Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A SpaceX űrhajósai kis híján beleszálltak egy "ismeretlen objektumba"

 Hetek közéleti hetilap

Már az ütközésre készültek: a SpaceX űrhajósai kis híján beleszálltak egy "ismeretlen objektumba"

 
KITÉRŐ MANŐVERRE MÁR NEM MARADT IDŐ
Már az ütközésre készültek: a SpaceX űrhajósai kis híján beleszálltak egy "ismeretlen objektumba"

Forrás: Youtube/NASA

2021. 04. 26.
 
A SpaceX és a NASA a napokban sikeres kilövést hajtott végre, és a Crew Dragon rakéta azóta az asztronautákkal a fedélzeten sikeresen csatlakozott is a Nemzetközi Űrállomásra. Az odavezető út azonban nem volt zökkenőmentes, a négyfős legénység ugyanis majdnem összeütközött egy ismeretlen objektummal az űrben. 
 

“A NASA/SpaceX csapatot az USA Űrparancsnoksága tájékoztatta egy lehetséges ütközésről” - nyilatkozta a NASA szóvivője, Kelly Humphries a Futurism magazinnak.

“A nyomon követett objektum besorolása 'ismeretlen.'”

Humphries szerint elkerülési manőver végrehajtására nem maradt idő, helyett a SpaceX azt tanácsolta, hogy az űrhajósok ütközés esetére felkészülve vegyék fel hermetizált űrruháikat.

„Az ütközés lehetősége olyan közel került a legközelebbi megközelítési időhöz, hogy nem volt idő egy törmelékelkerülés manőver magabiztos kiszámítására és végrehajtására, ezért a SpaceX csapata úgy döntött, hogy a legénység rendkívüli elővigyázatosságból vegye fel a túlnyomásos űrruháit" - tette hozzá. 

Erin Dick, az Egyesült Államok Űrparancsnokságának szóvivője a Futurism magazinnak elmondta, hogy a Pentagon pénteken helyi idő szerint 13: 30-kor, körülbelül hét órával az űrhajó indítása után értesítette a NASA-t a lehetséges ütközésről.

"További elemzés után a 18. űrvezérlési század gyorsan megállapította, hogy nincs összeütközési veszély, a fedélzeten tartózkodók mindegyike biztonságos és az űrhajó nem is volt veszélyben"

- mondta Dick.

Humphries elmondta, hogy az objektum legközelebb 45 km-re került az űrhajóhoz - ami nem számít messzinek az űr nagyságához mérve, de elég közelinek számít ahhoz, hogy aggodalmat keltsen. Hozzátette, hogy "nem fenyegette valós veszély a személyzetet vagy az űrhajót".

Továbbra is kérdés, hogy az ismeretlen objektum pontosan mi is lehetett: űrszemély, műhold, vagy esetleg valami más?

(Futurism/Hetek)   www.hetek.hu/cikkek/online/mar-az-utkozesre-keszultek-a-spacex-urhajosai-kis-hijan-beleszalltak