emberiség". A támogatók a betegségek elleni harcban, a mentőakciókban, vagy akár a szegénység enyhítésében is számítanak az MI-re, a katonai alkalmazások azonban beárnyékolják az egész területet. /sg.hu/cikkek/113820/.

 

 

 

Gondoltad volna? A gépek is álmodnak

JÚLIUS 7.F. ZS.

 

 A Facebook és a Google is olyan mesterséges agyakat, azaz gigantikus neurális hálózatokat fejleszt, amelyek képesek nemcsak tárgyak, de az arcok és az emberi beszéd azonosítására és saját képalkotásra is.

  almok1

Ezek a hálózatok képesek idegen nyelvről fordítani, reklámokat összerakni, vagy épp megtanítani valamire egy robotot. A mesterséges intelligencia ezen túl saját magától  képes képek létrehozására is, mintha fantáziálna, vagy álmodna, és egymással is tudnak versenyezni.

 

almok2

 

A képen egy malac-csiga és egy hal-madár – Fotó: Wired

A Facebook nem is csinál titkot a dologból, nemrég nyilvánosságra hozták, hogy neurális hálózataikat repülők, autók és állatok piciny képeinek létrehozására tanítják, és olyan jól megy nekik, hogy az emberek negyven százaléka meg sem tudja azokat különböztetni a valóságostól. A Google kutatói kicsit más irányba tartanak: valódi fényképeket táplálnak be a mesterséges agyakba, amelyek az átalakítják valami egészen fantasztikussá.

almok3

Fotó: Wired

Mindegyik projekt túlmutat a játékos kísérletezésen: a neurális hálózatokat olyan módon fejlesztik, ami egyre közelebb viszi őket az emberi intelligenciához. A távoli cél az emberi felügyelet nélküli gépi tanulás megvalósítása, ahol a gépek képesek önmagukat továbbfejleszteni. Valaki szóljon gyorsan Stephen Hawkingnak, aki pont ezt jósolta meg korábban…

Forrás: Wired

 ágyemberhálózatintelligenciainternetjóslatjövő,mesterségesneurálisneuronrobottechnológia

FACEBOOKTWITTERGOOGLE+PINTEREST

  • © 2014-2015 LEMON